Hypertension

Posted by | On | | 2 Comments
Assalamualaikum...
Related image
Good morning, peeps!
How're you today?
Dah breakfast?

Farahin baru lepas pergi check bp (blood pressure) ni ha. Tapi baru lepasnya tu setengah jam yang lalu. Alhamdulillah. Dapat juga bangun pagi. Even kunci alarm pukul 6.05 pagi, namun bangunnya pukul 6.35 pagi jengjengjenggg haha.

Pergi check bp hari ni lain sikit. Biasa diminta baring berehat 15-30 minit dulu. Tapi hari ni terus pergi check. Macam biasa, bp tinggi hoho. Farahin pun dah malas nak buat sebarang reaction. Malas nak peduli. Tuptup staff klinik suruh jumpa doktor.

Jumpa doktor, doktor yang sama keluarkan surat rujuk hospital sem lepas. Sembang pasal bila, berapa lama ambil ubat, ubat apa, apa perubahan, tapi sampai doktor tanya "jadi ada apa-apa yang doktor boleh bantu tak sekarang?" dah terpinga-pinga Farahin jadinya. Tak expect pun kena jumpa doktor hari ni. Memang otak kosong, fikir nak makan sebab lapar sangat dah masa tu hahahaha.

Second time check bp dengan doktor pun tinggi juga. Doktor minta relaks, zikir sikit, jengjengjeng bp tetap juga tinggi. Kurang sikit je dari reading yang pertama tadi. Bila doktor tanya ada apa-apa yang buat Farahin stress ke lately, Farahin cakap je lah "stress tu memang ada. tapi tak ada lah stress sangat." Yalah. Manusia mana je tak stress hidup dekat dunia pesat membangun acah bertamadun ni kan.

Sembang punya sembang, teringat pula nak share dengan doktor pasal Farahin oftenly depleted. Farahin dah perasan pattern for 2 months already. Kalau sehari lepas buat apa-apa outdoor activities, jumpa orang ke, contohnya macam pergi appointment doktor tu, dua hari berturut mesti Farahin depleted. Susah nak bangun tidur. Makan susah. Mandi susah. Jadinya doktor beri Farahin vitamin.

Farahin memang siap-siap google lepas dapat ubat. Paling basic, nak tahu side effects ubat tu. Jadi Farahin memang tahu ubat yang Farahin ambil sekarang ada side effect hypertension. Sebab tu Farahin tak hairan sangat bp tinggi huhu.

Until here, I put the end of this post.
Have a good day and all the best!
Bubye. See ya =)



just because it makes me stronger,
doesn't mean i don't need to feel and be protected.



READ MORE>>

ELFollowers

just because i'm a mental illness patient, doesn't mean i'm less human. -06/11/2019-