Naughty Amelia Jane!



Assalamualaikum...
Hari ini saya mahu bercerita sedikit tentang sebuah buku Grid Blyton yang bertajuk
Naughty Amelia Jane!
Actually, saya pinjam buku ini dari school library untuk mengisi masa lapang sepanjang cuti sekolah 2 minggu ini. Hee~
Plus, saya librarian sekolah. Jadi, dapat extra pinjam buku selama mana pun.
So, cerita Naughty Amelia Jane ini ikutkan just level kanak-kanak.
Bahasa yang digunakan mudah dan ringkas.

Mula-mula baca buku ini boleh dikirakan best juga.
Tapi bila sudah sampai di tengah buku, menyakitkan hati pula. Huhuhu...
Amelia Jane ini sangat degil dan jahat!
Dia suka buli kawan-kawan dia.

Sebenarnya, Amelia Jane ialah sebuah anak patung yang berkaki dan berlengan panjang, tinggi dan berambut kuning. Kawan-kawan yang dibulinya juga merupakan anak patung.
Amelia Jane dan kawan-kawannya tinggal di pusat jagaan kanak-kanak.
Perbezaan antara Amelia Jane dengan patung yang lain-lain ialah;
Amelia Jane merupakan buatan tangan manusia dan tidak pernah berada di kedai-kedai anak patung.
Sedangkan kawan-kawannya yang lain merupakan patung-patung yang dibeli dari kedai-kedai.
Oleh sebab itu, Amelia Jane tidak pernah melihat persekitaran di luar.
Dia tidak pernah melihat bagaimana kanak-kanak yang sanggup menangis dan merajuk semata-mata untuk mendapatkan sebuah anak patung.
Amelia Jane juga tidak bernah belajar nilai-nilai murni yang ada pada manusia seperti anak-anak patung yang lain.

Dalam cerita ini, Amelia Jane sudah banyak kali berjanji pada kawan-kawannya bahawa dia tidak akan berbuat jahat lagi. Tetapi Amelia Jane mungkir janji dan asyik mengulangi kesilapannya.
Amelia Jane selalu lupa pada janji-janjinya.
Dia merasakan membuli dan berbuat jahat kepada kawan-kawannya itu menyeronokan.
Sebenarnya tidak.
Anak-anak patung yang lain sangat benci kepada Amelia Jane.
Namun begitu, apabila Amelia Jane ditimpa masalah atau musibah, anak-anak patung itu tidak lupa untuk bersimpati dan menolongnya.
Itulah yang dikatakan,
'Biar orang buat kita. Jangan kita buat orang.'
Huhu...


Inilah cover buku Naughty Amelia Jane! yang saya pinjam.
Tapi yang ini bersumberkan Mr. Google.

Naughty Amelia Jane ialah buku pertama yang saya pinjam.
Yang kedua pula ialah TWELTH TELL-A-STORY BOOK.
Buku ini nampak macam sudah lama.
Tak apa. Farahin cuba cari ya gambarnya. Huhu...
*
*
*
*
*

*credit to Mr.Google

Ha! Inilah dia covernya. Kosong? Mestilah. Namapun buku lama.
Buku cerita yang ini saya belum baca lagi.

Mahu tahu apa yang best tentang buku Grid Blyton?
Bagi Farahin, ceritanya yang ala-ala fantasi dan advanture.
Bahasa Inggeris yang digunakan mudah dan ringkas.
Cerita yang tertulis di dalamnya disertakan gambar dan itu membantu untuk kita ikut turut berimaginasi.
Ini lebih baik daripada baca novel. Sebab novel terkandung pelbagai emosi.
Termasuklah emosi sedih. Ermm...rasanya itu kurang bagus. Hehee...
Yalah. Kita baca buku mahu release tension bukan mahu menambahkan tension.
Lainlah kalau baca buku teks atau bukur revision. Hee~





Kiki & Si Comel





uwaaaaa~
kiki saked lagi !
sdey nye
patod lha soh mkn tamo
muntah-muntah pulak da
tp tatao saked pasal ape
muntah kuning siap pakej nan nasik yg dye mkn smlm
t_T


 sian kiki
lemaw je nengok
bile da saked sume beserabud
muke , badan , bulu sume ta terurus



tuh lha kiki
an mumy da gtao kalo saked bg tau
uhuu~


da lha bulu tuh pnjg
skali nengok da mcm tucen tebiar pulak
kiki kiki kiki
cepad-cepad baek yaa

usha at mr-google nun
carik sal tucen muntah-muntah
sebona eh ku kurang paham
tp yg niy ku paham
tande-tande tucen saked

1-Jarang bermain
2- Tidur lebih lama dari biasanya
3- Nafsu makannya berkurang
4- Lebih pendiam
5- Mulai menyendiri
6- Muntah-Muntah

kiki mcm tuh lha
ku takod n ku tamo kiki matiiiii !
ag 1 bile ku pegang 
kiki mara at ku
t_T
kalo bule dye na duk jaoh-jaoh dr ku



Ehem! Dah habis baca entry di atas? Saya dah kreditkan pada tuan tanah. Ok. Menurut pengalaman Farahin, kucing yang sakit begitu mungkin mengalami keracunan dalam badan. Mungkin dia ada termakan sampah-2 yang beracun masa berjalan-jalan di luar rumah. So, Farahin nasihatkan bawalah jumpa Dr. Vet ya. Jangan dibiarkan. Takut nanti  lagi teruk. Kalau sayang, baik berusaha dan bawa pergi jumpa Dr. Vet. Farahin masa bawa Boy ke klinik haiwan, sempat baca pamplet yang ada dekat sana. Rupa-rupanya haiwan zaman sekarang memerlukan imunisasi. Sama macam manusia. Imunisasi inilah yang memberi ketahanan dalam badan kita untuk melawan kuman dalam badan. Fungsi lebih kurang macam menghasilkan darah putih dalam badanlah. So, kalau jumpa Dr. Vet, doktor akan beri imunisasi untuk membasmi kuman dalam badan haiwan. Kalau demam, batuk, haiwan mudah sembuh dan setakat ini tiada apa-apa risiko yang tinggi pun kecuali kita ni Si Tuan pula nanti akan dijangkiti selsema juga. Tapi kalau keracunan makanan, kemuncup tercucuk pada rahang, itu BAHAYA!! Kucing biasanya akan makan rumput-2 hijau bila sakit. Dikunyah kemudian dimuntahkan balik. Ini cara dia cari ubat sendiri. Tapi rumput sekarang pun bukan bersih sangat. Sebab itu, perlunya ubat daripada Dr. Vet.

Tanda-tanda kucing tidak sihat:
1. Matanya tidak bersinar dan nampak letih
2. Bulunya jatuh dan tidak gebu
3. Bila kulitnya dicubit, ia lambat kembali kepada bentuk asal
4. Terdapat kucing yang sakit yang air liurnya sentiasa meleleh lebih teruk daripada anjing.

Kucing yang sihat:
1. Matanya bersinar.
Nak tahu bagaimana? Bila anda lihat dia dari jauh, anda akan nampak sinaran pada matanya. Nampak kan betapa bulatnya mata dia. Cantik kan?
2. Bulunya gebu dan lembut.
3. Bila dicubit kulitnya, ia mudah kembali kepada bentuk asal.
4. Aktif bermain dan bergurau.


Ada sesiapa di sini yang mengalami masalah untuk mandikan kucing?
Haa....mesti ada buat silap ni.
1. Jangan mandikan dengan air sejuk tetapi dengan air suam.
2. Kalau kucing tak suka disimbah, cuba lapkan bulunya dengan manja atau mandikan secara perlahan-lahan macam main air di air terjun.
P/S: Kucing yang dimandikan dengan iar suam tidak akan bertindak dengan agresif. Dia cuma mengiau saja. Sebab, dia tak suka duduk dalam bilik air yang sejuk tu. Plus, dia tahu yang dia sedang dikurung apabila pintu bilik air ditutup.

Ada sesiapa yang mengalami masalah berbelanja makanan kucing?
Hish! Janganlah salahkan kucing anda sebab makan banyak tapi tak gemuk-2 jugak.
Kucing pun perlu pemakanan yang seimbang. Friskies, Wiskiies, etc. itu hanya makanan sampingan. Samalah macam vitamin. Macam kita manusia juga. Usah risau. Kucing juga makan nasi, ikan, sardin, ayam. Kawal pemakanan sampingannya dan kerapkan beri makan makanan yang biasa. Kalau nak beri dia makan tuna, gaulkan tuna bersama nasi. Itulah namanya kepelbagaian!

Okey. Cukuplah ini ya. Farahin cuma share apa yang Farahin tahu. Farahin pernah mengalami ini semua. Kucing sakit keracunan, dijangkiti bakteria, tak kurang juga yang mengalami kemalangan jalan raya tapi sempat hidup selama sebulan. Farahin sempat jaga dan main-main dengan dia walaupun dia terlantar di tilam.

Mama Marrie, Boy, Nik,
Farahin rindu mama dengan adik-2. :'')



Gadis Yang Meluatkan Bagi Lelaki


Via : Cik EiyQa


tergedik-gedik depan lelaki,perasan cantik dan berlakon ala2 wanita sopan.. semua taktik kotor ini hanya menambahkan rasa meluat pada lelaki..sedarlah wanita bahawa taktik ini membuatkan lelaki kurang menyenangi diri korang..antara sifat gadis yang membuatkan lelaki meluat :-

 angkuh dan matrialistik
::memang eiyqa tak nafikan lelaki sanggup berhabis wang semata2 untuk teman istimewanya tapi kalau dah tiap2 hari mengikis dan berlagak macam ala paris hilton mana2 lelaki pun tak akan dapat bertahan dengan korang ye dak?

 queen control
::tak perlu la korang susah2 nak jadi boy guard tanpa bergaji..cukuplah sekadar korang ambil berat sahaja,jangan sampai korang sekat dan mengawal seluruh aktiviti boyfie korang..ingat tu!

 terlebih berdandan
::lelaki lebih suka pada perempuan yang memiliki kecantikan semula jadi berbanding dengan perempaun yang suka berhias dan over make-up! jadi lepas ni tak perlulah korang pakai bedak dan krim setebal 5 inci lagi..

 bercerita tentang lelaki lain
::tak perlu lah korang memuji dan berceritakan pada boyfie korang tentang lelaki lain.. sikap korang tu hanya menambahkan rasa meluat dan benci! hargailah pasangan korang tu..

jadi buat perempuan berhati2 lah dalam setiap tindakan korang..jangan sampai talak 3 jatuh atas kepala korang baru korang nak menangis terjun bangunan..peace! hehe ^^




Header Baru!

Assalamualaikum...

Waaaaaaahhh~~~!! Cantiknyaaaaa header blog Farahin. Hikhik..
I'm proud of it! *bangga amat bunyinya* Hehee...
Of Course bangga! Header hasil tangan berseni Sis Akma Danira tu! Cantik kan?


Terima kasih, kak! Kamsahabnida!
Farahin suka sangat! Huhu...

Sis Akma suggest Farahin change background blog dengan background yang lebih lembut.
Terima kasih, sis dengan nasihat tu! Nanti Farahin cuba ya!
Even sebenarnya keras kepala, keras lagi hati nak try background lain. Kekeke...
Sebab Farahin suka background Farahin yang sekarang ni. Hehee..
Plus, Farahin edit sendiri and warna biru memang warna favourite Farahin!!
Weeeee~~~





Origins Of Fan Club names

 Via : 
 
 
I’m sure you already know that Big Bang’s fan club name is VIP, or that 2PM’s fan club name is Hottest…but don’t you ever wonder how these names came about or why they were chosen?

Well, look here and find the answer to those questions! 
 
Note: Not every fan club name is on this list.

~

2AM (I Am): 2PM + 2AM = One Day. Put the two names together and you get “I Am Hottest”

2PM (Hottest): JYP considers 2:00 PM as the hottest time of day.

2NE1 (Blackjacks): 21 is the highest number a person can achieve while playing Blackjack.

4Minute (4Nia): 4Minute Mania.

After School (Play Girlz): Pledis asked fans to give suggestions. Play Girlz was the name chosen and it’s the name of a track on their first mini album.

A Pink (Pink Panda): “Pink Panda” is a play on the name of the group and the Korean word for ‘fan’ (팬, paen).

B1A4 (BANA): ”BANA” refers to “BA (B1A4) NA (fans)”, and put together it means “we have fallen for each other (BANADA)!”.

B2ST (B2UTY): Beauty and the Beast.

Big Bang (VIP): VIP stands for “Very Important Person”. Their second single La La La is also referred to as Big Bang is VIP. 

BoA (Jumping BoA): The idea that BoA’s lively and energetic music makes her fans dance and jump.

Boyfriend (Bestfriend): The same initials with BoyFriend; B.F! Just like the meaning of the name, Boyfriend’s members hope to deepen their relationship and care for each other.

Brown Eyed Girls (Everlasting): The four members that make up BEG are unified with their fans for everlasting.

CN Blue (Boice): A combination of “Blue” and “Voice”. FNC Music declares that CN Blue’s fans are their voice.

DBSK (Cassiopeia): The constellation Cassiopeia is made of five points that create a “W” in the sky. The group DBSK also uses the synonym TVXQ. Tracing TVXQ on a keyboard coincidentally makes a ‘W’. The Cassiopeia fanclub refers to themselves as Cassies for short.

Epik High (High Skool): High Skool is the name of a song off their album High Society.

FT Island (Primadonna): Named after the title of a song from their first studio album.

Girls’ Generation (S♥NE): When written in Hangul SONE is “소원”, which means “wish”, and was a song featured on their first album as well as in the title of their song Tell Me Your Wish. It also has a deeper meaning: “소원” (SoWun), pronounced “So One”, implies that Girls’ Generation will always be one with their fans.

Infinite (Inspirit): Woollim Entertainment held a poll and Inspirit received 70% of the vote.

Jay Park (Jaywalkers): Jay wanted his fans to choose the name. The fans submitted the names and it was narrowed down to three chosen by Jay. The fans chose Jaywalkers in the final poll.

Jewelry (Jewel Box): Jewelry is best kept safe and protected in a Jewel Box.

KARA (Kamilia): KARA‘s fans are like their family. Put KARA and the Spanish word “familia” together and you get Kamilia.

MBLAQ (A+): All the members of MBLAQ have the blood type A, and the “+” comes from Music Boys Live in Absolute Quality. The “Absolute Quality” is A+.

Miss A (Say A): The name was announced by Miss A via a video posted to their daum cafe in the hopes that fans will shout “Say A” at their performances.

Rain (The Cloud): Clouds carry and bring the rain.

Rainbow (Rain-nous): Rainbow + Luminous.

Se7en (Lucky Se7en): Se7en himself believes that his fans bring him luck. It also is a reference to seven as a lucky number.

SHINee (SHINee World): Named after their first studio album. SHINee fans also refer to themselves as Shawols. It’s a shortening of SHINee World (샤이니월드), SHYA and WOL = SHAWOLS.

Sistar (Star1): Starship Entertainment held a poll and STAR1 received the most number of votes. Additionally, if you combine the word “star” and the Korean word for one, you get STA(R) + IL = STYLE.

SS501 (Triple S): SS in SS501 stands for Super Star. The added “S” stands for Supporter.

Super Junior (Everlasting Friends AKA ELFs): This name is given to their fans who will always be their fans and love them no matter what. Also, it means that their fans are more than fans to them, they’re more like dear friends.

Teen Top (Angel): TOP Media held a poll and “Angel” received the most voted, along with multiple names such as “Top Planet” and “Andromeda”.

The BOSS/DGNA (Master): The meaning behind “Master” is The Boss’ owners who have mastered everything about them. It means the artiste and fans trust each other and stand by each other.

U-Kiss (Kiss Me): If U-Kiss were to ask “Who should I kiss?” the fans would reply “Kiss ME!”

Wonder Girls (Wonderful): Fans are “full of wonder” for the Wonder Girls.

ZE:A (ZE:A Style): ZE:A Style was one of ten contenders for a fan club name, and voting through their daum cafe revealed that ZE:A STYLE was the winner.

Kakiku Sakit!!

Assalamualaikum...

Huaaaaa!! 'Kakiku Sakit' tajuk entry kali ini. Maknanya Farahin sedang sakit kakilah!! Hukhuk...Ini semua gara-gara petang tadi. Salah buat emergency landing. Emergency landing? Since bila pula Farahin jadi pilot? Jadi paramugari pun tak lepas. Hahaha.. Beginilah. Farahin kasi cerita ya. Petang tadi tolong Farrah and Aznie dekat library. So, actually yang busy dekat library petang tadi Farahin dengan Farrah saja. Huhu... Aznie sodap jo menelaah novel cintan dia. Haish! Ini anak. Minat betul dengan novel. Dan disebabkan itulah, saya sedang sakit kaki sekarang. Si Aznie ni khusyuk sangat membaca novel. So, malas nak kacau. Jadinya, saya naik atas meja kaunter hadapan library dan lompat keluar dengan cara yang salah. Saya jatuhkan bahagian hadapan kaki terlebih dahulu sebelum tapak kaki. Jadinya, pangkal tulang jari kaki terhentak dan sakit!! Sampai sekarang still sakit lagi. Namanya itu bengkak. Huaaaa!! Jalan pun tak jejak sangat. Sebab jari kaki tak dapat nak dibengkokan. Sebab terlalu sakit~~~ huh~




Oh! My Ex-boyfie!

Assalamualaikum...

OMO~!! Tiba-tiba rasa jealous pula apabila tengok entry tu. Tak patut~ Tak patut~ Huhu... Yesung oppa. Janganlah jealous. Aku setia padamu. Ceywaaaaah~!! Hahax! Tapi....as you knowlah, saya dulu kan couple dengan Kim Hyun Joong. But then, after break up, Yesung oppa datang menemani hatiku yang sepi. Wuuuuu~~~ Ayat memang nak minta cium. Eh! Salah. Hihii... Cuba klik tajuk di bawah. Oh! My Ex-boyfie! Saya di sini jealouslah....

☆ HENECIA KIM HYUN JOONG ☆: [Article] bodyguards who secretly Hyun Joong fan l...: Kim Hyun Joong reveals singer 's fans love this topic has raised short video . In a community bulletin board on the 24th ...





Terkenang pula saya akan kisah-kisah kita dahulu... Xp
Hehee...





Kerana Sayang Itu

Kata orang, mencari jodoh, mencari pasangan
biarlah yang akan mendekatkan kita pada yang Maha Cinta.
Tetapi itu berbeza dengan yang ini.

Aku dan kau mempunyai pelbagai perbezaan.
Sama ada dari segi usia, budaya, bangsa malah agama.
Tetapi mengenalimu mampu mengingatkan aku kepadaNya.
Mengapa?
Kerana aku menyayangimu.
Dan sayang itu mengingatkan aku kepadaNya.
Kerana sayang itu aku memohon kepadaNya.
Moga kelak kita akan bersama.
Sebagai saudara seagama.
Mampukah itu terjadi?
Insyaallah...
Tiada yang mustahil bagiNya.

Dan lain pula bila ada ketika aku terlupa akan dirimu,
hatiku kosong, jiwaku lohong.
Dan bisik-bisik syaitan semakin jelas kedengaran.
Dan sukar untukku melawan.
Rindu yang aku lafazkan...
mungkin benar hanya sekadar bicara.
Tetapi aku memang benar-benar membutuhkanmu.
Entah kenapa?
Dirimu seolah-olah perantaraan dariNya.

Aku menyayangimu kerana dirimu seolah-olah istimewa.
Bukan suara, bukan wajah,
tetapi sesuatu yang mampu menghidupkan hatiku.

Mereka akan kata bahawa aku gila.
Kerana dirimu ialah...













We're Capricorn

Assalamualaikum...
Alang-2 Twitter sedang berjalan lancar, Farahin nak share about mereka yang berzodiak Capricorn. Overall, jangan percaya and taksub sangat ya. Kalau ada yang betul, itu hanyalah kebetulan. Kalau tidak sama, jangan meradang pula. Hehee...




  • 's are extremely caring & thoughtful of others.
  •  wants to be different & separated from others.
  • 's are honourable by nature
  • Time management means everything to a 
  • Once a  is locked into an objective we will not stop until we have obtained it.
  • Being surrounded by people we love is when you will find a most happy.
  •  learns quickly & are not easily fooled.
  • 's are fair minded & essentially always play peacemaker
  • It takes more than compliments to impress a .
  • 's are full of empathy, we often take on others emotions, making them our own.
  • 's will never turn our backs on someone in need.
  • It will take a confident partner to win the respect and the heart of a.
  • It doesn't shock a  when people fail to act with integrity.
  •  will never let you know too much too soon.
  •  can be your best friend or worst enemy depending on how you treat us.
  •  seems to always be quiet but don't underestimate us, our mind is always working.
  • As 's we expect loyalty & the utmost consideration from others because that is what we will give you.
  • 's don't trust easily & won't share our emotions right off.
  • More times then not 's are calm & reserved.
  • 's would rather find solutions to problems rather than cry over spilled milk.
  • 's love peace & quiet.
  •  emotinal endurance is unmatched.
  • 's would rather show how we feel through our actions than express them with just words.
  • Do not be rude, selfish or A loudmouth & expect a  to deal with you.
  • 's has the great ability to see the facts of a situation & to face up to them.
  • 's have a natural gift for doing things carefully & calculated.
  •  always find ourselves examining & trying to understand the actions of everyone around us.
  • Being pushy will get you nowhere with a .
  • Expect the worst but hope for the best - 
  • 's may love routine but we get bored very easily.
  • Rarely loud or flashy, you will usually find a  watching & listening
  • 's are practical & rarely impulsive.
  • The concept of failure & giving up doesn't fit into 's vocabulary.
  • Words with no action will draw a  far away from you.
  • Showing our affection & emotion is a 's way of showing you we care.
  •  wants a partner who Is not afraid to explore limits & push the envelope.
  • 's are able to remain calm & patience knowing that answers & solutions will eventually find us.
  • 's heart always stays true.
  • The heart of a  is always full of compassion & understanding.
  •  may forgive you but we never forget anything!
  • Capricorn's don't like to be rushed into situations.
Hmmm....enough for that. Want more? Click HERE. Make sure you've your Twitter acc.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...