Berbanggalah


*adakah anjing ini agak menjijikkan memandangkan Farahin paste it here?
STOP thinking nonsense! It's just a picture.
PROUD to say that Anjing also my favourite. Huhuu...

Assalamualaikum...
Subhanallah...letihnya badan. Lenguh di kaki ini pun still belum hilang. Kenapa? Hehee...actually today Farahin pergi window shopping with my BFF. Tak ada lah window sangat. Farahin just layankan saja my BFF tu. Hahaa...First niat hendak pergi nonton wayang tapi cerita yang hendak ditonton mula terlalu lambat. Nanti tak pasal-pasal balik malam. Not good...not good. Ha? Cerita apa yang hendak ditonton itu? Truthly my two BFF itu yang hendak tonton cerita tu while Farahin cuma teringin hendak enjoy dengan mereka saja. Cerita itu bertajuk 'Aku Terima Nikahnya'. Ahax! Katanya cerita tu sweet, best...eh? Actually cerita yang begini kurang menambat hati Farahin. Tapi kalau takat layan boleh saja. Hahaa..

Semasa sedang sibuk window shopping yang ikutkan entah sudah berapa kali kami tawaf mall tu pun tak tahu, we heard ada lagu Super Junior di sebuah kedai cd game something. And of course Farahin berasa bangga. Feels like Super Junior berada dekat sangat dengan Farahin. Huhuu. And ada ketika itu ada couple di hadapan Farahin berjalan sambil berpegang tangan. Hendak tengok lama-lama pun tak boleh juga. Jadi dosa pula nanti. Melayu kowt. So, Farahin pandanglah anything yang boleh dipandang asal bukan any 'sweet' couple. Hahaa. But later, Farahin berkata sendiri dalam hati. "Kalau some couple ada cincin couple, baju couple and more, I also have one. I have this bracelet. Which tertulis my boys name. Which is SUPER JUNIOR. And I proud to wear it."

Kemudian, I realized. No. This is wrong. There are more things that I should to be PROUD of too. My hijab, my religion. Because that time I wore baju kurung and of course with tudung. I should be proud of it too right. Those baju kurung and tudung completely show me that I'm Malay. I'm muslim. Islam is my religion. I should proud of it too. So...Farahin just muhasabah diri. Cuma untuk mengingatkan diri ini kalau ada banyak perkara yang kita boleh banggakan. Huhuu...So, berbanggalah. Girls. Berbanggalah kerana anda memakai tudung. Jikapun kita bukan hamba yang baik apatah lagi yang terbaik, setidaknya kita sudah melaksanakan satu daripada perintah Allah s.w.t. Bukan hendak kata riak. Tetapi berbanggalah. Love it!

"Wanita yang bertudung labuh sehingga menutupi bahagian dadanya adalah lebih baik daripada wanita yang bertudung separa. Manakali wanita yang bertudung separa lebih baik daripada wanita yang berselendang sampai menampakkan bentuk mahupun rupa auratnya. Ia sama sahaja dengan wanita yang tidak bertudung."
-Cakap Pandai dari Farahin-

Moral : Sentiasalah ingin berubah dan berhijrah ke arah yang lebih baik.
Mulakan dengan Bismillah kemudian niat.
Insyaallah...Allah S.W.T sentiasa akan membantu hambaNya yang ingin berbuat kebaikan. Amiin.