Orang Asing, Bahasa Asing

Assalamualaikum...
ORANG ASING, BAHASA ASING.
Okey. Don't missunderstood.
Farahin bukan nak story about alien atau makhluk bulan.
Well highlighted there, Orang.
Means I'm going to talk about human.

Hari ni went out with my cousin.
Farahin panggil dia Kakak je.
Sedang kami mentedarah kat MarryBrown,
once Farahin ternampak 3 awex putih melepak pun ada kat situ.
Nampak macam foreigners dengan beg besaq gedabak.

Then saw one of them bertanya something dengan sis kat kaunter.
Farahin tak dengar sangat tapi macam tanya tempat.
Itu pun sebab Farahin terdengar sis tu cakap 'Bas Sten'/'Bus Stand' kat foreigner tu.

Farahin fikir itu adalah situasi kecemasan.
Someone need to speak english to that foreigner.
Muka foreigner tu blur blue je dengar sis tu cakap rojak.

Niat dalam hati, naklah Farahin tolong foreigner tu.
Nak juga merasa speak english dengan foreigner.
Tapi niat disimpan diam-diam dalam hati.
Tiba-tiba hilang confident nak speak english. Huhh

Bila foreigners tu blah je,
rasa menyesal pula sebab tak cuba bercakap dengan diorang.
Kempunan weyh! Rezeki depan mata ditolak! Sadisnya...

Yalah. Selalunya chat English je. Never speak pun.
Kadang-kadang tu speak rojak juga dengan buddyz.
Tapi sure feel lain kalau kita speak dengan foreigner right?

Tak apalah(bunyi sedih)
Next time, bina confident tinggi-tinggi ya Farahin.
Kau ni anytime je akan ter-expose pada dunia luar.
Nak, tak nak, hadap je lah. Huhu



'Bus Sten'/'Bus Stand' tu bahasa pasar orang Kluang means Bus Station. Apapun, this was my first time makan kat MarryBrown. Huhu




3 comments :

Alia Syuhada said...

sama lah kita..xpelah..6ti kalau jmpa lgi kita trus pgi serg,.hehe..

Meera Ishak said...

haha. sampai kempunan tak ckp dgn dia org. lain kali confident kena lebih. hihi

Anne Muloque said...

hehehe....senasib la dgn kita.... english bukan main terer lagi bila exam. tapi, bila nak cakap dgn foreigners, mulut macam kena gam gajah pulak. aduiyaii....takpelah awak. :)