Berpenyakit sudaa...



Assalamualaikum....
Ehem! Farahin ada bad news untuk korang. Tak ada lah bad sangat. Simply bad saja. LOL~ kekekeke... Farahin ada menghidapi sebuah penyakit since kecik lagi. Nak tahu sakit apa? Penyakit ini dipanggil Hyperhydrosis. Tak silaplah itu namanya. Tahu tak itu sakit apa? Macam ni. Penyakit ni melibatkan tapak tangan dan tapak kaki yang sentiasa basah. Or bahasa selekehnya is berpeluh. That's why lah penyakit ini diberi nama Hyperhydrosis. Hyper as 'keterlaluan' atau 'keterlampauan'. And Hydrosis ialah gabungan antara Hydrogen(Air) dan Sistem(Sis). Apabila digabungkan dalam Bahasa Melayu, Sistem Air yang Melampau. Mereka yang menghidapi penyakit ini aktif berpeluh di bahagian tapak tangan dan kaki. Sekarang ni pun tapak tangan dan tapak kaki Farahin sedang basah. Berpeluh. As I know, penyakit ni tiada kesan sampingan dalam badan pun. Rancangan Nona pernah menyiarkan mengenai penyakit ini. The only way untuk mengurangkan keaktifan berpeluh pada tapak tangan dan kaki is melalui pembedahan. Bahagian-2 or tisu-2 yang bertanggungjawab or berperanan menghasilkan peluh ini perlu dibuang sedikit. Hmm...itu apa yang Farahin tahu. Tapi lain pula ceritanya sekarang. Kenapa? Jom ke perenggan kedua.

Semalam. Kawan Farahin yang turut menghidapi penyakit yang sama dengan Farahin minta Farahin menunjukkan kedua-dua belah tangan Farahin. Rupa-rupanya dia hendak tengok whether ada tak mana-mana jari Farahin yang menggigil. That time memang tak ada lah. Dia kata kalau menggigil, means Farahin menghidapi penyakit thyroid gland. Farahin tak tahulah whether Farahin eja betul ke tidak. Plus, katanya lagi antar simptom thyroid gland ialah berpeluh tapak tangan dan kaki. Farahin pun tak tahu banyak pasal thyroid gland ni. Untuk tahu, bolehlah klik SINI dan SINI. Farahin pautkan setakat mana yang sempat saja. Nak lebih, bolehlah ask Mr. Google. Ok. Disitu ada nyatakan kerap berpeluh dan sering berasa sejuk. Ermm...Farahin tak selalu. Tapi Farahin memang senang detect hawa sejuk. Honestly, di rumah ni Farahin berstokin memanjang. Hee~ 

So, today! Masa dalam class agama, Farahin and the gang kena present about Imam Bukhairi. That time lah, tangan sebelah kiri Farahin sakit. Sakit macam kaki bila baru lepas berlari jauh. Anda tahu kan sakitnya bagaimana? Kebas dan terasa agak kejang? Jangan kan tangan. Farahin maksudkan lengan Farahin. Tangan Farahin menggigil dan terasa kebas. Buku yang Farahin pegang pun tak kuat. Pokoknya, lengan kiri Farahin tak boleh ada daya atau pressure. Then, Farahin tengok tangan Farahin. Jari Farahin menggigil and gigilan tu agak ketara. Tak macam yang kawan Farahin. Perlahan dan tak berapa nampak. Oh! Is this really thyroid gland?? Hope sangat dapat jumpa mana-mana doktor untuk pastikan. Tapi mestilah kena tanya parents. Macam lah parents nak bawa Farahin jumpa doktor semata-mata untuk buat pemeriksaan mengenai thyroid gland. Huh~

Kawan Farahin kata thyroid gland macam ada ketumbuhan pada thyroid gland itu sendirilah. Dia dapat tahu semua ni pun masa dia buat pemeriksaan di klinik. Doktor tu sendiri yang beritahu. Kita kena tunggu ketumbuhan tu membesar baru boleh buat pembedahan. Yalah. Kalau buat pembedahan sekarang, alamatnya tamat sudah hayat. Sebab kondisi sekarang tak berapa serius dan kiranya thyroid gland still dalam keadaan normal. Halus seperti urat tunjang leher yang biasa. Kalau nak bedah sekarang, namanya bunuh diri lorh~ By the way, hal ni belum pasti lagi selagi belum ada info yang sohih dari pakar. Tapi Farahin rasa macam sure je ni thyroid gland. Subhanallah... Oklah. Dah nak buka ni. Entry pun dah pepanjang sangatttt. Bye! Assalamualaikum. Kalau korang ada simptom-2 thyroid gland or hyperhidrosis, cuba rujuk pakar atau mana-mana doktor. Sometimes, tenet ni pun cerita je lebih. Hahaha....







2 ulasan :

nis berkata...

awk mcm syafiqah kwn saya. tgn dia selalu basah.hmm..

wana wazm berkata...

hai,sy tag awak di http://coretangirlblog.blogspot.com/2012/08/random-giveaway-saya-nak-kad-raya-dari.html

jemput join jugakk..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...