Korek Tabung, Korek Hati

Assalamualaikum....

Fuhh!! Hari ini memang terasa penatnya. Kawat kaki tak cukup 6 jam, petang ini tambah 2 jam. Huhu.....Well~ hari Sabtu pertandingan akan bermula. Peringkat Daerah tuh! First time niyh! Well~ timba pengalaman....Tapi...saya kan kawat kaki Pengakap, so we need kasut yang sesuai untuk kawat lah. Lagi-lagi ini pertandingan. Perlu ada disiplin, kekemasan, keseragaman dan macam-macam lagi lah. Majoriti kami hendak pakai kasut kawat, tapi tak semua anak platun ada kasut kawat itu. So, we need to by one.

Bila sudah sampai rumah jam 1:30 petang sebelum pergi ke sekolah semula pada jam 3:30 petang, saya sempat juga korek tabung. Ada RM 26. Hehee...bolehlah kiranya kalau nak beli kasut kawat itu. Katanya harga hampir RM 30. Well~ nanti cekaulah RM 5 daripada Mak. Kehkehkeh... Apapun, kalau boleh nak simpan lagi RM 26 itu. So, saya try minta ayah RM 20. Hmmm....hampeh~ banyak sangat alasan. Makin banyak alasan, makin dalam rasanya hati saya dikorek. Tak ada SUPPORT langsung!!! Yalah.....saya memang tak pernah dapat apa-apa support pun except dalam akademik. RIMASlah!!! Kadang-kadang rasa macam tak dihargai!!! Tapi what can I do? Even saya anak tunggal pun saya malas nak bising-bising, ngadu-ngadu, ngampu-ngampu niyh! Disebabkan ayah sudah KOREK HATI saya, akhirnya saya menitiskan air mata. Selama 16 tahun saya hidup, hanya dalam beberapa tahun sahaja saya diSUPPORT dalam apa yang saya lakukan. Dari 6 tahun hingga 9 tahun kot? Tapi yang paling jelasnya adalah 6&7 tahun. Saya masuk pertandingan mewarna, melukis, nasyid, saya disokong. Tapi sekarang? WHAT? Apa saya ini sudah dewasa sangatkah? Saya masuk kawat kaki ini pun bukan parents tahu. I know, mereka tidak akan peduli. Kalau saya beritahu pun, cuma kepada Mak. Itupun kalau dah 3 kali ulang pun tak dengar, tak ingat, saya malas nak ulang lagi. FINE!!! IT'S NOT IMPORTANT for you!!!

Tadi lepas kawat kaki, sebelum balik ke rumah, saya sempat tukar duit syiling yang bertimbun ini di kedai runcit. ALRIGHT!! RM 20 sudah ada di tangan. Ups! Jangan lupa RM 5 yang sudah berbulan terperap di dalam poket. Hehee...Now, I only need RM 5. Agak-agak kalau minta Mak lepas tak? HELLO~~~discount sudah jauh sangat tuh! Dari RM 20 ke RM 5. Yalah....apa ingat saya nak sangatkah susahkan my parents? Kalau boleh, saya tak nak pun.

Hmmm.....sekarang tabung saya sudah ringan~~~sedihnya......



No comments :