Benda Yang Aku Tak Nak Tahu, Tak Nak Faham!

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...


Hmm...terasa hendak bercerita sedikit mengenai Benda Yang Farahin Tak Nak Tahu, Tak Nak Faham! Benda atau perkara yang paling utama Farahin Tak Nak Tahu, Tak Nak Faham ialah fashion. Kenapa? Mengapa? Entahlah. Farahin tidak tertariklah dengan fashion. Kalau dapat tahu secara tidak sengaja pun, cuma sebagai extra global knowledge. Kehkehkeh...I only wear what I like and love which make me comfort most. Tetapi...setiap kali pergi shopping dengan emak, mesti Farahin terpaksa pakai blaus. All blouses that I wore were given by my aunt and cousin who love fashion a lot. For your information, I think....since I was 12 years old I skipped bought any clothes like jeans and blouse(?). Entahlah. Setiap kali keluar shopping, never thought or even planned to buy clothes. Hehee..Apa yang Farahin ingat ialah buku. Any kinds of books. Novel, Kpop Magazine, Manga Comics, Revision Books, etc. Huhuu...Besides, always remember to buy cookies and bread. My favourite junk but not jerk food. Hee...

Okey. Itu benda yang pertama. Kedua, gossip or rumour about artists. Any kind of gossip. Not interested. What? Pelik? Pelik sebab Kpopers like me tidak berminat dengan gossip bagai? Well, I'm not interested with their very personal life. Kalau sekadar mengetahui perkembangan mereka dalam bidang yang mereka ceburi, yes. By the way, Shindong oppa will get married soon. Chukkahae, oppa! Harap dapat menyambut kelahiran Shindong-hee Junior dengan cepat! Hehee...Mesti cute macam abeonim dia nanti. Huhuu...

Hmm...lagi apa ya? Oh! Gadget. Terutama handphone and...smartphone. Farahin 100% tidak kenal dengan jenis-jenis handphone atau smartphone. My teacher ever asked me to call my dad as he doesn't came during School Open Day. She gave me her blackberry and everything got black not berry, blank and blurr. I didn't know which button to press. Hahaa...Mesti cikgu fikir Farahin mengada-ngada. Truthly, I'm not an official handphone or smartphone user. Farahin tiada handphone lah. Anything, contact guna handphone emak.  Itupun Nokia. Biasa-biasa punya type sahaja. What? Ketinggalan? Hado aku kesah?! Hahaa...

Lagi...."facts" about alien. Hmm...such an annoying topic. Last week, I watched this one show titles 'Weird or What' on Okto. Farahin fikir they discussed, talked about serious and logic things. Rupa-rupanya bercerita tentang alien?! Hampeh punya omputih. Farahin rasa annoyed, terus off televisyen. Puas hati. Hahahaa...

Lagi....Boyfriend. Haa. Eh! Bukan Boyfriend Kpop boys group itu. Maksud Farahin Boyfriend, Pak We lah. Huhuu...Recently, my bestie ada crusehd sama seorang form 5 oppa. Hmm...she started got the sentimental value already. And that was...err..something like...make me like...acuh tak acuh sahaja when she shared about her feeling with me. However, sudah menjadi tanggungjawab Farahin untuk mendengar, kan? Just be nice and be a truth friend. Bukanlah hendak kata Farahin tiada jiwa sentimental. Tetapi tidaklah seteruk dahulu. Hehee...Just certain time perasaan sentimental itu akan datang sediri tetapi tidak terlalu kerap. Hee...

Okeyh. Done. Sudah panjang lorh~ fenat shaye menaip. Hihii...Tonight, I had shared something about myself. How about you?




READ MORE>>

Perlukah Mengubah Kurniaan-Nya??

Posted by | On | | 2 Comments
Assalamualaikum....


Hmm...hendak membebel sekejap. Tadi ternampak iklan Idola Kecil 5 di tv9. Okey. To be truth, Farahin tak ikut pun rancangan itu. But tadi iklan about mereka sedang kasi saloon sama rambut mereka. Suddenly, hati ini ingin mengomel tentang sesuatu.

Perlukah kita mengubah kurniaanNya? I mean, our physical. Example, rambut. Perlukah mewarnakan rambut? Hot sangatkah jika rambut yang berwarna hitam tidak lagi berwarna hitam? Katanya, rambut mahkota wanita. Jika ia benar-benar mahkota, maka dijaga. Bukan diwarna. Cuba imagine if kita ada mahkota full made from emas, berlian, permata segala. Then tak pasal-pasal diwarna. Hilang sudah kilauan berlian, permata tersebut. So, menarik lagikah mahkota itu? Rasanya tak ubah seperti mahkota Barbie doll je.

Second, muka. Perlukah dilakukan surgery sedangkan wajah itu sempurna dengan kedudukan mata, kening, hidung dan mulut yang betul. Lainlah kalau sumbing or had accident then terkopek kulit muka dengan parah. Itu sememangnya keadaan yang memerlukan. Tak kurang dengan itu, ada yang cukur bulu kening. Hello~ haiwan pun ada kening tahu except ada yang certain haiwan sahaja yang tiada. So, apa baiknya cukur bulu kening? Nak jadi Baby doll? Baby doll tiada dosa kerana dia makhluk tidak bernyawa, bukan manusia. Tapi kita yang manusia ni ada dosa pahalanya. You know that, right?

ditegaskan dalam al-Quran, bahawa mengubah ciptaan Allah itu sebagai salah satu ajakan syaitan kepada pengikut-pengikutnya, dimana syaitan akan berkata kepada pengikutnya itu sebagai berikut:
"Sungguh akan kami pengaruhi mereka itu, sehingga mereka mau mengubah ciptaan Allah." (an-Nisa': 119)

Third, bulu roma. Gara-gara mengidam mencukur bulu roma muka, kaki dan tangan, laris segala macam pencukur di pasaran. Orang lain dapat untung, kita dapat bala dosa. Dalam istilah sains, Parasitism namanya itu. Dear, bulu roma kita bukan macam bulu roma orang utan. Boleh simpan kutu. They just comfortable and nice. By the way, they can interact with electrostatic you know. Like bila kita seterika baju, then rasa tak rambut atau bulu roma kita seperti ditarik bila kita dekatkan baju yang baru di seterika dengan kita. Farahin selalu main-main dengan benda alah ni. Hahaa...plus, bulu roma bekerjasama dengan para 'receptors' kita seperti, detect haba panas & sejuk, sakit, dan tekanan. Contoh, bila receptor detect haba sejuk, otot kita akan mengecut dan sebab itu bulu roma berdiri. Then, kita tahulah kan haba yang disekeliling kita whether it is optimum or not. So for those yang tiada bulu roma, kasihan deh lo. By the way, how long korang spend time dalam bilik air eh hanya untuk mencukur benda yang tidak perlu dicukur ni? Oh, lupa! Ya. Sekarang kan dah ada Veet. Hmm...berapa paket pakai?

Maksudnya: Daripada Ibnu Mas’ud r.a katanya, sabda Rasulullah s.a.w : Allah melaknat perempuan yang membuat tatu dan yang meminta di buat tatu, yang mencukur alis, yang menjarangkan gigi untuk kecantikan, yang mengubah ciptaan Allah.
Via : Nabilah Homestay

Okeyh. Cukuplah tu. Yang lain-lain itu hang fikirlah sendiri. This entry agak menyindiri ya? Minta maaflah ya. Yang menyakitkan hati tu buang jauh-jauh. Kasi kick goal masuk recycle bin. Yang buat hati terasa or serba salah, simpan dekat-dekat dengan iman. It may be useful. Insyaallah. Minta maaflah ya atas kekasaran bahasa yang tidak sengaja atau tidak disengajakan ini. I wrote this entry secara spontan you. Nama pun membebel. Mestilah ada rupa mak-mak gitu. Hahaa... By the way, this entry special for Melayu-Islam. Those yang non, buat rujukan je lah ya.



READ MORE>>

ELFollowers

Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin!-06/06/2019-