Is This A Truth Truly FRIENDSHIP??


*Google-ssi bagi..

Assalamualaikum...
Jawab! Jawab! Salam itu adalah doa dari Farahin kepada anda semua. Huhuu... Okey. Hari ini mahu story about FRIENDSHIP. Kyaaa~!! My most favourite relationship. Hahaa...nampak sangat Farahin ketepikan FAMILY-ship. Hahaa... kantoi sudaa. Kikikii....

First, Farahin mahu ucapkan Alhamdulillah because Farahin telah dianugerahkan 3 sahabat yang baik, soleh, cantik, bijak, and banyak lagilah kelebihan mereka. Even sometimes Farahin berasa berkecil hati, berendah diri juga bila berhadapan dengan mereka sebab mereka sangat istimewa bagi Farahin. Sampaikan kadang-kadang itu Farahin terbenci dengan mereka. Malah menjadikan Farahin marah kepada diri sendiri. Nampak sangatlah kan sifat yang tidak tahu bersyukurnya tu. Hehee...

Nur Farrah Farhana, Raidah Adibah dan Nuraznie. Mereka merupakan sahabat terbaik sepanjang Farahin melewati usia remaja yang bagaikan daun muda yang baru sahaja hendak menghijau matang. They taught me a lot. Alhamdulillah. Kami berempat jarang bergaduh. Kalau kesuluruhannya, boleh dikira peratusnya kira-kira 0.001% untuk kami bergaduh. Kami saling mendengki, menyakat and sometimes itu saling cakap lepas. Tetapi bak kata orang, kalau hati sudah sayang, buat apa pun tetap dimaafkan. Kawan-kawan, sayang ini lebih berharga dan bernilai daripada sayang yang bertopengkan cinta. Itulah kekuatan sebuah persahabatan sejati.

Oh! Sejatikah? Adakah ini, begini rupanya rasanya persahabatan sejati? Is This A Truth Truly Friendship? If YES, then Alhamdulillahi Robbil A'lamiin. Since di sekolah tadika sehinggalah ke sekolah rendah, Farahin susah hendak mendapat kawan. Malah, mereka sendiri pun bagai tidak sudi berkawan dengan Farahin. Do I'm so WEIRD?? Itulah yang menjadikan Farahin kadang-kadang benci dengan dunia ini. Zaman kanak-kanak dahulu pun Farahin bukanlah kawan yang baik. Once I had this one BEST friend names Sufina. How is she now? I do miss her. Farahin dahulu layan dia dengan kasar sehinggalah one day dia merajuk dengan Farahin. She sent me a letter. Dia kata dia tidak suka Farahin layan dia dengan kasar. Farahin suka tonjol kepala dia. Maklumlah, dia pun orangnya kecik. Since that, baru Farahin tahu how to adore our friends. Do respect and appreciate them. Sufina. Bila agaknya kita boleh berjumpa lagi??

Sufina is my 1st BEST friend setelah 8 tahun Farahin hidup di bumi Allah S.W.T pada ketika itu. Farahin pernah berkawan dan mempunyai kawan sebelum Sufina. But all treat me like a trash. Mereka sentiasa "buli" hati Farahin. It was like a trauma for me. And Sufina is my first angel. 

Ketika di darjah 5 dan 6 pun, I do have BEST friends but it was not GREAT like today. Sepertimana Farahin bersahabat dengan Nur Farrah Farhana, Nuraznie dan Raidah Adibah. Kalau dahulu, it was so easy Farahin hendak bercakap belakang about my own BEST friends. But when I was with Farrah, Aznie and Raidah, it was different. Farahin boleh accept segala buruk baik mereka. If ada yang mengumpat about their badness, I just smile and kept quite. Kita hendak bangkang pun, sometimes what they talked about is true. Hahaa...Cuma cara penerimaan Farahin terhadap mereka bertiga berbeza dengan mereka yang mengumpat itu. Kalau ada yang sakit hati, geli-geleman or meluat dengan tindakan or tingkah-laku mereka bertiga, I just enjoy their characters dengan besar hati. I do accept them as they are. To be truth, Aznie, Raidah and Farrah merupakan gadis-gadis yang baik dan boleh dikira berakhlak lebih mengatasi ketidak-akhlakan mereka. Hahaa... Alah! Setakat kepala giler-2 tu no hal lah!

I do love them. But I always tertanya-tanya, do they love as much as how I love them? I don't know why? Farahin kadang-kadang merasakan there is no love for me from no one. Feels like no one can love me how  I did. Mungkin Farahin berasa begitu sebab Farahin still ada trauma with my past. With my childhood dulu. Do you know? Kalau tubuh kita didera, debantai, dipukul sampai lebam cela luka sekalipun, kita pasti akan dibelai dibela oleh seseorang. Dan sudah tentu kita dapat merasakan kasih sayang orang itu. Tetapi jika hati kita yang didera, dilukai, kita tidak tahu siapa yang sayang kita dan belai hati kita. Sebab orang itu sendiri tidak tahu bagaimana rupanya hati kita yang telah terluka itu.

"No one can understand you more than yourself.
And it is hard to make them understand.
Right?"




4 ulasan :

Isabel Diaz berkata...

semoga berkekalan

Edy Fee berkata...

cri kawan sebenrnya mudah...tp nak cari sahabat yg lg susah

ELFarahin berkata...

@Isabel Diaz Insyaallah...Amiin Ya Robbal Alamiin. Terima kasih sebab mendoakan persahabatan kami! :D

ELFarahin berkata...

@Edy Fee Betul tu! So, once dah dapat sahabat yang sebenar-benar sahabat patut appreciate them! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...