KASUuuuuuuuuuTKU!!!

Posted by | On | | 0 Comments
Hari ini perkara lucu berlaku pada saya.Mulai hari semalam,saya & rakan-rakan sekelas akan balik pada pukul 4 petang sebab kami ada kelas tambahan.Jika semalam panas terik,hari ini hujan pula yang turun.Lebat pula tu.Walaupun begitu,kira-kira jam 3.30 petang hujan sudah berhenti.

      Memandangkan hari ini saya balik dengan melalui pagar belakang sekolah & terpaksa meredah padang yang luas,kasut saya mula dipenuhi lumpur yang terhasil dari lecak yang ada di padang.Buruk sungguh.

      Namun begitu,sebaik sahaja saya & rakan-rakan hampir tiba di pagar,terdapat lagi lecak yang lebih besar berbanding dengan yang sebelumnya.Malah ia lebih kelihatan seperti kolam yang cetek.Dahsyat!Dahsyat!Dahsyat!

      Ada di antara rakan saya membuka kasut untuk meredah 'lautan semut' itu.Manakala hanya saya & sahabat karib saya sahaja yang tidak membuka kasut.Kami BERJUANG HABIS HABISAN untuk meredah 'lautan' itu.Ketika saya meredah 'lautan' itu,nikmatnya air 'lautan' itu menyelinap masuk ke dalam kasut amat menggelikan hati.HA HA HA!!!

      Sebaik sahaja saya berjaya meredah 'lautan semut' itu,saya melompat-lompat melepaskan geli.Geli geli pun,ada baiknya juga.Sebuah KEAJAIBAN telah berlaku.Kasut saya yang sebentar tadi bertemakan 'mesra alam',kini kembali bersih seolah baru lepas disental.Ajaib kan?Walau bagaimanapun,basah tetap basah.Geli?!Of course la ada.

                  #'LAUTAN SEMUT' >> Lecak yang besar yang kelihatan seperti laut
                                                                      di mata semut.

                               BESAAAAARRR   KAAANN !!! +_+
READ MORE>>

KEHILANGAN

Posted by | On | | 1 Comments
Sepatutnya cerita ini saya cata semalam.Tapi tak apalah.Kita mulakan pada hari ini ya?

Semalam lepas waktu agama di surau,saya & kawan-kawan berlenggang-lenggang hendak balik kelas.Tiba-tiba kami terserempak dengan kawan sekelas kami,Mindy.Mindy kata,
        "Hei!Korang, cepat naik kelas!Kelas bersepah.Semua beg kena selongkar."
Kami terkejut & segera naik ke kelas.Sebaik tiba di kelas,saya segera memeriksa beg saya.Ternyata sejumlah wang saya telah hilang dari beg.Saya tak sangka juga duit syiling yang berlambak dalam beg saya tu pun pencuri tu sanggup tampung dalam kocek.Saya rasa pencuri tu dalam kumpulan sebab kelas sebelah pun ditimpa nasib malang seperti kami.

       Walau bagaimanapun,saya diamkan saja atas kehilangan wang saya itu.Saya reha & pasrah atas kehilangannya.Lagipun kebodohan saya juga sebab simpan duit dalam beg.Sama ada pencuri tu orang melayu atau tak,saya halalkan saja.Harap-harap pencuri tu tak guna duit tu untuk beri benda haram Tambahan,pagi tadi di sekolah cikgu ada umumkan bahawa semalam ada pelajar tertangkap sebab cabut sekolah di pusat snooker.Saya mula mengesyaki,mungkin mereka adalah pencuri-pencuri itu.Mungkin juga tidak.

       Walau apapun,saya tetap halalkan wang yang telah dicuri itu.Bagi saya,mungkin ini ialah cara awal ALLAH nak balas dosa-dosa saya.Saya redha.

KEHILANGAN

Kehilangan sesuatu memang merunsingkan hati
namun aku masih mampu bertahan dengan dugaan ini
sebesar apapun harta itu
aku halalkan saja
kerna aku tahu ada hikmah di sebaliknya

Melayang ringgit tak bererti miskin
kehilangan harta tak bermakna papa
semua itu hanya pinjaman sementara
biarpun aku tidak sesempurna hamba
namun ku akui segalanya itu adalah HAKNYA

Terlalu banyak hutang aku KEPADANYA
sama ada dalam sengaja mahupun tidak
tak kira kecil mahupun besar
ku akui setiap perbuatanku ada balasannya
dan ini mungkin sebahagian darinya

Detik waktu mengalpakan aku
tentang siapa diri ku yang sebenarnya
aku hanya insan biasa
hamba yang tidak sesempurna hamba
ku redha....ku pasrah....
ku halalkan atas apa yang telah diambil dariku.

ASTAGHFIRULLAHHALAZIM....
ta
READ MORE>>

ELFollowers

we're all stars that brightens each other starlight a little bit better for the better -07/05/2020-