Apa kata Bible tentang Islam ?

Assalamualaikum....

saya online FB saya. Then my partner aka my BFF share one link about lencana pengakap Malaysia yang berbentuk bunga lili persis dengan lambang Fluer-lis iaitu lambang orang kristian. Then, terdetik di hati saya untuk ambil tahu serba sedikit tentang Bible. It's not to ruin my akidah but I just wondering what do they believe actually? What had been written in Bible? At first, saya tak tahu nak cari apa? Tajuk apa? Ada banyak tajuk nampaknya. So, saya terfikir untuk cari ini. Saya tulis pada search bar ..... 'The truth in Bible about Islam'. Saya nampak link ini, http://www.prophecyandtruth.com/islam/?gclid=CP_Pk4rSoq8CFQ566wod7miyWw . Saya klik. Nampaknya, artikel ini terlalu panjang. Dan dalam bahasa Inggeris. Tak lupa juga, bahasa Inggerisnya agak canggih. *Tak faham pun still tak mengaku kan....Hahahaha...* So, saya translate di google. Copy+Paste sebagai document. Nampaknya, dia ada menyentuh tentang Rasulullah s.a.w kita, Imam Mahdi dan banyak lagi. Anda juga jemput-jemputlah baca ya.

Sebagai Islam,
kita wajib membenci, mengkeji dan menghindari AGAMA KRISTIAN.
Tetapi sedarilah, bukan mereka juga perlu kita benci.
Kalau kita benci mereka, keji mereka, hina mereka,
bagaimana mereka hendak melihat sinar Islam?
Rsulullah s.a.w sendiri berbudi dengan orang yang bukan Islam kan?
Ingatlah,
kita Ahli As-Sunnah Wal Jamaah.
Kita pengikut sunnah para nabi dan rasul.
Kita menteladani sifat baik dan murni mereka bukan.
Jadi,
sememangnya tanggungjawab kita untuk berdakwah.
Bukan berdakwah itu bermaksud kita perlu tunggu kita tahu segalanya baru hendak berdakwah.
Tidak....
Berkongsilah apa yang kita tahu.
Even kalau anda memberi nasihat yang ada unsur-unsur keIslaman pun boleh dikatakan berdakwah.
Bukankah berdakwah itu menyampaikan ilmu? Menyampaikan perkara-perkara yang baik? Kan?
Tambahan,
sebenarnya mereka ini adalah manusia yang memerlukan bantuan, bimbingan malah belas kasihan serta kasih sayang.
Selagi mereka tetap dengan jalan yang salah itu, selagi itu senarai mereka sebagai calon ahli neraka tidak terpadam bukan?
Sesungguhnya sifat terlalu mementingkan diri itu adalah sifat yang boleh dikatakan keji.
Jangan sombong, jangan angkuh kerana kita adalah Islam dan mereka bukan Islam.
Sebaliknya, kita seharusnya bangga kerana kita adalah Islam dan untuk menunjukan rasa bangga itulah kita menteladani sifat-sifat murni para rasul, nabi dan sahabat.
Dan sememangnya sifat berkasih sayang, bantu-membantu, hormat-menghormati dan sebagainya itu termasuk dalam sifat-sifat murni itu.

Oleh itu, sayangilah mereka, bantulah mereka supaya mereka dapat melihat sinarNya dan Islam di suatu masa kelak.
Walaubagaimanpun, hormati jugalah mereka. Jangan mengkeji, menghina agama mereka di hadapan mereka sehinggan boleh menyinggung perasaan mereka dan mencetuskan perbalahan.
Bukankah Rasulullah s.a.w menyuruh supaya kita menjaga hubungan sesama manusia?
Tambahan, Islam itu tidak memaksa.
Islam memerlukan keikhlasan, kesanggupan jika benar seseorang itu mahu memeluk Islam atau mahu mengenal Islam.
Jika tiada keihlasan dan kesanggupan, tiada gunanya.
Segala nasihat atau ilmu yang dikongsi tidak akan memberi apa-apa kesan pun.

Baiklah, sampai di sini sahaja untuk entry ini. Sekian. Assalamualaikum....

.أشهد أن لا إله إلا الله وأشهد أن محمدا رسول الله
I bear witness there is no God but Allah and I testify that Muhammadthe Messenger of Allah.
Aku bersaksi tiada Tuhan melainkan Allah dan aku bersaksi Nabi Muhammad pesuruh Allah.



3 comments :

wuz Khairul said...

tulah,, kdang2 kita terlampau x suke sgt kat dyorg kan,, sdgkan, dyorg pun mnusia mcm kte jgak,, kalo nak tggu skup ilmu bru bole dakwah, bnde tu msti susah nak terjdi,, sbb,, ilmu ni sgt luas,, lagi bnyk kte tahu,, lgi bnyk bnde yg kte tahu, yg bnyk lagi bnde kite x tahu,,,

ELFarahin said...

@wuz Khairul Betul Betul Betul! ^^ Terima kasih sebab baca! :)

♡ izzah ♡ said...

thanx for sharing sis!x penah x hormat bangsa lain,cume kdg2 sakit hati jugak tengok bangsa lain over selfish..