Officially an UMPian

Assalamualaikum...


Hello, yeorobun!
I'm back. Nak mention,
blogger ELFarahin still active and so do the blog.
Mungkin tidak aktif macam dulu,
but still HERE. hehe...

Nampak tajuk tu? Jelas lagi terang.
Alhamdulillah. Since 30/08/15,
I am officially an UMPian.
In mission to graduate in
Bachelor of Computer Sciene(Graphic & Multimedia Tech.).
Inshaallah...
Minta amiin-kan. Hehe

Okey. Nak tunjuk sikit muka yang semakin tua ni. Haha

Hmm. Mungkin akan hiatus lagi.
Of course, will be very busy with my study.
Akan berjauhan lagilah kita wahai blog kesayangan...
bloggers sekalian. Sobsob...
Tapi pasti akan lebih akrab dengan komputer atau laptop
since Farahin major in this case. Huhu

Banyak kesukarannya sebelum Farahin hendak menapak ke UMP ni.
Elok dapat surat tawaran kemasukan,
masa itulah Mr.Acer tercinta jahanam.
Motherbard hancor. Maybe sebab asyik jatuh.
Bukan maybe tu, memang padan pun.
Tapi...tapi...tapi...sedih sangat

2 minggu Mr.Acer berada di wad,
elok kembalinya ia ke rumah,
It wasn't functioning again!
Memang masa tu menyumpah-nyumpah dalam hati aje lah.
Bukan cuma sebab Mr.Acer yang baru saja lepas repair not functioning,
juga sebab esoknya Farahin dah patut ke UMP.
Gila STRESS!

At last, Mr.Acer back to ward.
Kali ni repair tak perlu bayar.
Nasib baik ayah minta resit for warranty masa first time repair.
Then, terpaksalah memburu cinta baru.
Found another Mr.Acer in Grey.
Bigger and cheaper than previous Mr.Acer.
Goody pun banyak giler! Huhu
Tapi cinta pertama still tidak dapatku lupakan. haha

Apa yang buat Farah lebih tertekan,
ayah terpaksa keluar duit banyak-banyak walhal Farahin belum pun jejak ke UMP.
Laptop baru. Smartphone baru.
Teman Farahin pergi bank, office PTPTN, etc.
Memang balik dari mana entah...lupa,
Farahin diam-diam nanez kat tempat duduk belakang skuter.
Ayah bonceng. Rasa serba salah kat ayah.

Ada moment saja nak test ayah.
"Ayah, boleh tak?" Farahin tunjuk harddisk 500GB RM120.
"Bolehlah." Ayah angguk.
"Ish! Semuanya boleh. Manjakan sangat Farah ni."
Farahin memang ada rasa nak beli harddisk.
Tapi benda tu still belum perlu kan. Biarlah dulu.

Orang asyik berpendapat anak tunggal manja.
Semua boleh dapat. Semua ada.
Farahin anak tunggal.
Kadang-kadang ada juga manjanya.
Nama pun anak kan.
Tapi Farahin sendiri tak selesa kalau terlalu dimanjakan.
Ada orang perli Farahin,
ayat cliche macam tadi tu lah.
Bukan ayat gurau-gurau, tapi dia memerli.
Kecik aje pandang dia even dia a lot older than me.


Oh, yes! Dah mention someone older tu, teringat
dia juga dugaan sebelum Farahin bertolak ke UMP.
Dia kata UMP tak power.
Dia salah dengar course Farahin as akaun and
perli karier tak ada masa depan.
When I corrected it,
dia macam mengarah...
"Kau ambil ni lah...Multimedia."
Act macam asam garam dia dah melimpah satu dunia.
Gerammm je!
Memang susah nak lupa since it was my first experience
meeting someone with that kind of attitude.

Farahin pantang UMP dihina
sebab UMP langkah kanan bagi Farahin.
UMP adalah rezeki, nikmat, tuah,
yang Allah SWT kurniakan kepada Farahin and parents.
Dengan result matrikulasi bawah 3.0 pointer tu,
masih ada universiti mahukan Farahin.
Memang pantanglah kalau UMP dihina-hina!

Nak highlight sikit,
"Universiti power ke tidak itu universiti punya cerita.
Kita student kalau study macam taik,
result hampeh, ada ke orang nak pandang nanti.
Orang tak tanya kita student mana,
dia tanya apa yang kita ada.
Mana-mana kita pergi,
kita bawa nama kita, keluarga, agama, bangsa & negara.
Kalau ke luar negara, macam diorang kenal UMP.
Diorang kenal Malaysia aje."

Bukan nak tunjuk bijak,
mungkin juga cakap tak serupa bikin,
tapi kita manusia perlulah saling mengingatkan.
Farahin pun study tak ada lah macam student cemerlang,
result pun tak ada lah gempak sangat.
High school dulu corot aje nombornya.
Tapi macam manapun tetap perlu muhasabah diri.
Tak selalu, sekali-sekala pun tak apa. Right?

Okeylah. Panjang dah ni.
Penat you all baca.
Anyway, thank you sebab baca sampai habis.
Oh! Kalau belum follow tu, followlah. Hehe

Till then, assalamualaikum.
Gudnite! See you soon. Mmuah...







p/s: my lecturers hensem2 belaka. Hahaha






2 ulasan :

Nurfaezah Abdullah berkata...

all the best in ur study :"D jgn asyik study last minute tau hehe

ELFarahin berkata...

@Nurfaezah Abdullah terima kasih. Haha. Yeah! Saya akan cuba. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...