Berjimat, Jangan Membunuh.


Assalamualaikum...
Hmm....no story to share. So, it's time for Farahin merungut mengenai hal-hal semasa. Semasa lah sangat. Ehem! Let's start dengan cerita about a little boy names Irfan. Dia anak jagaan my emak. Budaknya ceria, riang but sometimes agak garang. Heh! Garang lagi Farahin. Coz I'm not used with little children. Hehee...Well, sudah 16 tahun hidup sebagai anak tunggal. Hahahaa...

Ok. Irfan telah dijangkiti penyakit kaki, mulut dan tangan. Erkh! Bunyinya pun serius kan? Nak-nak lagi dijangkiti oleh kanak-kanak berusia kira-kira hampir 2 tahun seperti Irfan. Even baru sikit, but ia amat berbahaya bagi kanak-kanak seperti Irfan. Sistem imunisasi dia belum kuat dan kukuh lagi. Apa? Kanak-kanak sepertinya suci? Haihh...Yang suci itu hatinya. Dia terhindar daripada apa-apa dosa. Bukan bererti dia turut terhindar daripada sebarang penyakit.

I don't know apa yang parents Irfan fikirkan. But....Farahin tertanya-tanyalah. Budak ni dah kena penyakit jangkitan kuman. Kenapa still nak bertangguh untuk mendapatkan rawatan?? Farahin tidak tahu apa yang parents Irfan fikirkan. But, kalau sangkaan Farahin betul, memang Farahin BENGANG giler dengan sifat ibu bapa yang terlalu hendak berjimat. I know. Of course ia berhubung kait dengan hal kewangan. Tapi....untuk kanak-kanak sekecil Irfan yang sistem imunisasinya tidak berapa kuat, takkan tak boleh mengalah??

Finally, parents Farahin yang bawa Irfan ke klinik. Hendak bawa ke hospital, nanti hospital minta detail. Dah tu, sah-sahlah Irfan bukan anak kandung my parents. Karang tak pasal-pasal dituduh menculik pula. So, my parents brought him to a nearby clinic. Tsk! Tsk! Tinggal Farahin seorang di rumah. Hahaha...

Sikap manusia sekarang. Suka menunggu. Menunggu sehingga keadaan sudah darurat dan memudaratkan baru hendak bertindak. Bak pepatah Melayu, sudah terhantuk baru hendak tergadah. Hmm.....Melayu~ Melayu. Kalau Irfan tu sudah gedek macam Farahin ni tak apalah kalau nak tunggu berkurap berkudis baru hendak dibawa ke hospital. Berkemungkinan berkudis berkurap semua tu sukar untuk berlaku kalau Irfan sudah besar seperti Farahin. Sistem imunisasi badan sudah kukuh. Sel darah putih berebut-rebut menghapuskan kuman dalam badan. Itulah yang dinamakan cantik dari dalam. Sel darah putihlah yang membantu. LOL~

Kanak-kanak seperti Irfan, sistem imunisasinya masih lemah. Plus, Irfan ada penyakit alergy certain makanan. Hah! Nampak sangat kan sistem imunisasi badannya tak kuat. Farahin dulu ada penyakit alergy makanan laut. Tapi dah lama tak kena gatal-gatal pun. Dah sembuh lah tu. Well, sel darah putih Farahin memang yang terbaikkkk. Hahaha... Ehem! Sistem imunisasi badan yang tak kuat memudahkan kuman serta bakteria buruk untuk menyerang sistem-sistem dalam badan. Kalau sudah terlalu banyak kuman dalam badan, what do you think would happen?? Samalah dengan robot yang telah diserang virus. Tin Tong! Faham, kan?? So, BERJIMAT biar berpada-pada, jangan sampai MEMBUNUH. Nyawa hanya satu dan hanya diberi sekali kepada setiap individu. Wang boleh diperoleh di mana-mana pada bila-bila masa. Kerana Allah S.W.T itu Maha Pemurah. Dia pasti akan meminjamkan kita wang selagi kita hidup di bumiNya. Tapi nyawa? Ia adalah anugerah.

P/S : Sel darah putih Farahin memang terbaikkkk sebab Farahin still tak kena chicken pox. Hahaa...Agak-2 apa masalah eh??



3 ulasan :

Hans berkata...

bagi saya
saya sanggup berhabis duit supaya kesihatan anak, isteri atau ibu bapa terjamin dari berkira dengan mereka
kan?

ELFarahin berkata...

@Hans Itulah yang sepatutnya kita lakukan :)

Unknown// berkata...

eh, kita pun ank tnggal jga hee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...