Tersentuh Hati

Assalamualaikum...
Recently, Farahin mudah tersentuh hati. Bukan kecil hati atau ambil hati terhadap sesuatu mahupun seseorang tetapi tersentuh yang melibatkan perasaan terharu yang menyebakkan. This happened since three days ago. The first day when I joined a camping organised by Puteri Islam STABK.

Semasa dalam perjalanan pergi, the bus driver played a movie of Pada Suatu Cinta Dahulu. A love comedy movie. Sorry to say. It was my first time watching it. Tapi Farahin tak berapa berkenan dengan cara watak Zainal menyampaikan dialog cintan-cintunnya. It's kind of annoying. Hehe. Tapi pemegang watak tu memang handsome. As a malay boy, quite good. Hidung mancung. lol. Apa yang membuat Farahin tersentuh hati ialah babak terakhir dalam movie tu. Bila Nal luahkan perasaan dia terhadap Ain. So romantic. As I read it, mata Farahin mula berair. I don't know why. And suddenly, terdetik di hati Farahin andai saja aku mungkin melihat dia berbuat sedemikian kepada aku. Yes. I'm talking about my last puppy love. Huhu

Second, semasa acara penutup camping tersebut, kami ada mengadakan acara membuat rumusan masing-masing. Setiap ahli Puteri Islam wajib memberi pandangan mereka berkenaan camping tersebut. Ramai juga yang merungut tentang sesuatu yang negatif. Tetapi as the teachers advised us to be grateful for everything that we've during the camping, again mata Farahin berair. I really don't know what was the reason. However, I agreed about what've the teachers said. Be grateful for everything. Even tidak sempurna dan ada sedikit kekurangan, but half is better than none, right? Alhamdulillah :)

Third, sebelum balik, Kami ahli Puteri Islam STABK terketar-ketar mengucapkan maaf kepada couch dan abang-abang yang telah banyak membantu dalam menjayakan camping itu. Yalah. Sepanjang camping itu, some of us suka membentak dan melenting out of blue dengan kenakalan abang-abang dan idea gila-gila couch. Honestly, like apa yang telah cikgu katakan, they're better than couch dari PLKN, Tentera, etc. Mereka nakal tapi tak jahat. Mungkin mereka teruja tengok awek-awek pink datang ke resort mereka. Hoho XD

Forth, couch kami bernama Encik Khairul. Pada waktu siang, beliau berperwatakan tegas dan garang. Tetapi apabila masuk waktu malam, he could be say is better than a father. Beliau imamkan kami, beri tazkirah kepada kami seperti seorang bapa yang sangat penyayang dan lemah lembut malah beliau melawak untuk kami. Apabila menjadi makmumnya dan dilayan seperti seorang anak gadis, hati Farahin tersentuh dan sekali lagi mata Farahin berair.

Fifth, pada hari kami telah selesai menjalankan aktiviti Kembara II, Encik Khairul ada memberi sepatah dua kata. Pada hari itu kami mengadakan aktiviti meredah paya bakau. Encik Khairul menceritakan bagaimana beliau dan abang-abang yang lain telah meredah paya itu terlebih dahulu demi memastikan keselamatan kami ketika meredah kawasan itu. Mereka sehinggakan tercedera berjahit, bertampal bagai. Menyedari tentang itu, Farahin tersentuh hati. Padanlah tiada pacat naik ke kaki. lol

Sixth, dalam perjalanan balik, the bus driver played sebuah kuliah dari seorang ustaz yang menjadi feveret Farahin iaitu Ustaz Bollywood. Hee. Tazkirah itu bertajuk Sucikan Jiwa Yang Jahat. Each time ustaz itu menyanyikan salawat dan zikir dengan penuh syahdu, hati Farahin bergetar meskipun dada terasa lapang. Sehingga itu, mata Farahin berair lagi. Huhu. But then, Farahin terlelap juga setelah sejam menahan rasa mengantuk yang semakin menebal. Hee

I shared about this feeling with my bestie, Raidah. Dia kata maybe sebab Farahin dalam keadaan 'normal'. Normal yang bagaimana? Farahin ini asalnya seorang yang agak kerap menampakkan wajah tiada perasaan meskipun Farahin sedang bersedih, ketakutan atau gembira. Berlagak cool memanjang. Haha. She might be right. Yep. Farahin sangat gembira mengikuti kem ini. Too much I've learnt but it's still doesn't enough. Sampaikan Farahin hilang Dark-Side of me. Huhu


ps: next post, i'll share about our activities during the camping. Wink wink! InshaAllah


5 comments :

miLa saim said...

emm..sori..STABK?? Sekolah Tengku Aris Bendahara Kluang??

Harith Iskandar said...

owhhh suka berlagak cool ya.tp ok lah kalau dh mula ada perasaan... :) tp jgn berlebihhh tauuu :)

ELFarahin said...

@miLa saim yep. why? :)

ELFarahin said...

@Harith Iskandar hehe. alrite :)

miLa saim said...

ow...la...yeke..hehe..follow blog adik da lme..tp xtau plak yg kte ni skmpung..hehe :)