I WANT TO BE A RANGER! !

Assalamualaikum....

...That time I was watching a show at Singapore Okto Channel on television.

Me : Mak. Nanti Farah nak kerja macam ni boleh?
Mak : Buatlah kalau suka.

YES!! Already have restu from Mak. Hihii....

Ehem! Rasanya sudah terlalu lama tidak update entry(diary). So today Farahin hendak bercerita tentang...."I Want To be a Ranger!" Ranger? Ranger apa? Power Rangers? Which colour? Pink? Yellow? Blue? Hahaa...It isn't that ranger lah. Ranger yang Farahin maksudkan di sini ialah....This type of Ranger(tengok gambar di bawah).


Auww~! How really sweet they are. That guy names Kevin Richardson. A zoologist. Known most as The Lion Whisperer. Look that! Singa itu tak nampak liar pun kan? Actually that lion is already like his pet. Dibela sejak kecil.

Auww~!! They really have a very close relationship. By the way, that animals are Hyenas. Also like his pets.

For the third time, Auww~!! I want have a kiss with the lion too~!! I'm envy! Huhuu...

Farahin mula tertarik dengan pekerjaan Mr. Kevin. Really envy with him! Huhuu...I wish I can be a ranger too suatu hari nanti. Not just only a zoo ranger. But I want to be more than that. Insyaallah. Wish Allah S.W.T listen to my voice. Amiin.

Actually, Farahin kenal that guy pun melalui show di Singapore Okto Channel which is bertajuk The Ranger of Lion. Ia mengisahkan Mr.Kevin's life with his 'pets'. Seriously! Farahin sangat kagum dengan hubungan rapatnya bersama haiwan liar seperti Hyenas dan Lions. I want to be that BRAVE and have that close relationship too!

Selain daripada tertarik dengan pekerjaan sebagai Ranger melalui Mr.Kevin, Farahin juga tertarik dengan pekerjaan ini melalui this one guy yang turut ada membuat sebuah rancangan televisyen iaitu IN TOO DEEP. I still don't know his name tapi terjumpa juga semasa mencari gambarnya.

His name is Jamie Crawford. Hey, beautiful bird!

Hmm...about his job...I'm not sure. Try search, nothing can be trust. Yang pasti Mr.Jamie ini suka mengembara ke dunia haiwan. Dalam rancangan IN TOO DEEP, Mr.Jamie akan mengembara ke suatu tempat di mana pastinya terdapat haiwan. Kemudiannya, beliau akan mempelajari aksi, gerak-geri dan kepakaran seseekor haiwan tersebut. Contohnya, gambar ini.

He ran in the forest as fast as his can. But later, there were lots of leeches around his body. Kononnya hendak bersaing dengan haiwan yang berlari pantas di dalam hutan. Huhuu...don't its looks fun?

Bagi Farahin, rancangan IN TOO DEEP ini dapat mengajar kita bahawa betapa HEBAT dan DAHSYATnya makhluk Allah S.W.T yang bergolongan haiwan ini. Mereka mampu melakukan pelbagai perkara kecuali berfikir. Sebaliknya kita mampu berfikir dan melakukan bermacam perkara tetapi yang pasti kita tidak mungkin dapat lakukannya seHEBAT mereka. Buruh binaan memerlukan rehat untuk meneruskan pembinaan. Sedangkan semut berkerja tanpa rehat demi membina busutnya yang mampu mencapai tinggi kira-kira 1 meter dengan mengikutkan saiz mereka yang kecil. Subhanallah.

Hmm...That's enough. Sudah panjang entry ini kan? Maaf menyusahkan anda yang membaca. Huhuu... Anyway, sebelum bercita-cita sebagai ranger, it's better if Farahin selesaikan terlebih dahulu cita-cita kecil Farahin. Be a VETERINARIAN. Insyaallah. Success will get along with me. Amiin.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Let's JOIN my segment! I NEED your support!
Click the banner above.




6 comments :

JungRara said...

insyaAllah u'll achieve your dreams. :-)

ELFarahin said...

@JungRaraamiin..thankyu for your pray. :)

therosputih said...

singgah sini...

jemput join giveaway saya

http://therosputih.blogspot.com/2012/10/special-giveaway-by-therosputih.html

Mrs Velentine said...

hi follow sini..wah takut tengok singa tue

melissa lissalalissa said...

insyaallah boleh kalau ada usaha,. hehe =)

ouh yaa,. tengok sinii

http://lissa-lissalalissa.blogspot.com/2012/11/special-blog-review-2.html

kinara kinatara said...

wah...cita2 yang menarik..huhu:)