Tak Sopan


*dah kenapa SB melekat di entry Farahin nii? Jom baca.

Assalamualaikum....
adoiii..tengah memalam begini perut meyanyilah pula. hmm...okey. Straight to the main topic. hmm...apalah yang tak sopan tu ya, Farahin? Ni ha. Tadi sedang semak komen yang berpulun-pulun dari bloggers yang berkunjung ke SJelfFoundland. Maklum, sudah berhari tak disemak. Then, terbaca this one comment. "Askum....." Err...Farahin baru baca satu perkataan tu je then terus terasa annoying. Why? Tengoklah ejaan itu. Okey. I know that was short form. Tapi tolonglah. Jangan short form yang begitu. Sakit mata Farahin. Bukankah ada short form lain bagi Assalamualaikum like salam, slm. Kenapa tak guna itu saja? What? Apa bezanya short form 'slm' dengan 'askum' ? Here. If there is short form 'slm', we'll automatically say it or read it as salam. But if 'askum'? Look. Anda sendiri membacanya dengan 'As-kum' right? Tak usah tipu. Farahin sendiri membacanya begitu. So, baguskah begitu? Assalamualaikum means selamat sejahtera ke atas kamu, right? But if 'askum'? What will that means? Farahin tanya anda sebab Farahin bukannya power Bahasa Arab. Okey. Untuk memendekkan entry, my advice is next time eja dengan betul. Kalau malas tapi terasa nak beri salam, eja saja "salam". Tak susah pun. Kalau memang malas, tak payah tulis. Yalah. Malas itu kan mampu mengundang sifat tidak ikhlas. So, rugi saja kalau beri salam kalau tak ikhlas. Farahin kalau blogwalking, memang jarang beri salam. Jadi hantu. Main terjah saja. Huhuu. Nak-nak lagi akhir-akhir ni, kalau terjah blog orang tak tinggalkan jejak pun. Malas nak menaip. Plus, bengang melayan keyboard yang sudah jahanam ini. Erghh~! Kalau ada follower widget, kasi follow terus senang. If that bloggers follback, memang happy lah kan sebab dia prihatin. Dia semak followers dia. Yang kurang prihatin tu, tak apalah kan. Halal sajalah. Okeyh. Tadi kata nak memendekkan entry. Tapi panjang juga. Hehee. Done. Ingat! Eja tu biar betul okey. Assalamualaikum.

Happy Blogging!




Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...