p3RsAh@BaTAn

Posted by | On | | 0 Comments
Saya dah hidup selama 17 tahun sebenarnya.Yalah.Tambah 9 bulan lebih dalam kandungan ibu.Huhuhu....Ok.17 tahun saya hidup,saya dah bertemu dengan ramai orang dan ramai kawan.Tapi yang kawan sebetul kawan sahaja yang akan kita ingat namanya.

Ketika zaman tadika,saya ada seorang kawan lelaki.He's my best friend.Kami selalu balik sekolah sama-sama.Kami akan saling berpegang tangan.Kami selalu bergilir-gilir meniti tembok kecil jalan.Bila saya menitinya,dia akan memimpin saya.Dan bila dia pula meniti,saya pula akan memimpinnya.Dia baik.Peramah.Muka dia comel.Huhuhu...Nama dia Khairun Anwar.Apa khabar lah dia~mesti dah handsome sekarang kan. ^^

Ketika saya zaman sekolah rendah pula,saya ada dua orang best friends.Nama mereka Sufina dan Rabiatul.Rabiatul orangnya putih,comel dan periang.Perangai dia pun gila-gila sikit.Huhuhu...Sufina pula,she's kind.Orangnya kecik je.Tapi otak dia besar~She's smart and clever.Hmmm~awak berdua ni apa khabar lah agaknya ya....moga-moga baik-baik semua dan semakin cantik ! Huhuhu... ^^

Itu di sekolah rendah lama.Ketika saya darjah 4,saya pindah sekolah.Di sekolah baru saya bertemu tiga orang sahabat karib,Aqilah,Nurin dan Najihah.Aqilah tua lebih setahun daripada saya.However,she's kind and friendly.Nurin pun sama.Orangnya periang dan suka menyakat saya kadang-kadang.Najihah orangnya sopan dan pemalu.She's nice. ^^

Sekarang saya dah sekolah menengah.Najihah dah sekolah kat tempat lain.Tapi Nurin dan Aqilah sama sekolah dengan saya.However,hubungan saya dengan Nurin dan Najihah dah renggang sikit.Means bukanlah bergaduh,cuma semakin jarang berjumpa jadi awkard.Aqilah pula,she's still my best friend.Mana taknya,dah jadi kakak angkat pun.Saya sayang dia.So now,my best friends is Raidah,Aznie,Farrah,Zuhairah and Suhaiza.Tapi Zuhairah dengan Suhaiza pun dah jarang jumpa.Apapun,yang penting tetap jumpa sebab kami bila waktu rehat akan berkumpul dengan classmates last year. ^^

Entahlah~tak tahu nak cakap macam mana.Even kami semua dah bercerai semuanya,kami still macam classmates tahun lepas.Satu kelas akan berkumpul dan rehat sama-sama.Pelajar lelaki pun even mereka duduk jauh sikit dari kami.Tapi apapun,port kami sama je.Surau sekolah.Kat situlah tempat ex-3RK1 lepak.Hihihi...3 tahun kami bersama.Tup Tup masuk ja Form 4 dah kena cerai-berai~frust giler masa first time terpaksa bercerai tu taw.Tapi walaupun dah bercerai,kelas-kelas kami berjiran je.Hihihi...so senang untuk kami berjumpa. ^^

Saya lupa nak bercerita pasal Midiyana.Dia best friend saya masa saya kecik malah sebelum saya masuk tadika lagi.Even dia tua beberapa tahun dari saya,malah boleh jadi kakak saya,kami still best friend.Dialah yang terapkan nilai seni dalam diri saya.Dia ajar saya melukis dan mewarna.Sebab dia pun minat seni lukis ni.Dialah guru saya.Huhuhu... ^^ Midiyana sekarang dah dewasa.Apa khabar kawan saya tu?Mesti makin cantik and girly.Dia dulu Tomboy.Gaya macan lelaki.Sampai saya pun terikut-ikut gaya dia dulu.Hehehe...Oklah.Ini ja nak celotehkan.Terima kasih sebab sudi baca.Jaljayo~
READ MORE>>

dUlu BukAn S3kAr@Ng

Posted by | On | | 0 Comments
Dulu saya buat blog ni disebabkan dia yang kononnya saya cintakan sangat.Sampai sanggup saya tunggu dia selama 3 tahun.Dulu blog ni bertajuk puisi|bisikan hati ( http://bisikanhatiain96.blogspot.com/ ).Sekarang,tidak lagi.Sekarang ia adalah tentang saya,hidup saya,Super Junior dan ELF.Sekarang dia dah tak ada kaitan dengan hidup saya.I've kick him away!Shuh!Sekarang blog saya ialah St0Ry oR p03mS ?? ( http://sujuelfarahin.blogspot.com/ ) Everything had change.Kita memang perlukan penghijrahan bukan?Am I right? ^^ Ok.Itu ja nak cerita.Jalja~tak lama lagi Maulidur Rasul kan ^^ Ulang Tahun Kelahiran Rasulullah s..a.w. ^^ Sambut dengan meriah ya.Huhuhu...
READ MORE>>

Nabi Muhammad s.a.w.

Posted by | On | | 0 Comments
Nabi Muhammad s.a.w. - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam (Bahasa Arab: نبي محمد صلى الله عليه وسلم‎) adalah pesuruh Allah yang terakhir. Baginda adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam dan merupakan Rasulullah bagi seluruh umat di dunia. Sesungguhnya Nabi Muhammad merupakan utusan dan kurniaan Allah SWT kepada umat manusia untuk menunjukkan jalan yang lurus dan benar. Baginda bukan sahaja diangkat sebagai seorang rasul tetapi juga sebagai khalifah, yang mengetuai angkatan tentera Islam, membawa perubahan kepada umat manusia, mengajarkan tentang erti persaudaraan, akhlak dan erti kehidupan yang segalanya hanya kerana Allah SWT.

Walaupun diketahui bahawa Muhammad merupakan Rasul dan Nabi terakhir bagi umat manusia dan seluruh alam oleh orang Islam, tetapi orang-orang Yahudi dan Nasrani enggan mengiktiraf Muhammad sebagai Nabi dan Rasul. Nabi Muhammad merupakan pelengkap ajaran Islam setelah Nabi Musa dan Nabi Isa.Baginda juga digelar Al Amin (Bahasa Arab الأمين) yang bermaksud 'yang terpuji'.

Surah Al-Anbiya, ayat 107 bermaksud:

"Dan tidak kami (Allah) utuskan kamu (wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam."

Nabi Muhammad s.a.w lahir dari Keturunan Quraisy (Bahasa Arab قريش). Nabi Muhammad telah diputerakan di Makkah, pada hari Isnin, 12 Rabiulawal (20 April 571M). Ibu baginda, iaitu Aminah binti Wahab, adalah anak perempuan kepada Wahab bin Abdul Manaf dari keluarga Zahrah. Ayahnya, Abdullah, ialah anak kepada Abdul Muthalib. Keturunannya bersusur galur dari Nabi Ismail, anak kepada Nabi Ibrahim kira-kira dalam keturunan keempat puluh.

Ayahnya telah meninggal sebelum kelahiran baginda. Sementara ibunya meninggal ketika baginda berusia kira-kira enam tahun, menjadikannya seorang anak yatim piatu. Menurut tradisi keluarga atasan Mekah,baginda telah dipelihara oleh seorang ibu susuan yang bernama Halimahtus Sa'adiah حلمة السعديه di kampung halamannya di pergunungan selama beberapa tahun. Dalam tahun-tahun itu, baginda telah dibawa ke Makkah untuk mengunjungi ibunya. Setelah ibunya meninggal, baginda dijaga oleh datuknya, Abdul Muthalib. Apabila datuknya meninggal, baginda dijaga oleh bapa saudaranya, Abu Talib. Ketika inilah baginda sering kali membantu mengembala kambing-kambing bapa saudaranya di sekitar Mekah dan kerap menemani bapa saudaranya dalam urusan perdagangan ke Syam (Syria).

Dalam masa remajanya, Nabi Muhammad percaya sepenuhnya dengan keEsaan Allah. Baginda hidup dengan cara amat sederhana dan membenci sifat-sifat angkuh dan bongkak. Baginda menyayangi orang-orang miskin, wanita-wanita yang kehilangan suami dan anak-anak yatim serta berkongsi penderitaan mereka dengan berusaha menolong mereka. Baginda juga menghindari semua kejahatan yang menjadi amalan biasa di kalangan para belia pada masa itu seperti berjudi,minum minuman keras, berkelakuan kasar dan lain-lain, sehingga beliau dikenali sebagai As Saadiq (yang benar) dan Al Amin (yang amanah). Baginda sentiasa dipercayai sebagai orang tengah kepada dua pihak yang bertelingkah di kampung halamannya di Mekah.

Ketika berusia kira-kira 25 tahun, bapa saudara baginda menyarankan baginda untuk bekerja dengan kafilah (rombongan perniagaan) yang dimiliki oleh seorang janda yang bernama Khadijah. Baginda diterima bekerja dan bertanggungjawab terhadap pelayaran ke Syam (Syria). Baginda mengelolakan urusniaga itu dengan penuh bijaksana dan pulang dengan keuntungan luar biasa.Baginda berurusniaga secara adil dan amanah.Baginda menghormati para pelanggannya dan tidak menipu mereka dengan barang-barang yang rosak atau tidak berkualiti.

Khadijah begitu tertarik dengan kejujuran dan watak peribadinya yang mendorong beliau untuk menawarkan diri untuk mengahwini baginda. Baginda menerima lamarannya dan perkahwinan mereka adalah bahagia. Mereka dikurniakan 6 orang anak (2 lelaki dan 4 perempuan) tetapi kedua-dua anak lelaki mereka, Qasim dan Abdullah meninggal semasa kecil. Manakala anak perempuan baginda ialah Ruqayyah, Zainab, Ummu Kalsum dan Fatimah az-Zahra. Khadijah merupakan isteri pertama baginda dan satu-satunya isterinya sehinggalah Khadijah meninggal pada usia 64 tahun.

Ketika baginda berusia 40 tahun;paada suatu malam, ketika baginda sedang bertafakur di Gua Hira, Malaikat Jibril mendatangi Muhammad. Jibril membangkitkannya dan menyampaikan wahyu Allah di telinganya. Baginda diminta membaca. Baginda menjawab, "Saya tidak tahu membaca". Jibril mengulangi tiga kali meminta Muhammad untuk membaca tetapi jawapan baginda tetap sama. Akhirnya, Jibril berkata:

"Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakan manusia dari segumpal darah. Bacalah, dengan nama Tuhanmu yang Amat Pemurah, yang mengajar manusia dengan perantaraan (menulis, membaca). Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahuinya."

Ini merupakan wahyu pertama yang diterima oleh Muhammad. Wahyu itu turun kepada baginda dari semasa ke semasa dalam jangka masa 23 tahun. Siri wahyu ini telah diturunkan menurut panduan yang diberikan Rasulullah dan dikumpulkan dalam buku bernama Al Mushaf yang juga dinamakan Al-Quran (bacaan). Kebanyakkan ayat-ayatnya mempunyai erti yang jelas. Sebahagiannya diterjemah dan dihubungkan dengan ayat-ayat yang lain. Sebahagiannya pula diterjemah oleh Rasulullah sendiri melalui percakapannya, tindakan dan persetujuan yang terkenal, dengan nama Sunnah. Al-Quran dan al Sunnah digabungkan bersama untuk menjadi panduan dan cara hidup mereka yang menyerahkan diri kepada Allah.

Read more on... http://ms.wikipedia.org/wiki/Nabi_Muhammad_s.a.w.
READ MORE>>

ELFollowers

at night, i was all sleepless. at day, i was almost soulless. -23/03/2019-