Mendaki Sampai Berdaki


Pss! Post ini boleh dikatakan sebagai kesinambungan kepada Longkang 1 & Longkang 2. So here it is! Longkang 3: Mendaki Sampai Berdaki published! :D

21 April 2013 bersamaan 10 Jamadil Akhir 1434 Hijrah. Tiada sesiapa dapat meramal apakah yang akan berlaku pada hari ini. Segala yang dirancang, belum tentu berjalan dengan lancar sukses berjaya gitu. Tetapi untuk hari ini, Alhamdulillah. Allah SWT telah memberikan sebuah lagi nikmat kehidupan yang amat besar maknanya bagi Farahin.

Hari ini badan beruniform Puteri Islam STABK telah mengadakan sebuah aktivit mendaki Gunung Lambak. Seriously, selaku setiausaha yang berat tulang, this is my first time mendaki gunung. Inipun cuma separuh. Tapi kaki dah menggeletar kalah pesakit parkinson. Ia sebuah pengalaman yang sangat menarik actually.

Farahin bawa dua paket my most favourite biscuits, Oreo, tiga paket roti RM 0.70 dan dua botol air mineral tolak campur tolak 1000ml keseluruhannya. Sepaket Oreo dan roti hadam dirembes gastrik jus dan dua botol air mineral clear already. Anyway, nasib baik masa Farahin melantak makanan tersebut tiada 'kawan' yang curi. I mean 'kawan-kawan' yang dok jelerkan ekor di atas pokok sana. Nyet Nyet namanya. Hihi. You know what, they're so damn kyute! Hope dapat bawa balik seekor but then tak sanggup katanya hendak berpisah daripada ahli keluarga. Fine. Terpaksalah Farahin lupakan sahaja hasrat karut tersebut. Hmm kecewa lagi. Eeh? Hehe

Selain mendaki sampai berdaki, kami ada juga buat aktiviti ala kanak-kanak riang gitu. Seronok juga melayan junior yang malu-malu kucing rimau ni. Tapi bila tengok si senior merangkap myself, uiseyh! Mak mak pun kalah. Haha. Just kidding. Come on lah. Kita dalam kumpulan ni mestilah enjoy happy go lucky! Even Farahin ni 4D type, at least janganlah sampai spoilt keadaan. Am I right? So, apa salahnya hipokrit kadang-kala. Asal ia baik untuk semua dan diri kita juga! Hihi

Lepas main-main, snap-snap, jom turun balik ke kaki gunung! Tak alih-alih ada pula anak cikgu ini terseliuh kaki. Poor her. So Farahin, Ana, Cikgu Asmah dan dua orang pelajar UPSR tolonglah adik ini. Farahin suggested supaya adik ini didukung. Fine. Ana gendong dia and Farahin pun tolong bawakan beg Ana. Wah! Bina muscle nampaknya Ana ni. Haha

Dalam perjalanan hendak turun, kami berenam sudahpun jauh ditinggalkan oleh kumpulan yang lain. Paling tak boleh blah banyak pula rintangannya. Level 1 : Seekor monyet datang hendak merampas bungkusan makanan cikgu. Passed! Level 2 : Cenuram yang licin. Passed! Level 3 : Dikerumuni sekawan lotong hitam. Yang ini memang giloss susah! Diorang semua memang dekat giler dengan kami. Besaq pula tu! Then Cikgu Asmah ajak zikir ramai-ramai. Alhamdulillah, passed! Akhirnya, tibalah kami di tempat perkumpulan. Ranting di tangan Farahin yang pada asalnya untuk get ready untuk bantai monyet di Level 1 kekal sehingga kami keluar dari hutan. Yeah! Anggaplah itu sebagai pedang wirawati atas kejayaan melepasi ketiga-tiga level. Haha. Macam main game pula. Hee

Lepas penat menuruni gunung, rehat-rehat, pusing-pusing di playground, kami berangkat pula ke rumah Cikgu Hasimah dengan berjalan kaki secara berombongan. Katanya dekat sahaja dengan Gunung Lambak, ish! Cerita tipu rupanya. Ternyata kami terpaksa menambahkan daki dengan mendaki bukit yang entah berapa meter tingginya untuk ke sana. Kasut Ana pun sampai kopak jadinya. Dahlah pukul 11:30 pagi. Uiseyh! Memang aktiviti yang sangat mahsyuk untuk perangkan kulit. Ceyh! Macam kulit ni tak cukup perang je. Dah coklat pun. Lemak berkrim lagi. Apapun, nasib baik makanan yang cikgu sediakan berbaloi setelah kami berhujan keringat, berbulukan daki mendaki bukit untuk ke rumah cikgu. Alhamdulillah. Kenyang wow!

Masa hendak balik ke Gunung Lambak, pfft! Hujanlah pulak. Layann. Perut sudah loaded. Mata pun dah ala-ala Salman Khan gitu. Mahu tidur daa! Kalau bukan sebab rumah cikgu, dah lama Farahin and my gang bergolek-golek atas tikar. Apabila hujan dah reda, Cikgu Kamariah sent me, Ana, Aznie and Raidah backed to Gunung Lambak. Maka bermulalah sketsa kami di situ! Tadaa.


Ana called his brother to fetch her. Then Raidah called her mom to ask her super daddy to fetch her, me and Aznie. Tapi sementara menunggu di bawah hujan renyai-renyai yang macam nak tak nak je berhenti di tepi jalan berhampiran longkang, kami pun buatlah aksi badut masing-masing. Sampai suatu ketika, kami berempat mencangkung di tengah jalan macam awek baru kena tinggal pakwe. Thought tiada kenderaan lalu sebab dah lama kami di tepi jalan tapi tiada kenderaan lalu pun. But then, our friends lalu. Aishh! Kantoi sudah sketsa kami. Habis masing-masing pecah perut ketawa sampai mengalir air mata. Seriously, tak sangka akan kantoi. Huhu

As soon as kakak Raidah dan suaminya datang dengan kereta, me, Aznie and Raidah pun tak membazirkan masa untuk memenuhi ruang tempat duduk belakang dengan punggung masing-masing. Then, kakak Raidah kesian tengok Ana tertinggal seorang. So we decided untuk temankan dia. Yalah. Bahaya taw biarkan awek cun macam Ana tunggu seorang diri. Buat diushar orang, tak niaya Farahin. Eh? Apahal pulak? Hello. She's my 'bini' okay. Nak ushar dia, ushar wa dulu. Eeh? Hehe. Ini bukan main-main, ini betul-betul. Hee

Anyway, pengalaman ini sangat sangat sangat mengujakan. Today Farahin berperanan sebagai senior untuk memerhatikan junior, bestie yang prihatin akan bestienya dan tak lupa menjadi badut di tengah jalan bersama dipayungi hujan yang renyai-renyai. Huhu. Ermm apa lagi hendak story? I think enough for now. Pyeong!
p/s: Esok nak sekolah tak? Penatlahh. Hikhik


Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...