Annoying Gaviscon


Assalamualaikum...
Selamat malam semua! Amboi, sedang tepuk-tepuk bantal nampak. Nak tidur dah ke. Yelorh~ Celamat malem...huhuu. Tapi sebelum itu, bacalah dulu entry Farahin ni. Baca sampai terlelap pun tak apa. Hahaha... Ok. Gaviscon. Apa itu Gaviscon? What ever~ macam aku nak tahu. LOL~ Farahin pun bukan tahu sangat pun Gaviscon tu apa tapi like apa yang iklan katalah kan ia melegakan sakit uru hati. Yalah. Orang zaman sekarang, makan mengejar masa bukan untuk meluangkan masa. Kunyah tak sampai 3-5 kali sudah telan. Nampak beno kelentongnya. Hehee....

Ok. Sekarang iklan about Gaviscon ada ala-ala Ramadhan kan? Yang family sedang berbuka puasa tu. Ermm...Farahin nak komenlah sikit pasal iklan tu. Firstly, wanna say iklan itu sangat ANNOYING! And tak kurang juga seolah-olah berupa penganiayaan. Kenapa Farahin kata begitu? Look. Sebuah family yang beragama Islam. Sedang berbuka puasa. But then, bergendang di atas meja? Di hadapan lauk-pauk segala??? What the hell was that?!! Islam tidak mengamalkan budaya yang begitu. Kita tidak bergendang di meja makan. Bukan begitu cara kita menghormati makanan. Bukan itu adab kita ketika di hadapan anugerah Allah s.w.t. Hmm...I know. Entry ini menampakan kesensitifan Farahin sebagai seorang muslim kan? Actually, tak jugak. Just quite sensitif sebab di dunia ini bukan semua manusia beragama Islam. Ada penganut agama lain yang memerhatikan nilai-nilai yang ada dalam agama kita. And....that iklan, totally tak mustahil ia mampu mencelakan nama suci agama Islam. Well, Farahin ever talked about those iklan yang macam ni di sekolah dengan ustazah.

Ustazah kata, mostly yang buat iklan begini ialah orang bukan Islam. Cuba tengok iklan coca-cola. Ermm...Farahin tak tahulah kalau ada yang ditayangkan di TV. Farahin just saw di FB. Coca-cola. The most fofules Israel product. Adakah patut coca-cola dijadikan iklan yang dikaitkan bersama bulan Ramadhan kita? Once again. What the hell was that?!! Apatah lagi, yang melakonnya ialah orang Islam. Allahuakhbar~ Like what I just said. Mostly, yang buat iklan begini kebiasaannya bukanlah orang bukan Islam. Tetapi pelakonnya ialah orang Melayu. Islam. Why? Yalah. Ramadhan kan bulan kita. Logiklah kan kalau orang Islam yang lakonkan. Dan lagi, akui sajalah penganut agama Islam adalah yang terbesar di dunia. So, that's the way to spread the 'LOVE' lah kata kann...luv lah sangat. Ok. Stop here. Panjang sudaa. Kesian anda yang mata sudah merah menahan mengantuk tu. Selamat tidur! Jangan lupa baca doa sebelum tidur and niat puasa taw! Bye.



Kategori : AKIDAH Akhlak  
Tajuk :
Beradab Ketika Minum
Hadith :

Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:”Jangan kamu minum sekaligus seperti binatang ternakan minum, tetapi minumlah dua kali atau tiga kali, membaca bismillah bila mula minum dan membaca alhamdulillah sesudah selesai.”


(at-Tirmidzi)



Huraian
1. Islam mementingkan adab dan sopan dalam segala perkara termasuklah makan dan minum.
2. Ketika makan kita ditegah daripada gelojoh begitu juga ketika minum hendaklah minum dengan perlahan dan jangan bernafas dalam bekas minuman serta dilarang juga minum sambil berdiri. Semua ini kerana mengambilkira faktor kesihatan dan kebersihan disamping dapat mencerminkan tatatertib yang sopan bagi seorang Islam.
3. Mengecap rezeki yang dimakan atau diminum sebaik-baiknya ialah dengan membaca bismillah sebagai memuji Allah S.W.T yang mengurniakan rezeki dan mengucapkan alhamdulillah sebagai mensyukuri nikmat yang telah diberikan itu. 


P/S : Gaviscon tu bagus. Ayah Farahin pun minum. Tapi iklan yang ditayangkan itu yang tak bagusnya. Buatlah iklan yang mesra agama next time k.




3 comments :

e-zati alyxie said...

unnie sokong! iklan tu mmg xptut di siarkan... kita yg terasa... Anything ubat tuh sdap langsung! hehehe ^^

shar90 said...

kan... sume yg buat tu bukan muslim... produk pon asal dr negara musuh islam... ntah pape skrng... hee xD

Hanif Idrus said...

Apa nakbuat media massa dibawah telunjuk mereka..hhhuhu