Perlukah Mengubah Kurniaan-Nya??

Assalamualaikum....


Hmm...hendak membebel sekejap. Tadi ternampak iklan Idola Kecil 5 di tv9. Okey. To be truth, Farahin tak ikut pun rancangan itu. But tadi iklan about mereka sedang kasi saloon sama rambut mereka. Suddenly, hati ini ingin mengomel tentang sesuatu.

Perlukah kita mengubah kurniaanNya? I mean, our physical. Example, rambut. Perlukah mewarnakan rambut? Hot sangatkah jika rambut yang berwarna hitam tidak lagi berwarna hitam? Katanya, rambut mahkota wanita. Jika ia benar-benar mahkota, maka dijaga. Bukan diwarna. Cuba imagine if kita ada mahkota full made from emas, berlian, permata segala. Then tak pasal-pasal diwarna. Hilang sudah kilauan berlian, permata tersebut. So, menarik lagikah mahkota itu? Rasanya tak ubah seperti mahkota Barbie doll je.

Second, muka. Perlukah dilakukan surgery sedangkan wajah itu sempurna dengan kedudukan mata, kening, hidung dan mulut yang betul. Lainlah kalau sumbing or had accident then terkopek kulit muka dengan parah. Itu sememangnya keadaan yang memerlukan. Tak kurang dengan itu, ada yang cukur bulu kening. Hello~ haiwan pun ada kening tahu except ada yang certain haiwan sahaja yang tiada. So, apa baiknya cukur bulu kening? Nak jadi Baby doll? Baby doll tiada dosa kerana dia makhluk tidak bernyawa, bukan manusia. Tapi kita yang manusia ni ada dosa pahalanya. You know that, right?

ditegaskan dalam al-Quran, bahawa mengubah ciptaan Allah itu sebagai salah satu ajakan syaitan kepada pengikut-pengikutnya, dimana syaitan akan berkata kepada pengikutnya itu sebagai berikut:
"Sungguh akan kami pengaruhi mereka itu, sehingga mereka mau mengubah ciptaan Allah." (an-Nisa': 119)

Third, bulu roma. Gara-gara mengidam mencukur bulu roma muka, kaki dan tangan, laris segala macam pencukur di pasaran. Orang lain dapat untung, kita dapat bala dosa. Dalam istilah sains, Parasitism namanya itu. Dear, bulu roma kita bukan macam bulu roma orang utan. Boleh simpan kutu. They just comfortable and nice. By the way, they can interact with electrostatic you know. Like bila kita seterika baju, then rasa tak rambut atau bulu roma kita seperti ditarik bila kita dekatkan baju yang baru di seterika dengan kita. Farahin selalu main-main dengan benda alah ni. Hahaa...plus, bulu roma bekerjasama dengan para 'receptors' kita seperti, detect haba panas & sejuk, sakit, dan tekanan. Contoh, bila receptor detect haba sejuk, otot kita akan mengecut dan sebab itu bulu roma berdiri. Then, kita tahulah kan haba yang disekeliling kita whether it is optimum or not. So for those yang tiada bulu roma, kasihan deh lo. By the way, how long korang spend time dalam bilik air eh hanya untuk mencukur benda yang tidak perlu dicukur ni? Oh, lupa! Ya. Sekarang kan dah ada Veet. Hmm...berapa paket pakai?

Maksudnya: Daripada Ibnu Mas’ud r.a katanya, sabda Rasulullah s.a.w : Allah melaknat perempuan yang membuat tatu dan yang meminta di buat tatu, yang mencukur alis, yang menjarangkan gigi untuk kecantikan, yang mengubah ciptaan Allah.
Via : Nabilah Homestay

Okeyh. Cukuplah tu. Yang lain-lain itu hang fikirlah sendiri. This entry agak menyindiri ya? Minta maaflah ya. Yang menyakitkan hati tu buang jauh-jauh. Kasi kick goal masuk recycle bin. Yang buat hati terasa or serba salah, simpan dekat-dekat dengan iman. It may be useful. Insyaallah. Minta maaflah ya atas kekasaran bahasa yang tidak sengaja atau tidak disengajakan ini. I wrote this entry secara spontan you. Nama pun membebel. Mestilah ada rupa mak-mak gitu. Hahaa... By the way, this entry special for Melayu-Islam. Those yang non, buat rujukan je lah ya.



2 ulasan :

hananhadila berkata...

hanan stujuu 100% . hanan anti semua citer yang kononnye nak cari bakat baru padahal menjurumus ke dosa

Anak Kampung berkata...

wa panas betoi kalau nk chantek kena mengubah ciptaan NYA...panas larr..
mak wa pesan ko jgn nak ngada2 wat bukan2 kang aq sepak (maen3 je). 2 kurangnyer ilmu agama kasi cuci ckit dyorg 2 dngn UAI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...