Longkang 3

Jeng jeng jeng! 'Longkang 3' published! Hehe. Jom ushar. As I've told all of you before, hari ini Tasik Kluang mengadakan Festival Pendidikan berserta sambutan Hari Puteri 2013 Peringkat Daerah. Farahin dan 14 orang ahli Puteri Islam Stabk telah mengambil risiko untuk menyertai pertandingan Dikir Puteri dalam kategori Sekolah Menengah.

Shortly, dikir kami ranap terbelah dua. Haha. Walaupun ranap terbelah dua, kami tetap juga menjunjung serpihan yang masih kukuh. Huhu. Semasa berdikir, kami terlupa sebuah step and that step was our main step for the introduction. Aishh jinjja! Our minus one conductor pun melakukan kecuaian. Alahaii nasib badan. Apapun, we proud for what we've done. Well, untuk percubaan pertama kali kami berdikir, at least ia menjadi even agak tidak professional. Hihi

All the steps we created by ourselves. Some of the lyrics are created by me with the others help. That sh*t minus one also edited by me. Our team kurang mendapat nasihat atau idea daripada guru penasihat. Agak bengka juga. Tapi better let bygone be bygone. Even the teachers seemed doesn't gave us any help, they still sponsored our transportation and food. Thank you for all the kindness, teacher.

Selepas tamat segala upacara di Hari Puteri 2013 Peringkat Daerah itu, Farahin and three of my friends tumpang cikgu untuk ke stesen bas. We would like to round round round about di bandar. Hehe. The first place we went to was McD. Lunch was calling for us! Haha. Actually, sebelum bertolak dari Tasik Putih Farahin dah bertanya kepada Asminah bagaimana rupanya harga-harga food di McD. Well, western food amat jarang menjadi suapan Farahin. Hihi

Farahin, Asminah and Aznie ordered McChicken. Well, the price quite affordable. While Hana ordered McBeef bla bla bla I forget about the name. Haha. After lunched, we went for karokkk. Okay, Farahin memang terkecuali daripada aktiviti ini. I paid but I didn't sing any song. Saya seganlah awak. Suara saya tak sodappp. Hehe

After karoke, we wanted to back home. Aznie went backed alone with the bus. While then Farahin, Asminah and Hana went backed in the same bus. We entered the bus and waited for the driver about 30 minutes. Perghh! Berasap kami dalam bas. Driver ada je duduk di bangku penunggu sambil panaskan mulut dengan rokok. Grrr! Then, semasa bayar tambang, ticket yang keluar dari mesin tidak tercatat apa-apapun. Kosong putih macam pembungkus kuih koci. Huh!

Dalam perjalanan pulang pula, eeh kenapa bas tidak lalu di jalan utama kawasan perumahan tempat Farahin tinggal?!! Tak pasal-pasal, Farahin terpaksa joined Asminah dan Hana turun di sekolah. I thought I've to walk back home. But then, pagar sekolah berkunci pula. Skuter Asminah pula ada di tempat parkir dalam kawasan sekolah. lol. Eotteokhae??


Kami bertiga terjerit-jerit depan pagar sekolah panggil Pak Cik Guard tapi tiada sesiapapun tunjuk lubang hidung. Ikutkan hati, Farahin memang berniat untuk panjat saja masuk ke dalam tapi Hana cakap nanti kena marah. Hmm payah payah. Dari pagar masuk utama, kami beralih ke pagar masuk kedua, pun kunci juga. Kemudian ke pagar masuk di bus stop sekolah, pun kunci juga. Adoiiyaii

"Hana, kita ada duduk di longkang ke hari ni?" I asked Hana. Well usually benda-benda malang ni terjadi kalau kami ada duduk di tepi longkang like the previous posts, Longkang 1 & 2. Do read, okay! Then I said again, "Kesian Asminah terkena badi kita berdua. Haha" Well Farahin and Hana memang sometimes akan terkena badi yang sama pada waktu yang sama ketika kami lagi bersama. Hoho

About 30 minutes later, Pak Cik Guard Baru muncul bersama kumis hitamnya. Orangnya kurus dan peramah jika hendak dibandingkan dengan Pak Cik Guard yang seorang lagi peramahnya dah macam minta diludah. Sorry, kesat. Last day, that Pak Cik Guard called us Baby?!! Aishh. Berdiri bulu telinga Farahin. Tapi Pak Cik Guard Baru ni much better. Memang sesuailah kalau dipanggil Pak Cik or Uncle.

Pagar sekolah dibuka dan akhirnya skuter Asminah berjaya dibawa keluar. Yay! Hana pula tertunggu-tunggu akan kedatangan si bapa menjemput. So Farahin dan Asminah temankannya sekejap. As soon as Hana's father arrived, Asminah took me ride to home. Gayat juga dibonceng oleh Asminah yang kecil ini sedangkan Farahin lebih besar daripadanya. Tapi we've to trust our friend! She got P already. Huhu


ps: As I remember, kami tiada sekalipun duduk di tepi longkang hari ini. Huhu


Lelaki Yang Pertama


A post for all girls in the world...

Ayah merupakan lelaki yang pertama memeluk kita.
Ayah merupakan lelaki yang pertama menghentikan tangisan kita.
Ayah merupakan lelaki yang pertama menyayangi dan mencintai kita.
Ayah merupakan lelaki yang pertama memahami bahasa bayi kita.
Ayah merupakan lelaki yang pertama merawat luka kecederaan kita.
Ayah merupakan lelaki yang pertama berkorban wang untuk kita.
Ayah merupakan lelaki yang pertama menatih kita berjalan.
Ayah merupakan lelaki yang pertama dalam segalanya.

Maka itu, tipulah apabila...
Si Dia merupakan lelaki yang pertama mendampingi kita.
Si Dia merupakan lelaki yang pertama memujuk kita.
Si Dia merupakan lelaki yang pertama menyayangi dan mencintai kita.
Si Dia merupakan lelaki yang pertama memahami perasaan kita.
Si Dia merupakan lelaki yang pertama risaukan kita.
Si Dia merupakan lelaki yang pertama berkorban masa untuk kita.
Si Dia merupakan lelaki yang pertama berjalan bersama kita.
Si Dia merupakan lelaki yang pertama dalam semua perkara.

Wahai sahabat,
cinta umpama pisau yang tajam.
usah khayal ketika memotong.
jika tidak, dirimu yang terpotong.

Usah terlalu agungkan Si Dia yang bukan suamimu pun.
ayah lebih utama selagi engkau bergelar si dara.
usah perbodohkan dirimu yang bijaksana.
sungguh, singa pun mengenali kucing itu kerabatnya.

I wish to write longer but I bet all of you could understand it better.

Di kepala Farahin,
anak perempuan sangat melecehkan sebenarnya.
pernahkah kita perasan,
ketika kecil perbelanjaan kita sama seperti budak lelaki lain.
tapi apabila kita meningkat dewasa, perbelanjaan itu meningkat sedangkan yang lelaki masih biasa-biasa.
I know you get it about what I would like to tell all of you.
So, do appreciate our father =)
He's our FIRST's LOVE.

ps: Ayah ikhlas kepada kita sebab itu dia tidak merasakan kita melecehkan.

Yay! We Won Again!

Assalamualaikum. Hey, guys! Hari ini Farahin hendak berkongsi cerita berkaitan Hari Sukan yang telah diadakan di sekolah hari ini. Hmm Hari Sukan tahun ini agak kurang menyeronokkan tetapi Farahin masih enjoyed the celebration. Well, sama seperti tahun-tahun yang lalu, menyertai pertandingan perbarisan kawat kaki sudah menjadi sesuatu yang seolah wajib bagi Farahin. Lagipun Farahin memang meminati kawat kaki. Huhu.

Semasa dalam perbarisan, tiba-tiba tandas sekolah memanggil Farahin. Adoiii. Ini mesti kes minum air susu berkultur sebelum makan sarapan. Tambahan pula, Farahin sarapan roti bakar berinti planta. Perghh! Memang wrestling giler lah kan. Minyak kelapa sawit vs. apel hijau. Omaigoddd! Seorang rakan di belakang Farahin pula sudah pening-pening lalat. Baru berdiri tak sampai 30 minit sudah rasa hendak tumbang. Mana tidaknya, dia sendiri tidak sarapan pagi. Adoiii. Padahal, kebiasaannya dialah yang menyedut susu Dutch Lady sebelum masuk ke kelas. Hmm. Alamatnya, kami berdua ini tahan sajalah dengan kesukaran yang dihadapi.

Apabila lintas hormat dijalankan, Farahin memang tidak puas hati dengan cara kami membelok. Kalah sawa. Sudah kita pekikkan kecilkan langkah, makin beso pulakk dia. Tetapi hendak buat macam mana lagi, hadap sajalah. Kita yang konon-konon professional ini pun terpaksa meng-ular juga. Haha. Layann. Selepas tabit hormat, tangan semua cincai macam kaki gonggok. Luckily, kami semua sudah agak mahir dalam membetulkan langkah jika salah. Hihi

Tamat sahaja perbarisan, kami copet makanan dan terus pergi salin pakaian. Kemudian, duduk rilex rilex di astaka sambil ushar peserta-peserta balapan. One of my bestie joined banyak acara lumba lari. Majoriti, 1st place memang sudah dicop terlebih dahulu. Huhu. She's a great athelete in Stabk. Then, dia telah dianugerahkan sebagai olahragawati terbaik bawah 18 tahun. Wah! Mahsyukkk. Chukkahamnida, chingu-ah!

Selepas acara penyampaian hadiah untuk para peserta, tiba pula acara penyampaian hadiah untuk pertandingan perbarisan. 1st place was conquered by Kadet Polis. Well, I'm not shocked. Mereka kawat tangan memang tip top laju macam dayung sampan. Mengah uii kalau diikutkan daya diri ini. And guess siapa peroleh 2nd place?? Hihi. 2nd place disandang oleh kami! Pergerakan Puteri Islam Malaysia Stabk! Yay! This was second year kami menang. Last year pun kami peroleh tempat kedua. Well, sh*tlah kan kalau hendak lawan Kadet polis. Boleh tercabut tangan kami. haha. Okey, just kidding.

Alright. I'm done here. Petang ini inshaallah Farahin hendak ikut my friends pergi shopping stuffs untuk Pertandingan Dikir Barat sempena Hari Puteri 2013 Peringkat Daerah this Saturday bertempat di Tasik Kluang. Mai lah datang ushar kami. Ups! Haha. Okay, bye! Happy Blogging!

Bukan hendak takbur atau berbangga diri. Tapi sejak awal lagi kami dah expected kami akan menang. Bukan hendak kata kami over konfiden. But we know we've do the best. Plus, selepas raptai semalam ramai puji PPIM kawat cantik. Hee. Terima kasih semua! Alhamdulillah :)


ps: duhh! I'm fucking tired. But also happy! :D

Cat Biru


Hari ini bertarikh 15 Jun, hari Sabtu. Hari di mana semua orang berliburan di ruang tamu. Hari di mana para pelajar siapkan homework yang diberi oleh guru. Tapi hari ini aku tidak berbuat begitu.

Aku ada aktiviti kokurikulum di sekolah. Badan Beruniform PPIM perlu berbincang sesuatu yang tak sudah-sudah. Kadang-kadang kami berjenaka lepaskan lelah.

Kami duduk dalam bulatan di astaka. Di sebelah sana ada budak sibuk dengan latihan taekwando mereka. Kadang-kadang aku tengok juga ke arah sana. Mereka semua nampak hebat-hebat belaka.

Tiba-tiba, aku nampak kau duduk di astaka sana. Maklum astaka ini luas tempatnya. Aku di sini dan kau di sana. Nampak seorang rakan duduk bersama. Apa urusan kau agaknya?

Aku lupa kau ada di sana. Aku pandang lagi nampak kau, aku jadi terpesona. Kenapa? Kita dekat saja. Tapi hakikatnya kita jauhya tak terkira. Aku telah tinggalkan kenangan lama kita. Tapi kau seolah tak dapat aku tinggalkan begitu sahaja.

Hati aku tegah daripada asyik memandang kau. Tapi aku masih tidak puas dan itu semestinya melampau. Aku pejam mata dan terasa galau. Aku alih pandangan, buat-buat tak hirau.

Sudah selama ini aku masih memandang orang yang sama. Walaupun sudah hati menegah, tapi hati juga masih mahukan dia. Ada masa aku dapat lupakan dia. Tapi ada masa aku teringat dan rindukan dia.Makin difikir, makin keliru aku dibuatnya. Aku pura-pura tak tahu apa-apa. Aku buat-buat dia dah tiada.

Dia macam cat minyak warna biru yang terkena pada baju. Warna kegemaran aku. Orang akan kata ada kotoran pada baju. Tapi aku anggap itulah kenangan tanda aku pernah melukis sesuatu.



Peneman Hati


aku pandang kamu
kamu pandang aku
kita sama-sama pandang
sama-sama diam

hatiku bergetar
jiwaku bergelora
bagai ombak membadai buas
aku hanyut dalam percintaan

kelu lidah untuk berbicara
namun hati asyik berbahasa
malam berjaga
siang terleka

wajahmu menjadi potret buat minda
senyummu menggantikan mentari
ketawamu menggantikan purnama
mahukah dirimu menjadi peneman diri?
berjanji sehidup semati
meraih kasih Ilahi.



Biar malu dalam bercinta, asal ada berkah dariNya =)

Semut Semut Semut

Gambar contoh. Jangan 'ternak' semut ini di rumah ya. Bahaya!

بسم الله الرحمن الرحيم

Semut Semut Semut. Okey. Anda nampak itu, kan? Hari ini Farahin hendak story tentang semut. Ups! Not a fact post. I'm not talented like all of you. Hehe. Alrite. My parents are so noisy recently. This is because rumah kami dihuni makhluk-makhluk kecil yang berangka exoskeleton ini (keluar dah slang bio).

My dad non-stop cakap maybe semut-semut ini bersarang di corong paip lama. For me, this is not a big problem. What's wrong there are ants in our house? I don't think they trouble us? I think. Besides, I think positive about them. First, if there are many ants in our house, there won't be termite in our house. 

Second, kita ini bersedekah setahun sekali sahaja, itupun semasa bulan Ramadhan, bayar zakat, kalau tak, tak ada lerr. Bukan sebab kedekut tapi sebab nowadays banyak sangat agensi yang auta segala. Tapi kalau betul kita ikhlas, it is doesn't matter I think even kita bersedekah kepada yang menipu. Buruknya di dunia sahaja. Baiknya di akhirat kelak. Correct me if I'm wrong ^^ So, balik kepada semut-semut itu. Memandangkan kita ini ragu-ragu hendak bersedekah kepada manusia, apa salahnya kita bersedekah kepada makhluk-makhluk kecil itu yang memang jelas kekurangan. Balasannya, mereka berterima kasih kepada kita, berzikir untuk kita, inshaallah syurga menanti kita di sana. Lagipun, apalah sangat kalau setakat setitik kuah yang tertumpah itu dikerumuni berpuluhan semut?

Third, sebab Farahin memang suka haiwan! Huhu. Eh! Ada yang kata, habeh Farahin nak menternak semut dalam rumah kah? Tidaklah sampai begitu. Selagi selamat, selagi hal ini masih kekal sebagai perkongsian hidup secara mutualisma, then tidak perlulah risau sangat. Kita sama-sama untung, kan? Then what? Okeylah. Ini cuma pendapat sahaja. Till then, assalamualaikum. Happy Blogging!

Disebabkan hal ini terdetik Farahin untuk search about 'Cara Rasulullah Menghalau Semut di Rumah' and I found THIS :)


ps: fikirkan kebaikan sebelum keburukan kerana yang baik itu ada di dunia dan akhirat :)

Pagi Cinta



Dingin pagi seperti selalu
nyaman tenang seperti biasa
hari-hari indah masih sama
tapi aku terlihat dia
entah putera entah siapa
terasa hati yang luar biasa
ada kuasa yang memukau jiwa
mata celik tapi bagai terlena

Dingin pagi seperti selalu
kabus putih langitnya biru
hari ini lain dari yang biasa
udaranya tetap nyaman
tapi bumi bergoncang keresahan
kencangnya jantung berdegup
dalam minda wajahnya hidup
bagai sihir mungkin puaka
aku telah jatuh cinta






I never expect that you would be so special for me yesterday, today - this will be reason how the future me will look like someday :)

Stesen Bas Kluang Meletop

بسم الله الرحمن الرحيم

Omo omo! Stesen Bas Kluang Meletop?! Eh eh eh nanti dulu nanti dulu. Jangan mudah sangat buat konklusi spekulasi bagai nih. Actually, Farahin ada sebuah peristiwa kecil untuk dihebah heboh gempar gempurkan di SJelfFoundland ini. Peristiwa ini sudah agak lama berlalu. Last month kot. Huhu

On that day Farahin went for shopping dengan emak. Pergi ayah hantar tapi balik terpaksa pikat bas di stesen bas pula. Payah payah. Sementara menunggu bas, apa salahnya kita melabuhkan punggung sampai bengkok bench besi di stesen bas tu kan? Sambil-sambil itu teguklah sekali Susu Coklat Dutch Lady sebotol. My feveret tu. 

Sambil duduk, sambil minum, sambil itu cuci juga mata Farahin yang rabun ni dengan persekitaran stesen bas yang tak semegah mana tu. Then, ter-capture pula seorang oppa ni. Farahin tak ingatlah muka dia. Tapi dia berbaju biru dan berjeans biru. He was a smoker. Farahin nampak dia buang puntung rokok di tempat parkir bas yet tak matikan baranya. Farahin dok tengok je puntung rokok tu. Masih berasap.

Ramai orang lalu lalang berhampiran puntung rokok tu. Ada tu kaki jarak about 5-6 cm je dari puntung rokok tu. Farahin tengok puntung rokok tu sampai naik pedih mata. Eh, apahal pulak? Puntung rokok tu kemain jauh asapnya, Farahin boleh pedih mata pula. Yalah. Farahin tenung puntung rokok tu macam nak wrestle dengan The Rock or Mysterio or John Cena? ke Sina? Whateverlah. Farahin dok tunggulah ehsan mana-mana adults untuk pijak puntung rokok yang berasap tu.

Sebenarnya during that time otak Bajet Budak Science Farahin bekerja menyemak nota-nota kimia, fizik and biologi yang telah dipelajari. Come on lah awak! Awak tak bimbang ke puntung rokok tu menyala? Ini kawasan kenderaan-kenderaan besar! Di sini terdapat udara yang mengandungi pelbagai jenis bahan kimia! Kalau ada bas or maybe motosikal or kereta sesat lalu kat sini dan tangki minyaknya mungkin bocor atau apa-apa sahaja yang flammable tumpah ke atas puntung rokok tu acane? Tak ke nanti boleh meletop stesen bas nih?

Farahin tak tahu kenapa fikiran Farahin agak kritis or maybe kritikal pada ketika itu. Yang pasti, Farahin rasa bimbang sampai naik basah ketiak. Lastly, Farahin bangun dan pergi ke arah puntung rokok itu, tayang my kasut yang tak berapa gorgeous but ohsemm tu then kasi tenyeh lenyeh puntung rokok tu, after that pusing ala-ala Miss Malaysia kepatahan tumit kasut. Huh! Puas hati aku!

After that, ramai adult tengok Farahin. Bwo? Salahkah kalau saya pijak puntung rokok? Awak ingat saya suka ke kotorkan kasut saya dengan air liur yang ada pada puntung rokok tu? Oh plizzzzz lah. Ini pun kerana niat tahu. Bukankah membuang benda-benda tajam or buruk di jalan itu suatu pahala? Kalau hati saya ni suci bersih putih, saya sanggup kutip puntung rokok tu kasi haktuih ke dustbin. Tapi maaflah! Saya tidak sebaik itu.

Setelah melalui saat-saat sukar itu, Emak and I dah mula jemu memikat bas yang sikit pun tidak menunjukkan minat. Dalam kata mudah, bas tak ada! Huwaaaahahaha. So we decided tapau teksi je lah yep. Then boleh pula teksi salah jalan. Ikutkan dah makan 2 kali ganda tambang. Tapi uncle tu baik hati minta tambang as usual. Thank you, uncle! Moga menjadi pemandu teksi yang berjaya! Hihi


ps: Wa tahulah lu smoker retis tapi tok sah lah nak retis sangat! ;p


Lagu Sedih



Assalamualaikum...

Selamat Malam semua!
Ups! Jarang beno Farahin nak share lagu-lagu sedih ni kan? Hehe
Alright. Lately, Farahin agak kerap dengar radio.
So, berkenan pula di hati hamba akan sebuah lagu dari Tanah Jawa ini.
Hihi.
Yep! Lagunya agak sedih.
Tapi terasa 'sweet' bagi diri ini.
Huhu.
Dear ex, saya teringat kepada awak bila dengar lagu ini.
Teringat saya pada kesakitan yang dulu.
Huhu.
Awak pergi tanpa alasan.
Dan membuatkan saya tiada alasan untuk melupakan awak.
Haha.
Cinta monyet memang begitu.
Oh, ya kah?
Saya rasa saya cuma berperasaan sedemikian terhadap awak.
Ah, sudah!
Jangan nak mood jiwang meleleh jam 3 pagi ni.
Huhu.
Saya tak tahu apa hebatnya cinta monyet saya ni.
Tapi saya suka mengira sudah berapa lama awak bertahan dalam ingatan saya.
Campur tolak tambah bahagi termasuk tahun pertama kita berkawan,
sudah hampir 6 tahun lamanya.
Saya tak tahu apa yang perlu dikagumkan dengan 6 tahun itu,
tapi saya seronok begini.
Walaupun kadang-kadang terasa juga sakit di hati.
Sejujurnya,
ada ketika saya berangan awak kembali kepada saya.
Tapi saya matikan saja angan-angan sebegitu.
Meskipun saya mahu, saya tak dapat nak terima awak.
Mungkin. Entahlah.
Susah hati kalau memikirkannya.
So, better lupakan saja angan-angan begini, kan?
Suatu hari, tidak lama saja lagi,
saya akan menjadi dewasa.
Sepatutnya hati saya juga perlu menjadi dewasa bersama.
Huhu.
Oh, ya!
Awak mungkin menjadi antara kenangan manis & pahit zaman remaja saya.
Tapi sebetul-betulnya,
awak memang istimewa bagi saya.
Dari dulu hingga kini :)

Adakala perasaan tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Tetapi apabila ada lagu yang menjadi melodi kepada hati, di situ barulah jelas apa yang sedang atau telah dirasakan.


ps: Saya rindu hendak bersahabat dengan awak :3


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...