Padah



Assalamualaikum...

Hmm....Farahin straight sajalah ya. Result Mid-year Farahin teruk sangat!!! Stress jadinya. No 'A'! Hukhuk...Memang salah Farahin pun. Mid-year ini Farahin tak prepared apa-apa pun. Memang tak ready pun. Seriously, mood down sangat! Cikgu selalu ingatkan. "Tak apa. Awak ada banyak lagi peluang. Banyak lagi peperiksaan. Awak boleh improve lagi." Semua cikgu yang mengajar kelas Farahin mesti cakap macam tu. Yup! Kata-kata itu memang membantu Farahin. Tapi...adakah ia membantu parents Farahin????

Seriously, sejak Farahin mula semakin matang, banyak benda yang Farahin fikirkan. Especially parents Farahin. Farahin rasa sempit sangat! Anak tunggal. Anak perempuan. Itulah Farahin. Semuanya atas bahu Farahin. It's toooooo heavy! Too huge for me! Harapan, impian, cita-cita, semuanya bertepek di muka Farahin. Why? Why?! Farahin rasa susah sangat.

Dulu masa kecik-2, selalu tanya parents bila nak sekolah. Tapi bila Farahin sudah bersekolah, begini jadinya. Semuanya diletakan di bahu Farahin. Agak-2 bilalah Farahin belajar dengan perasaan yang bebas dan gembira pun Farahin tak tahu. Overall, since semakin matang, Farahin bukan study untuk diri Farahin, tapi untuk my parents. Teruk, kan? Memang salah kalau begitulah cara Farahin belajar. Then, what? What can I do? Tak mudah untuk Farahin berterus-terang dengan parents Farahin. Dan memang susah Farahin nak memberontak macam remaja-remaja lain. Tekanan, sakit, Farahin tak pernah tunjuk.

Adakah hina jika seorang anak tidak dapat memberi apa yang diharapkan oleh ibu bapanya? Ya. Allah s.w.t percayakan Farahin, seorang anak tunggal perempuan sebab itu Farahin hanya diciptakan seorang dalam keluarga. Tapi...sampai bila Farahin nak percayakan diri Farahin yang hakikatnya menjadikan dalaman Farahin semakin teruk walaupun luaran Farahin semakin baik. Dari dulu sampai sekarang, Farahin memang tak lepas dengan sifat pura-pura ni.


Farahin tak rasa bosan belajar. It's good to know something.
Tapi...memang bosan bila kita sedar yang kita belajar bukan untuk diri kita tapi untuk orang lain.
Tambahan, mereka bukan hanya mengharapkan kita mengetahui sesuatu tetapi turut mencapai sesuatu yang lebih baik. Sebenarnya, Yang Terbaik.





4 comments :

wuz Khairul said...

hurm,, ottoke??? sumtymes, mang kte akn buat ssuatu tok org lain,, bgi khairul(nme pnggilan) nak atau x nak, kte kne jgak terpaksa.. tok m'bhgiakan umi dgn abah.. dyorg dah susah pyah bsarkan kte.. mgkin ini shja bnda yg dpt kte blas.. khairul pun bkn pndai sgt.. rsult PMR dlu sgt truk.. but,, what past is past..

panjang plak komen ni.. mianheee

raidah said...

sabar lh farahin...mmg lh susah, ite pon cam ue..klau awk rse sakit, ramai yg akan dtg nk ubatkn..insyaallah..pasti ade hikmah ape yg berlaku...just trust urself, u can do it..hehe(pandai jek nasihat owg)..Go Girl..Fighting!!..

nahunabila said...

bersabar eh! kuatkan semangat anda! saya pn mcm tu, anak sulung. Kena tunjukkan contoh yg baik utk adik2. So, mmg harapan dr parents tinggi la. Believe urself k! :D btw, jom tgk entry Kisah Budak Sekolah yg t'baru.

Ct Mawa said...

besar jasa parents kat kita..apa salahnya,,kita balas jasa mereka..ikhlaskan hati,,belajar niat kerana Allah..insyaAllah,,mudahlah segala urusan..jangan cepat putus asa ^^