First Rescue Mission 20130130


Hari ini hari Rabu. Farahin dan my bestie, Farhana teruja kononnya hendak pergi latihan merentas desa. Yet there is no one. So Farahin dan Farhana pun cabut lari ke kelas kami. Di kelas kami menghias dan mengemas kelas. Maklum, cikgu sudahpun kabut tentang keceriaan kelas. Apapun, baru 5% siap. Hekhok...!

Farahin dan Farhana banyak kali singgah kedai alat tulis berhampiran dengan sekolah. First, pergi beli alat untuk menghias papan kenyataan Puteri Islam kami. Well, kami ahli jawatan kuasa tinggi. Ups! Second, kami pergi untuk fotostat some revision untuk ditampal di papan kenyataan kelas. That time lah, kami ternampak sesuatu yang sangat menyedihkan.

Masa mula-mula pergi, di selekoh itu bersih saja. Tiba-tiba for the second time, kami ternampak bangkai seekor anak kucing. Astaghfirullahalaziim! Kami sangat terkejut. Masing-masing kami simpan rasa simpati sendiri dan terus pergi kedai alat tulis dengan motor merah Farhana. Broom Broom!

Masa back to our school, I just pray that someone may save that death kitten. At least, ketepikan dia daripada dibiarkan di atas jalan. Farahin dan Farhana gelak-gelak, bergurau-senda, sakat-menyakat, karut-mengarut, semasa menghias dan mengemas kelas. Just both of us. Bak kata Farhana, “tiada sesiapa yang sudi menemani selain kami berdua.” Hahaha.

Masa hendak balik, Farhana tanya hendak beli apa-apa lagi tak. Farahin just kata tak. Tapi terpacul pula dari bibirku, “Jom tengok kucing tadi. Mana tahu dah ada orang tolong.” So Farhana pun bawa Farahin ke tempat kejadian.

Inna Lillahi Wa Inna Ilaihi Rojiun! Bangkai kucing itu masih di situ. Dengan ususnya yang terburai keluar dan masih putih warnanya. Ya. Bangkai kucing itu masih panas organ dan anggotanya. Farhana tanya, “nak tolong tak? Kesianlah.” Farahin dengan rasa teragak-agak dan simpati,”berhentilah. Kita tolong.” So Farhana berhenti di hadapan kedai tulis itu.

Farahin keluarkan sampul hadiah yang kami beli di kedai itu tadi dan berlari kea rah bangkai anak kucing itu. Shit! Masa Farahin hendak ke sana, ada kereta warna hitam lalu. Farahin palingkan muka dari bangkai kucing itu. Takut-takut tayar kereta itu lenyekkan bangkai kucing itu. Kesian! Tapi jeling-jeling juga. Alhamdulillah, kereta itu tak menambahburukkan bangkai tersebut.

Farahin buka sampul hadiah yang dilipat kira-kira 3 lipatan itu dan terus letak di atas bangkai kucing itu. Farahin tak tengok pun muka even usus dia. Takut-takut nanti menangis pula Farahin kat situ. Malulah! Yeah. I’ve my own ego. Farahin meraba-raba dengan sampul hadiah tu mana kepala, mana badan dan mana usus dia. Ternampak juga tadi ususnya sedikit. Tapi Farahin imagine like Nampak telur ikan saja.

Farahin kaut bangkai itu dengan sampul hadiah. Kemudian letakkan di kawasan bertanah berdekatan dengan kawasan kotak TNB. Erk! Kotak TNB ke namanya? Berhampiran ada daun-daun kering. Farahin gosok-gosok daun-daun kering tu pada tangan. At least, hendak bagi hilang bau bangkai kucing. Done everything, Farahin balik kepada Farhana yang menunggu.

Sampai saja di rumah, Farahin terus basuh tangan dengan sabun. Itupun sabun basuh pinggan. Malas hendak pergi bilik air dengan berstokin. Hehe. Farahin duduk di ruang tamu dan mengeluh. Tiba-tiba dada rasa sempit. Macam ada benda tersekat. Mungkin rasa simpat atau pilu yang tak terluah. Well, bab-bab menyimpan perasaan memang kepakaran Farahin. Haha. Untill now, dada Farahin masih rasa sempit.

Farahin tahu dia cuma seekor anak kucing yang telah dilanggar. Tapi Farahin hope sangat Allah SWT pelihara bangkai dia. Maksud Farahin, biarlah bangkai itu melupus dengan sendiri. Bukan dimakan oleh anjing or other predators. Huhh.

Peliknya, dalam banyak-banyak remaja lelaki perempuan yang melepak di kawasan berkampiran, tak terasa ke nak ketepikan bangkai kucing itu. Kalau lu anak jantan, takkan bangkai anak kucing pun dah mula rasa terencat?

Tapi bila fikir-fikir balik, ada baiknya juga Allah SWT membuka hati Farahin untuk ketepikan bangkai anak kucing tu. Baiknya ialah, Farahin pakai baju Pend. Jasamani STABK so let me prove here that STABK bukannya tempat budak-budak jahanam. Bukannya semua tak sopan. Farahin tak tahu kenapa orang suka bersangka buruk pada STABK. Macamlah dia pernah jadi student STABK. Wekkk!



p/s: This was my First Rescue Mission. Mungkin petanda dari Allah SWT, I am going to be a great Veterinarian one day. Amiin :)

Essay Finished at Malam Sepertiga

Assalamualaikum...
Hey, guys! Just finished copied my Continuous Writing English Essay: Stars into my book. Now, going to paste the essay here. Do read and comment my broken english! hehe.

***
I like to see Leeteuk oppa wearing spectacles.

Every person have their own interest. The same goes to me. I'm interested in the music that had been specially brought from South Korea which is Kpop. Even there are many people talk nonsense about my interest, for me they just judge a book by its cover. Most of them thought a Kpop fan like me have been fooled by the beauty of the celebrities who some of them used make plastic surgery. Actually, I am not that stupid. Of course, I have my own reasons.

My name is Cassey and I am often called by my friends as Suju. Why? Because I am a fan of Super Junior, one of the most popular Kpop boy group in South Korea. Yes. I am an ELF. I became a fan of Super Junior since in 2011 when I accidentally listening to their song, Bonamana on the radio and got interested with it. Super Junior debuted in 2005 and has 13 members originally. However, today Super Junior has nine active members recently because the other 4 members were enlisted for their mandatory military service and some were departure from the group due to their problem with the company. I am biased of Yesung but leader Leeteuk always come first.

Leeteuk is the leader in Super Junior. He also the oldest member among the members. His real name is Park Jung Su.  He put Leeteuk as his stage name because he want to avoid the confusion between the name with one of the veteran actress Park Jeong Su. Leeteuk was born on 1st July 1983 in Seoul, South Korea. His height is 178 cm and 59 kg, weight. He moved from the Paekche Institute of the Arts to Inha University. His blood type is A. His main physical attraction is his dimple.

What do I like about Leeteuk is his spirit as a leader. He is a responsible and caring person. One night when all members were sleeping, Donghae and Eunhyuk complained to Leeteuk that they were hungry. Leeteuk  woken up and brought both Donghae and Eunhyuk to the stall which near to their dorm. Unfortunately, Donghae and Eunhyuk forgot to bring their money when they went out. So Leeteuk  spent his money to pay for food ordered by Donghae and Eunhyuk. Yet he ordered nothing. For me, Leeteuk is such a kind-heart. He just like a brother who cares about his younger brothers.

Leeteuk also a strong and hardworking person. As a leader of Super Junior, Leeteuk responsible to leading and guiding the members in media interviewing and schedules. However, he never complain due to exhaustion. Not even in front of the members. Once, the members found out Leeteuk was crying alone and it was because he was very tired and got too much pressure but he said nothing about it. He holds to his principle which is ‘effort,sweat,tears never betray us’

In April 2007, Leeteuk had involved in a car accident along with two managers and three members, Shindong, Eunhyuk and Kyuhyun when they went home after a recording of the radio show, Super Junior Kiss The Radio. Effects of the accident, Shindong and Eunhyuk suffered minor injuries while Leeteuk had glass fragments embedded in his back and Kyuhyun broke his rib. Thankfully, after the surgery both Leeteuk and Kyuhyun was safe. After I found out about this past, I felt very grateful each time when it was their birthday and they still alive.

On 30th October 2012, Leeteuk was enlisted for his mandatory  military service and will discharged in 2014. He is the third member of Super Junior to fulfil the mandatory military enlistment after Kangin and Heechul. On that date, hundreds of foreign and domestic fans gathered at the Gyeonggido Euijeongbu 306 training center to send off Leeteuk. I was there too, shouted his name with other ELF and cried accidentally. Today, his absence in Super Junior just makes my heart grow fonder. I miss the leader more than Heechul who still at the army.

On 5th December 2012, Leeteuk was awarded for receiving perfect marks in shooting, reportedly hitting every bullseye on target from start until the end at the shooting skills test. This had proved that he could be a great shooter. During the basic training graduation ceremony at the training facility, Leeteuk stepped forward and commanded the entire group as the squadron leader. I was not surprised about this news. People used to say that everyone was born to be a leader. Yes. Leeteuk is one of them and I proud of him.

On 30th November 2012, Super Junior has awarded as Best Global Male Group,  Album Of The World, and Best Line Awarded  at Mnet Asian Music Awards 2012. They also performed two songs which is SPY and Sexy,Free and Single on the stage without the leader Leeteuk. After the ceremony ended, Super Junior bowed on the stage like how they did when Leeteuk still around. This shown that Leeteuk had taught them very well about be grateful and humble.

Leeteuk is such a great leader, brother and friend. He is full with dedication and persistence. Just like his stage name, Leeteuk which means ‘special’. Yes. Leeteuk are special for Super Junior and ELF. For me, there is only one such Leeteuk. He is the leader of the night stars and the biggest one during the daytime.

***
Hey, do you realised that you just read an essay with 10 paragraphs? Huhu. Sorry. It's too long, right? Hihii. Oh! I hope my English Teacher will read my essay sincerely. Well, I know that she kind of annoyed towards Kpop. Hee. Anyway, I have did some changes when copied this essay into my book. So this is just a previous one. Original~ haha


p/s: Cikgu, check penulisan saya bukan minat saya please. lol

Pakwe Online


Assalamualaikum. Hari ini mood Farahin kind of moody. Tetapi tetap menyudikan diri untuk buat entry. Macam tertulis di atas, "Pakwe Online" tajuk hari ini. Kalau tertarik, teruskan baca lagi.

Ingat lagi tahun 2011. Tahun Farahin bergelar budak PMR. Tahun itu juga ayah belikan laptop. Diri rajin melayari internet, sampai suatu hari terdetik hendak buat blog dan facebook. Setelah berbulan bermain fb, chat chat terjumpa seorang lelaki.

Each time Farahin online, chatbox "pop" buat bunyi. Dia lagi. Chat chat usianya remaja lagi tetapi sudah habis sekolah. Stalk fb dia, kerja kimpalan. Just like my dad. Duduk dekat je pun dengan rumah Farahin. Tetapi I didn't let he know me.

Suatu hari dia tulis di chatbox "jom kapel." Farahin refused tapi dia terus mengganggu. Masa itu Farahin bukanlah Farahin yang sekarang. Farahin yang dulu terlalu lembut hati. Dulu pernah ada boyfren tetapi Farahin terlalu serius. Dia dapat pressure, kami break up. Memang Farahin popular dengan sifat yang pelik. So, let me try be like other girls. Farahin terima lelaki itu as pakwe online.

Lama-lama bosan juga dengan fb. Hendak-hendak lagi bila ex boyfren tak online. Farahin menyamar sebagai orang lain untuk berkawan semula dengan ex boyfren. Itulah tujuan asal buat fb. Bila dah lama tak online, pakwe online melenting. Macam budak-budak. Tapi lama-lama baik juga.

Bila ramai sangat orang luar dari Malaysia ajak chat Inggeris, penat rasanya hendak main slang Inggeris dengan mereka. Jadinya, Farahin off chatbox saja. One day bila on chatbox semula, lelaki itu melenting lagi. Katanya Farahin mesti curang chat dengan lelaki lain. Memang macam budak-budak. Farahin tak kisah pun dia marah sebab Farahin main-main saja dengan dia. Lastly, I said "kita putus jelah."

Dia mula mengampu macam anak kucing jatuh longkang. Perbuatan yang tak matang! Kami berbalas mesej di chatbox. Each time bila Farahin mesej dalam bahasa Inggeris, dia kata "tak payahlah nak cakap Inggeris dengan saya. Bukannya faham." Bukannya Farahin guna bahasa yang susah susah. Simple-simple saja kot. Mengada. Lama-lama Farahin malas nak layan dia.

Sebelum break up tu, lelaki tu pernah ajak Farahin datang rumah dia. Vavi! Tak malunya lelaki tu. Farahin refused dua kali tapi dia ajak berkali-kali. Bila Farahin speak Inggeris, baru dia hendak berhenti. Perangai sangat kebudak-budakan. Dia ingat Farahin form 3 that time, perlu ke dia layan Farahin like a child? Dasar tak matang! Farahin bukannya perempuan yang mudah menggedik bila nampak teddy bear warna pink.

Since that, menyampahnya Farahin dengan lelaki yang terlalu kebudak-budakan. Angka usia je besar tapi otak kecik. Cepat melenting. Negatif melampau. Patut masuk tadika semula. Lelaki itu the first and the last pakwe online yang Farahin pernah ada. Tak ada lah seronok mana. Tak best langsung pun hakikatnya.

Dulu my friend ada kapel dengan seorang abang satu sekolah dengan kami. My friend ada upload a picture of her. Then ramai orang komen. Maklum, my friend ni putih orangnya. Kena flash kamera, daboom gitu. Lepas tu nampak komen si boyfren kawan Farahin itu. Tapi lupa pula apa yang ditulis. Tetapi yang pasti sangat kebudak-budakan. Bila Farahin baca, Farahin rasa annoyed sangat. Farahin cuba beritahu my friend tu pasal apa yang Farahin rasa tapi tak kesampaian. Takut-takut diorang break up tak pasal-pasal sebab Farahin.

Tapi itu semua cerita ketika Farahin lagi di Form 3. Sekarang sudah menjadi senior di sekolah. Form 5. SPM candidate. No boyfren, no ex-boyfren. I am Sexy, Free and Single only for Super Junior and my hubby Yesung. To be truth, Farahin kind of anti. Now, I'm type yang tak mudah percaya dan sedikit keras hati.

Oh, ya! Sekarang ni my bestie lagi diganggu oleh seorang mamat yang kira lagi tergila-gila kat my bestie. Selalu mesej my bestie benda-benda yang tak matang like tanya siapa boyfren dia, apa rasa ada boyfren. Oh, shit! Farahin annoyed gila bila my bestie cerita pasal mamat tu. Rasa macam nak bagi makan kaki je. Menyampah! Wekkk!



p/s: kini jelas, I don't need a man yang kebudak-budakan. Be rasional and matured boys!

Delete Delete Delete Esei


Assalamualaikum...
Annyeong, chingudeul! Arghhh! Tension! Dari semalam Farahin cari idea untuk buat Continuous Writing Essay yang cikgu suruh buat. Apabila sudah ada idea, buat punya buat sampai 5-7 perenggan, delete. Hehe. Terkejut ke? Farahin buat di laptop dulu. Kalau sudah full siap, nanti copy ke dalam buku. Huhu. Tema essay ini ialah People. So kalau buat essay mestilah ada kait-menjahit (-..-) dengan People. Farahin ada dua tajuk menjadi pilihan. First, Stars. Second, karangan yang diakhiri dengan "Now, I realised a value of friendship." Farahin preferred Stars. Mula-mula lagi bila nampak tajuk tu, Farahin sudah berangan about Super Junior. I want to write about them. Malangnya, sudah 2-3 kali Farahin padam taip padam taip bila tulis pasal oppa. Farahin tak nak buat essay yang terlampau formal. I want to made it like I talk about myself. Tapi tak menjadi juga. Lastly, delete delete delete. Karangan asyik tersangkut saja. Pfft! Sampai otak Farahin jadi blurr dah. Hmm bloggers sekalian ada suggestion tak? Shout di ruang komen eh. Hihi. Mintalah sebutir dua idea ea. Haha.





p/s: Esok cuti. (^_^)v

New Music. Enjoy!

Assalamualaikum...
Hai, sayangku sekalian! Just hendak beritahu that I had changed the song for this blog. Hehe. Kepoh betul Farahin ini, kan? Huhu. Anyway, tak nak tahukah lagu apa?

It is Promise You by Super Junior KRY!
Yes. KRY stand for Kyuhyun, Ryeowook, Yesung.
Yeah! My hubby ada dalam group ini.
Lagu Promise You ini baru lagi.
Ia diterbitkan dalam Bahasa Jepun.
Hmm menanti juga kalau-kalau SM baik hati hendak terbitkan dalam Bahasa Korea. Hangul gitu!
Okey. Jom dengar 3 suara main vocalist dalam Super Junior ini.


Haa how? Sedap, tak? Ya. Farahin tahu. Farahin faham. Tidak faham apa yang dinyanyikan ya? Apa susah? Google-ssi kan sentiasa siap siaga membantu. Search saja. Segalanya dihujung jari anda. Hehe.

Haa yang ini pula piano cover yang Farahin letakkan sebagai lagu latar SJelfFoundland.

Sweet saja kan piano cover ni? Pandai eonnie itu bermain jari dengan piano. Huhu. Terbaca comment pada video ini. "love it ! thank you ^^ you should send it to KRY :)" Yeah! Sesuju sangat dengan komen itu. Oppa mesti suka plus touch. Huhu.

Apapun, do enjoy the new music! Stay calm at my blog! Happy blogging!






Lemur Sangat Comel

Assalamualaikum...
Hey, guys! Hari ini Farahin hendak buat entry bergambar tentang Lemur. The truth is, Farahin tidak tahu hendak jelaskan macam mana tentang Lemur ini. Yang pasti, lagaknya, rupanya lebih kurang sama macam tupai, koala dan monyet. Lemur ini makan buah-buahan dan pucuk. Bagi Farahin, lemur sangatlah comel! Farahin kenal lemur ini pun dari dokumentari haiwan yang Farahin pernah tonton. Kalau tidak, takkan kenalnya Farahin dengan lemur. Jom tengok gambar haiwan yang bernama lemur ini.

Farahin paling suka lemur berbulu putih, bermuka hitam. Mereka sangat comel!

Comelnya!

Cakk bahh! Hahaha

Lemur jenis beginilah yang berlakon dalam kartun Madagascar itu. lol

Google-ssi kata ini Golden Bamboo Lemur. Comel...

Wow! Merahnya bulu. Google-ssi kata ini Red-ruffed Lemur.

Black and White Ruffed Lemur. Garangnya muka...

Juvenile Crowned Lemur.

Lompat lompat! Hahaa. Kalau snapshot begini memang nampak lawok je cara mereka lompat. Tapi the truth is, cara mereka melompat sangatlah comel! Lebih comel daripada monyet dan tupai. Cara mereka melompat dikatakan seperti menari.

Okey. Yang ini memang merepek. Edited. White Goat Lemur. lol

Selamat Malam awak! Fat-tailed Dwarf Lemur.

Haa ini dia lemur yang paling kyute dalam kartun Madagascar tu. Besaq mata.

Oh! Frust ke, bang? Huhu.

Okey. Cukuplah. Tak banyak gambar lemur berlainan spesies di google. Ini sahaja yang dapat dikongsikan. Apapun, tak kira apa orang kata, bagi Farahin, walaupun muka mereka hitam, mereka tetap comel plus plus! Hee.





p/s: Salam Maulidur Rasul! (^_^)v

Super Junior-M Break Down MV


Yeah! Superbb comeback! I can feel the hits.




p/s: Maxis baru refresh quota. Internet lajuu (^_^)v

Kromosom XY Penentunya?


Assalamualaikum...
Ups! Ini entry hanya untuk suka-suka sahaja. Hanya ingin berkongsi ilmu yang telah dipelajari. Hehe.. Hari ini Farahin belajar more about kromosom di sekolah. Tak tahu kromosom itu kejadah? Ermm menurut Success Biology SPM Oxford Fajar dalam Chapter 5 Form 4 di muka surat 110,

Every cell has thread-like structures in its nucleus called chromosomes.

Okey. Di sekolah tadi cikgu ada kata, sebenarnya kromosom lelaki(XY) bertanggungjawab menentukan anak yang dilahirkan. Walaupun kelahiran seseorang anak sama ada berjantina lelaki atau perempuan itu berkemungkinan dalam 50/50. Sama rata. Tetapi kromosom lelaki tetap boleh menjadi penentunya. Bagaimana?

Kromosom perempuan adalah XX. Manakala kromosom lelaki adalah XY. Kromosom perempuan tetap. Hanya ada sejenis which is X. While kromosom lelaki ada dua. XY. Kalau ikutkan kromosom perempuan, sudah tentu anak yang bakal dilahirkan sentiasa perempuan. Tetapi kalau ikutkan kromosom XY, boleh jadi lelaki, boleh jadi juga perempuan. Err tak faham? Sila rujuk kepada pakar. Hehe. Jom tengok rajah di bawah ini. My own handmade. Hahaa.


Jadi begitulah lahirnya seorang individu berjantina lelaki dan perempuan. Setahu Farahin pada zaman dahulu, orang India tidak suka anak perempuan. Terutamanya yang miskin. Yalah, bila hari perkahwinan nanti kan pihak perempuan yang banyak hantar hantaran. So, kind of membebankan. Orang Cina pun sama. Yang ini cikgu yang kata. Tapi cikgu sendiri tak tahu sebabnya. Farahin rasa mungkin sebab anak lelaki merupakan waris utama keluarga. Yalah. Orang Cina kebiasaannya memang suka meneruskan legasi keluarga seperti pewarisan syarikat. While masa zaman Jahiliah dahulu, anak perempuan dibunuh kerana mereka ini bila sudah dewasa wajib dijadikan pelacur. Jadi si bapa tidak mahu menanggung malu. Sebab itu mereka bunuh anak perempuan mereka.

Apapun, kelahiran anak lelaki atau perempuan itu semua kerja Tuhan. Siapa kita hendak kata, "Eh! Kenapa anak perempuan?" "Aku hendak anak lelaki." Plus, sebenarnya banyak proses yang perlu dilakukan untuk wujudnya seorang anak. Sel-sel badan kita banyak berkerja. So, appreciate them(the cells). Siapa yang belajar Biologi, sure tahu kepayahan sel-sel badan kita kan? Huhu.

Hmm dulu zaman sekolah rendah Farahin suka tengok sebuah cerita Inggeris bertajuk Kyle XY. Started Form 4 last year baru Farahin tahu kenapa nama Hero dia Kyle XY dan heroin dia pula ada XX di hadapan namanya. Farahin rasa kelahiran manusia seperti Kyle XY tidak mustahil cuma kita dilarang untuk berbuat sedemikian.






p/s: kepada students, jangan jadikan entry ini sebagai officially your revision. Ini unverified punya version. Huahahaha.

Cinta Perempuan Solehah


Assalamualaikum...
Hi, guys! Sudah lunch? Kalau sudah, Alhamdulillah. Farahin have some little thing to share. Huhu.

I read the novel which was a gift by blogger Nazurah through Fatini's ga. There were some dialogue attracted my attention. Read this,

"Kanda tiada tugasankah? Bukankah sempadan kita digempur lagi?"
"Dinda suka kanda mautkah?"
Aizan Fahmi ketawa.
"Dinda suka kanda dinda masuk syurga."

-TAKDIR: Cahaya Yang Tidak Terpadam
by Hilal Asyraf-

This dialogue was very beautiful and much meaningful. Why?
I have words for it.

Kata setia hujung nyawa. Kata cinta selama-lamanya. Kekasih mana tidak takut kehilangan(mati) yang tercinta. Namun begitu, maut itu pasti. Biarpun takut kehilangan si dia iaini mati, ia tetap akan terjadi. Ingatlah, ada alam satu lagi selain duniawi. Hidup ini tidak cuma berhenti di sini. Alam di sana semestinya kekal abadi. Andai engkau benar-benar sayang, andai engkau benar-benar cinta, takutlah andai syurga bukan untuknya. Kekasih yang sejati tidak cuma ingin melihat kekasihnya sejahtera di dunia. Dia ingin melihat kekasihnya tenang di sana.

Anyway, that dialogue was between husband and wife. A princess and a warrior. Don't they looks sweet enough? Huhu.


Hmm I have learnt kind of many things from this novel. It is good for motivate ourselves. You can try to read it too! But have to buy by yourself. Hehe.

Ermm for an extra. Out of the topic. But still about this novel. Another great dialogue. Only the dialogue because this part quite long. Read...

"Ini pedang warisan bapaku."
"Siapakah bapamu?"
"Kenapa dengan pedang ini?"
"Aku bukan suruh kau bertanya. Aku suruh kau jawab soalan. Aku tahu kau hebat, dapat bertanding dengan Pendekar Berdosa, tetapi yang menyelamatkan kau adalah pedang ini. Dia tidak jadi membunuhmu kerana pedang ini. Sekarang pedang ini berada di tanganku. Siapakah yang akan menyelamatkan kau, hah?"
"Yang akan menyelamatkan aku sekarang adalah yang telah menyelamatkan aku semasa bertarung dengan pendekar tadi."
"Hah?"
"Allah akan menyelamatkanku."

For short, Angkasa merampas kembali pedangnya dari tangan lelaki itu.

"Sekarang, siapakah yang akan menyelamatkanmu?"

This part remind me,
Andai kita benar-benar mempercayaiNya yang sentiasa menyayangi dan mengasihi kita sama ada buruk mahupun baiknya kita, kita pasti akan selamat. Apa yang perlu, percayailah Dia. Allah S.W.T itu Maha Pengasih, Maha Adil, Maha Melindungi. Takut itu memang ada. Tetapi jangan disebabkan takut hati kita menjadi buta, otak kita menjadi buntu, iman kita lesap begitu sahaja.








p/s: Menghayati dan memahami menjadikan aku seorang Farahin. huhu

Entry Merepek


Ehem. Assalamualaikum. Malam ini Farahin hendak ber cerita. Tiada apa-apa pun sebenarnya. Sekadar hendak mengisi kebosanan yang melanda. Ini saya mahu cerita. Seorang putera yang menjadi kegilaan semua. Peringatan pertama. Ini Cuma rekaan semata. Selamat membaca!

Budak perempuan kata dia sempurna. Dengan penuh feeling mereka kata, “Aww! Handsomenya.” Mereka kata lelaki seperti dia ada power. Entah apa yang dimaksudkan mereka. Aku tengok sama saja. Jelas terpancar wajah si buaya. Aku tak tahulah kalau mereka buta.

Bila lelaki itu lalu di depan mereka. Semuanya hysteria geleng kepala. Mulut ternganga macam slenga. Macamlah Nampak malaikat turun dunia. Apatah lagi bidadari syurga bersayap dua. Peliknya. Aku tak rasa apa-apa. Entah-entah mereka yang over.

Seorang kawan pernah menjerit di telinga, “Aaaaa dia call aku.” Erkh! Excitednya. Katanya si putera hubungi dia. Oh! Apa dia kata? Hai saja. Hmm buang masa. Kawan aku over macamlah baru first time jatuh cinta. Bukannya dia tak ada pakwe. Gediknya.

Aku sedang duduk di library sambil membaca. Tidak macam dua orang durjana di sana. Asyik pandang aku semacam saja. Buang tebiat agaknya. Lama-lama aku rasa tak selesa. Tutup buku, berhenti baca. Cari rak hendak letakkan buku di tempatnya semula. Oh, lupa! Kena panjat tangga.

Sedang panjat tangga, dua durjana tadi datang menyapa. “Hai, awak. Boleh tolong saya?” Menyibuk saja. Entah apa yang dimahukan mereka. Mereka minta aku ambilkan buku di atas sana. Oh! Tingginya. Dasar menyusahkan manusia. Mengapa aku yang perlu lakukan ini semua?

Tiba-tiba ada orang tendang tangga. Tangga tak seimbang aku terjatuh akhirnya. Eh! Ada orang sambut aku rupanya.”Bodohnya.” Cis! Siapa dia hendak kata aku bodoh sesuka dia. Oh, ya! Padanlah. Putera Impian rupanya.

“Woi, korang ingat ini apa?”Eh! Dah kenapa dia marah si dua durjana? “Ini library. Bukan freeshow sauna.” Sauna? Apa yang cuba dimaksudkannya? Dua durjana tiba-tiba lari macam baru lepas kena terajang sekali dua. Peliknya. Dah kenapa?

“Kau. Dari atas sampai bawah cantik semuanya. Tapi otak letak dekat mana? Kau tak tahu ke diorang tu nak mengintai seluar dalam kau warna apa?” Apa?!! Kejamnya dunia! Dasar durjana bahaman neraka! Padanlah mereka lari bila digertak si putera.

“Err terima kasih tolong saya.” Aku ucap itu saja. Melampau ke? Apahalnya? Dia baru tolong aku kali pertama. Jangan nak over. Nanti dia perasan gentle lah pula. Meluatnya.

Keesokan harinya datang sekolah seperti biasa. Omaigodd! Kenapa dengan kelas aku ni riuh-rendah sahaja. “Hei! Budak-budak kata semalam kau dating dengan si putera. Betul ke?” Apa?!! Mana datang ini cerita? Siapa kata aku dating dengan dia? Besarnya fitnah dunia.

“Sorry. Mana korang dapat ini berita?”Aku cuba tanya. “Ada budak nampak kau dengan dia di library berdua. Ada apa-apa?”Gawat! Sindiran dia mengena. Siapa lagi yang nampak peristiwa itu agaknya?! Matilah aku kalau kantoi pasal insiden seluar dalam warna apa?!! Malunyaaa!!

“Woi, budak! Kata nak jumpa?”Dah kenapa? Si putera datang kelas buat cerita kami nak jumpa? Apa cer? Dia datang dekat dan letak tangan atas bahu aku dengan selamba. Dasar buaya. Dia ingat aku apa? Patung cendana? Bahu aku bukannya tembok berbata.

“Bila masa pula kita janji nak jumpa?”Aku tanya dia. Dia boleh senyum dan kata,”Kau lupa ke? Kan semalam kita dah janji dekat library berdua?”Ha?!! Dah kenapa dengan dia?!?! Matilah aku kalau kena bashed dengan fangirl dia yang cemburu buta. Alamat tamatlah riwayatku seorang remaja.

“Korang buat janji?”Menyampuk pula seorang minachi. “Mana ada. Dia sengaja buat story.”Itu alas an yang aku beri.”Hehe. Tak payah nak sorok lagi. Sekarang kita couple secara rasmi.”Apa yang dia mengarut lagi ni?!!”Jom.”Dia tarik tangan aku dan bawa aku pergi.  Sudah macam aku, si puteri dibawa lari. Ups! Jangan iri.

“Buat apa bawa aku ke sini?”Aku tanya dia. Dia diam tak jawab apa-apa. Pekak dah ke?
"Apa kau rasa?”Dia bersuara.
"Hah?Rasa apa?”Aku hairan dengan soalan dia.
"Apa kau rasa bila kita berjumpa?”Apahal pula mamat ni sibuk nak tahu apa yang aku rasa?
"Tak ada apa-apa. Kenapa?”
"Betul?”
"Kau tanya, aku jawab saja.”
"Aku ada rasa sesuatu.”
"Rasa apa?”
"Rasa cinta.”
"Ha ha ha ha ha ha ha!”Aku ketawa sebesar mulut singa.
"Kenapa kau ketawa?”
"Tak ada apa-apa. Cuma rasa kelakar saja”
"Apa dia?”
"Kau pun tahu cinta?”Dia mengangguk cuma."Hmm. Aku tak tahu kau serius atau cuba untuk memperdaya. Tapi biar aku beritahu, aku tak bersedia. Ini bukan masanya.”Alasan aku sejujurnya.
"Kenapa? Kau tak percaya pada aku?”Aku menggelengkan kepala menjawab soalannya."Atau...kau tak percaya pada cinta?”
Aku mengeluh perlahan di hadapan dia dan kata,"Aku takut.”

Sekian saja ini cerita. Terima kasih sebab baca. Sengaja Farahin merepek memalam buta. Annoying ke? Maaf ler.Mesti ada yang kata entry ini macam ciplak bahasa. Maaflah. Tidak bermaksud berbuat sebegitu rupa. Cuma blog Bernafas Dalam Ego sudah mula menjadi kegilaan saya. Hehe. Selamat malam semuanya!





p/s: Wah! 2 hari berturut-turut hujan membasahi bumi Kluang, Johor. Mana-mana yang mengalami banjir, jaga diri ya. Apapun, Alhamdulillah. Segar bumi kena hujan. Huhu.




ELFiction: Remember Me(Lee Sung Min)

source: Google-ssi


It was your first school day at the high school in year four. However, it was not your first time studied at that school. The students, teachers and workers, you have been used with them. You entered the class and said hello to your classmates. Everything went great for the beginning. Untill the teacher entered the class and brought a boy student along with him.

“Students. Today you have a new classmate. Introduce yourself.”
I think..I know him. But...
“Annyeong! I am Lee Sung Min.”
“Wahh you’re so cute!”Praised one of the girl student.
“Gomawo.”
Aishh...do i really know him?
“_______-ah! Don’t you want to praise me?”
Bwo? He know my name?
“Hah? Do I know you?”Asked you, still trying to remember if you ever met him before.
“Bwo? Don’t you remember me?”He questioning you back.
“I don’t...think so.”
“Ahh..maybe I should do something to make you remember.”Said Lee Sung Min.
“________-ah. Do you really know him?”Asked one of your classmate. A girl.
“Aishh...aniya. I don’t know him.”Answered you.
“Hmm. Gwaenchana. Maybe you will remember about the letter. That letter. Do you remember?”
“Letter? ________ gave you a letter?”The classmate started questioning.
“Letter? What letter?”Asked you.
“Ahh..arasseo. You can remember each other when it is a recess time. Now, it is time to study. Lee Sung Min, take your sit.”Advised the teacher.
“Alright.”Lee Sung Min walked in your row and sat behind you.
Huh? Do I really know this new guy?




“Kringg!”Finally, the class had ended. All your classmates went rushed out from the class. You put all your things in your bag and looked out the window.

Hmm sunset. Beautiful.

You put your head on the desk and feel the beauty of the sunset moment. Till then, you fall asleep accidentally.
“Knock knock!”Someone knocked your desk and made you awake.
“Who?”
“It’s me. Yah. Don’t you want to go back home?”
“Home? Omo! It’s dark already.”You just realised the day has been dark. All the lights of the building had been switched off. There were only the light from the street lights near the school building.
“Gwaenchana. I will stay with you here.”
“Oh? Lee Sung Min? What are you doing here? It’s late.”You just realised the one who talked to you was Lee Sung Min.
“What are you doing here?”He questioning you back.
“Ahh I fall asleep again.”Sighed. It was not your first time fall asleep in the class when it was time to go home.
“Bwo? Yah. Do you always sleep in the class when it’s time to go home?”
“I need to go. Thank you for awake me. Good night.”You leave him in the class. Alone.
Pabo. She really don’t remember me at all? Sighed Lee Sung Min.



Your second school day just started. You went to the class with a pair of blue headphone on your head. You was listening to your favourite idol songs which has been saved in your walkman. Yeah. It was Super Junior songs. When you arrived at the class, you saw the students surrounded Lee Sung Min. You just ignored them and have a sit.

A new student just want to make friends.
Suddenly, someone put off your headphone.
“_______,you should see this.”Said a girl.
“Bwo?”
“Yah,_______. Now I know why you pretend to don’t know Lee Sung Min.”
“What?”What are they talking about? Pretend? Me?
“Yah, Lee Sung Min. What is going on?”
“Do you really don’t know me? Even don’t remember me?”
“Bwo? Yah, what did you try to tell me?”
“Don’t you remember this letter?”Lee Sung Min passed you an envelope.
“What is this?”You took the envelope and looked inside it. There was a letter. You read that letter. Suddenly, you caught a cold feet. The letter that you read had reminded you who was Lee Sung Min. That letter was written by you. And it was given to Lee Sung Min.
“Now you remember?”Asked Lee Sung Min. The students looked at you and kept smiling. Some of them, seems like laugh at you. All that things had reminded you to your primary school traumatic.
Its him.
You was silent in several minutes. And kept staring at that bitch with so much hate.
“Oh! Yeah. I remember. So, you are Lee Sung Min.”Said you with a fake smile.
“Why? Are you afraid?”
“Bwo? For what? For this? Nah. It’s just a past. So, I give it back to you. Here.”You passed the letter back to him and back to your sit.
Why him



The teacher was teaching in front but you didn’t paid any attention. You looked out at the window. It was so bright. But the thing is, you felt dark inside. Why? Suddenly, your tears fall down.

Oh! What’s this? No. Don’t cry, _________. Don’t cry. Not now. Not again.

You took out your handkerchief from your pocket and wiped your tears. Then, you saw a reflection of Lee Sung Min at the glass window. He was sleeping. Without realised, you stared at Lee Sung Min’s image till the bell rang. It was recess time.

You put all your things in your bag and went out from the class. You need to fresh up yourself. Suddenly, Lee Sung Min pull your hand and brought you the school garden.

“Yah. What’s wrong with you?!”Shouted you.
“Don’t need to shout at me!”Shouted Lee Sung Min back. You was kind of shocked. Sighed.
“What do you want?”Asked him without looked at his face.
“This. Read it again.”He passed you the letter that you just read before.
“For what?”
“Just do it.”You took the letter.
“Dear, Lee Sung Min. Yes. This is me. ___________. I have think about this for years. Since our first year. What I’m going to say is  that I like you. I love you. Yes. It’s kind of stupid. But that is what I feel right now. I don’t need your words. Just please don’t hate me. Don’t forget me. This year is our last year in primary school. I’m afraid if I don’t have any chance to let you know my feeling towards you after this. So I decided to let you know about it today. Thanks to god for let me to know you and what love is. I will always love you. Remember me. __________.”As you finished read the letter, you passed it back to Sungmin.
“Don’t you feel anything?”Asked Lee Sung Min.
“Yeah. I feel something. Which is nothing.”You took Lee Sung Min’s hand and put the letter in his hand. You turned back from him and leaving.
Do I have lost this girl? God.



Its has been a month you was in year four.Since the incident about that letter,Lee Sung Min never talked to you anymore. Fine. Maybe that was much better. Plus, maybe you knew the reason was.

“Sungmin oppa.”

There was a junior who always came to your class and met Lee Sung Min. She was pretty. However, she kind of too much and ‘flirty’. Each time when she met Lee Sung Min in the class, she will kissed Lee Sung Min’s lips. Ah! Such annoying person.

Yah. What kind of perfume did she use?

You closed your nose since you hate the smell of her perfume. Till then, you sneezed.

“She is ‘smelly’.”Said you in front of that junior girl.
“Bwo? Unnie, are you just said that I’m smelly?”
Ah! She heard it. He he.
“Oh! No. I said you are stinky.”Said you with a bright smile.
“Bwoya?! Yah, unnie. That is too much.”
“Ha ha ha. Too much? I don’t think so. I think...you are the one who is too much.”You looked at Lee Sung Min while said she was too much.
“Oppa.”Begged her like a cute street puppy.
“___________. It is not nice to talk like that.”
“Oh, really? Then...mianhae. Dongsaeng.”Said you before leave the class. You went to the toilet. Actually, you want to avoid from make the situation getting worst.
Why did I acted like that? Ah! Pabo, _________.



The teacher was teaching local language. You paid your attention to his class. You looked at the textbook and read the dialogue which the teacher read silently.

“Okay. Now, I want a student continue the dialogue that I just read. Who?”
“Me.”Lee Sung Min raised his hand.
“Lee Sung Min. Stand up. This dialogue has two characters. Find your partner.”
“Err _________.”
Bwo? Aishh this kid.
“__________. Be Lee Sung Min’s partner.”
“Yae.”You stand up and played the role of the character in the dialogue.
“....What do you think?”Said you, who played a role of character names Kim Eun Jung.
“I think I love you.”Replied Lee Sung Min.
“Erkh! Lee Sung Min. I think you have read a wrong dialogue.”Said the teacher.
“No. This is my dialogue. This is what I want to say. To ________. That I love her.”
“Hah?”The teacher was kind of shocked. You too.
Aishh what’s wrong with this kid? Don’t he even get enough make joke of me?!
You turned back to Lee Sung Min and said, “Yah. Lee Sung Min. Stop talking nonsense. We are in class. I have no time listen to your joke.”
“This is not a joke.”He cutted your words.
“Pokk!”You hit Lee Sung Min’s head with your textbook. “Yah. Do your head had an accident?”The teacher and other classmates just looked at both of you. You started felt annoyed. So you leave the class without asked the teacher permission.

Pabo, Lee Sung Min. Why he always make jokes of me? Since the primary school, he didn’t changed at all.Just like an idiot. Non stop, you cursed Lee Sung Min in your heart.

“_________.”Suddenly, Lee Sung Min grabbed your hand and kissed your lips. You was very shocked.
“Yah, are you crazy!”Pushed Lee Sung Min away from you.
“Wae? You are the one asked me to not forget you and always remember you. Now you said that I am crazy?”
“That’s your matter. Not mine. After you had make shamed on me in front of the kids just because I said that I love you, do you think I will stay loving you? Ah! That was crazy! I don’t care if you don’t have same feeling just like me. But please. Please. My love is not a toy. Not a ball which you can kick and hug anytime. Yes. Maybe it was my fault for being too serious about this feeling. Fine. I am sorry. So now, stop make jokes on me. Stop hurting me!”Said you with your tearing eyes. Crying.

Lee Sung Min just looked at you crying. Inside him, he felt very sorry to you. He never thought that you hurt so much. “__________. I am sorry.”He tried to hug you.
“No.Don’t get near me.”You push him from hugging you.
“__________.”He make a second try.
“No.”You push him again.
“__________. Mianhaeyo.”Finally, he caught you in his hug.
“No. Let me go.”Cried you in his hug.
“I am sorry.”
“You fooled me. You fooled me. Nappeun namja. You fooled me.”
He hugs me.Is he trying to fool me again?



“Kringg!”The ringing bell awaken you. Weird. You was in the emergency room. On the bed? You saw Lee Sung Min was sleeping at the sofa. What is he doing here? You tried to remember the past incident. What you can remember was Lee Sung Min’s hug. You went down from the bed and wake him up. Unfortunately, you have been fooled by his sleeping face. He looks much cool and handsome.

He brought me here? He? Sighed.

You went back to your bed but suddenly Lee Sung Min grabbed your hand.
“Huh? Yah. You are not sleeping?”Asked you.
“I need to take care of you.”Said Lee Sung Min with his closed eyes.
“Bwo?”
“I am your boyfriend, right.”Lee Sung Min opened his eyes.
“Ha ha. I am not a fool.”Lee Sung Min pull your hand. Accidentally, you fall on him. Both your faces were very near.
“Do I looks like make a fool on you?”Asked Lee Sung Min. You was silent.
Do he try to fool me?

Slowly, Lee Sung Min near his lips to you and kissed yours softly. That time, you just lost by him.
“I love you. Don’t hate me. I am sorry. Don’t forget me. Not anymore. Just remember me. Always. Promised?”Said Lee Sung Min.
“It is not easy for me.”Replied you.
“I will make it easy for you.”Kissed you again. This time, its much deeper.
He is a good kisser. I lost.















p/s: Sorry for my broken english. He he he. Correct me please.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...