Demam Urat

Posted by | On | | 2 Comments


Assalamualaikum....
Apa khabar, bloggers sekalian! Hope anda sihat-sihat saja ya. Insyaallah. Bukan macam Farahin sekarang ini. Demam urat. Hahaa...Tak tahu demam urat tu macam mana? Alah~ demam yang datang menyerang mengejut gitu. Tak batuk, tak selsema, tak alih-alih badan rasa sakit berbisa semacam saja. Actually, Farahin datang ke sekolah pagi tadi. Semasa perhimpunan pagi sampailah masuk ke kelas, badan Farahin rasa sakit sangat. Berbisa. Lepas tu, rasa sejuk sangat. Semasa cikgu add math megajar, Farahin rasa macam hidup dah tak lama saja. Sejuk sangat! Selepas tamat subjek add math, Farahin terus pergi ke tempat Aznie dengan Raidah. Farahin nak tanya kalau-kalau diorang ada duit syiling. Farahin nak telefon mak suruh ayah ambil Farahin di sekolah. Farahin memang dah tak tahan sangat. Malangnya, Aznie dengan Raidah tak ada duit syiling. Tak lama lepas tu Cikgu Math masuk. Aznie cuba tanya kat cikgu kalau-kalau ada duit syiling. Tapi tak ada. Aznie bawa Farahin pergi pejabat nak cari cikgu HEM. Tapi cikgu tak ada. Then, ada seorang cikgu ni volunteer nak hantar Farahin balik. Ok. Akhirnya, Farahin sampai juga di rumah. Buka kasut, tudung, spec then terus masuk bilik and berselubung. Farahin memang rasa sejuk sangat. Mak pun risau. Tapi sekarang tak seteruk pagi tadi. Tapi kepala Farahin still rasa pening. Suhu badan dah tak sepanas pagi tadi. Alhamdulillah. At least, sudah beransur pulih. Tapi macam mana pun, Farahin memang rasa tak selesa. Badan ni sakit-sakit je. Hmm...inilah my 1st time demam seteruk ini. Dugaan...dugaan. Perut pun kosong. Tak ada selera nak makan. Banyak minum air masak je.



READ MORE>>

Kesakitan Si Hawa

Posted by | On | | 0 Comments


Assalamualaikum...
Selamat Malam, kawan-kawanku! Oh! Sudah tidur nampaknya. Tak apa la biar Farahin merapu seorang diri di blog biru Farahin ini. Ok. Jam sudah pukul 1:30 pagi. Happy tak sebab Farahin still tak tidur? Happy tak sebab Farahin update entry malam-malam buta begini? Siapa happy, boleh baca k. Kalau mata tu tak terlelap time baca and dapat baca sampai habis, minta-mintalah like. Hohhoo...

Aduhh! Sakitnya! Farahin tak sedap badan. Kepala pening. Seluruh badan rasa kebas. Sejuk. Rasa mual pun ada. Hendak tidur pun rasa tak selesa. Well, itulah yang akan dialami Si Hawa apabila tiba masanya setiap bulan kan? Tekak ni rasa haus memanjang. Gurlz, do you realized? Sakit inilah yang dianugerahkan oleh Allah S.W.T kepada kita untuk mengajar kita supaya memiliki KETABAHAN dalam menghadapi setiap perit pedih kehidupan.

Ya. Jiwa Si Hawa sentiasa diwar-warkan bahawa ianya lembut dan rapuh. Maka mungkin inilah sebabnya kita dianugerahkan rasa sakit ini. Biarpun sakit, kita tetap bangun untuk ke sekolah. Biarpun sakit, kita tetap bangun berdiri lama di dapur untuk memasak. Biarpun sakit, kita tetap senyum di hadapan boyfren/suami. Not me. Farahin tak ada boyfren. Biarpun sakit tergolek-golek sampai berjalan pun hampir merangkak, kita tetap answer panggilan boyfren/suami takut-2 nanti boyfren curiga or suami risau. Am I right, gurlz sekalian?

Mungkin kerana kesakitan ini jugalah kita sentiasa berangan-angan untuk tidak disakiti oleh lelaki atau sesiapa sahaja. Mungkin sebab kesakitan inilah kita perempuan sentiasa mengimpikan yang sempurna. Ada perempuan yang hatinya sakit kerana si dia, pasti akan berkata hidupnya bagaikan tidak lama lagi. Well, sebenarnya sakit itu bagaikan sakitnya kesakitan yang kita tanggung setiap bulan kan? Rasa memang macam maut sedang jemput.

Aduhh! Ya. Perempuan memang sudah sentiasa berasa sakit yang teramat. Sebab itu ada di antara mereka tidak peduli biarpun disakiti lebih lagi. Am I right, gurlz? Mengikut pengiraan Farahin, kita Si Hawa ini ada tiga jenis kesakitan. First, Kesakitan Bersalin. Second, Kesakitan yang sentiasa kita alami setiap bulan. Third, Kesakitan kerana disakiti orang yang bagi kita tidak layak menyakiti kita. Memang ada perempuan tidak peduli jikapun hatinya disakiti. Tetapi kita tetap perlu akui, "Tiada sesiapa atau mana-mana perempuan menginginkan kesakitan." Mereka hanya menabahkan diri atau secara kasarnya terpaksa menghadapai atau mengalami kesakitan itu.

P/S : Erkh! Tak larat dah! Selamat Malam. Assalamualaikum.


"Kami mungkin memang sudah lali dengan KESAKITAN.
Namun itu tidak bererti kami sudi menerima PENGANIAYAAN."

Oh, lupa! Entry ini cuma berdasarkan pemikiran Farahin. Melalui iktibarnya kita Si Hawa diberikan kesakitan ini. Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya kan.




READ MORE>>

ELFollowers

i wish i can make less pain for you =) -12/07/2019-