Tidakk! Kutu!

Assalamualaikum..
Hey, guys!
Whassup? Dah tidur ke? Atau ada yang sedang study like me? Ehem! Konon je tu.
Tidakk! Kutu! Itu tajuk untuk malam ini. Dah pukul 12.30 a.m pun.
Semalam(Isnin) my school ada buat latihan kebakaran. Alahh aktiviti berlari turun dari bangunan sekolah tu. Tak tahulah kalau ada yang terjun terus. Haha

Masa berkumpul, beratur tu, me and my buddy duduk di belakang seorang awek non-muslim ni.
Boring dengan ceramah ahli bomba, tambah pula dengan kepanasan yang betul-betul hangit, kami mula buat benda bukan-bukan. Me and my buddy dok belek-belek rambut awek tu. Dia our classmate.

Rupa-rupanya my buddy tu tak pernah nampak rambut bercabang. Tu jakun yang amat tu. Farahin pula turun naik turun naik tengok rambut awek tu yang berpintal. Natural. Cantik. Macam rambut Farahin masa kecik. Sekarang jangankan berpintal. Terbelit terus. Huhu

Kami berdua pun teruskan membelek-belek rambut awek tu macam budak tak pernah ada rambut. I saw banyak putih-putih kat rambut awek tu. I thought itu adalah kelemumur.
Ketombe gitu.
"Banyak kelemumur lah" Farahin bisik-bisik tu my buddy. Tiada unsur umpatan.
My buddy pun angguk-anggukkan je.
Suddenly we both saw something merayap-rayap di rambut awek tu.
Oh ma god! Takkanlah?
"Awak, awak. Kutu ke tu?" Farahin bisik-bisik lagi.
My buddy tengok betul-betul.
"Bukanlah. Kutu warnanya perang"
Perang? Itu kalau kutu yang dah kenyang dengan darah.
My buddy tengok lagi. Mata dia bulat. Tipu je tu.
"Haah lah awak"
"Kan?"

Since dah ternampak kutu tu, mata kami memang tak beralih daripada memandang rambut awek tu. Masing-masing fikirkan benda yang sama. Kami kan buddyz. Muka tak sama tapi sekepala.
"Banyaknya telur kutu"
"Dia tak buat rawatan ke?"
"Seram seyh"
"Nasib baik kite pakai tudung"
Itulah antara yang diomelkan hati kecil kami berdua.

Farahin pun pernah ada kutu masa kecik. Berjangkit dengan member Melayu yang sekolah cina. Mereka kan tak pakai tudung. I got treatment dan sembuh dalam beberapa hari. Sedap je bau syampu kutu tu. Ingat lagi tau.

Tapi Farahin tak pernah nampak kutu. Rasa digigit, dihuni kutu ada lah. Kutu yang Farahin pernah nampak pun cuma kutu kucing sebab rajin buru kutu di badan kucing-kucing kite dulu. Tapi itu warna perang. Dah kenyang. Bila picit. Pop! Keluar bunyi.

Tapi tak pernah lagi tengok kutu di rambut. Itu yang jakun terlebih.
"Dari mana asal kutu eh? Means kalau bukan dari jangkitan" My buddy asked.
"Entah eh."
I have no answer for that question. Korang ada tak? Habaq mai lah.
Farahin cuma fikir mungkin kutu wujud secara natural.
Sama seperti bila kain basah dibiarkan lama then ada ulat-ulat tinggal tiba-tiba.
Macam tu ke?
Ada tak teori yang lebih sains dan tulen? Sains tulen.
Farahin ni nama je anak biologi. Tapi hampeh. Hihi
Okeylah. Panjang sangat dah ni.

My advice, kawan-kawan kalau rambut tu dah jadi rumah kutu cepat-cepatlah buat rawatan. Bahaya tau. Kutu hisap darah. Nanti kepala dengan isi kepala sekali berpenyakit.

Till then, dada!
Sekian.


Dalam sehari tu, ada beberapa soalan terlintas di fikiran Farahin:
1. Haiwan betina datang haid tak? (-..-) -budak cina kelas Farahin tanya-
2. Benarkah lipas itu buta?
3. Bagaimana wujudnya kutu?
Haha. Semua berkaitan haiwan dan seangkatan dengannya.





4 comments :

Balqis Sarah said...

dahsyatnya~ xDD

Anne Muloque said...

Unnie geli bila baca cerita saengi pasal kutu2 nie. Aigoo....seram pun ada. Hehehe. Mian, jgn marah. =)

ELFarahin said...

@Anne Muloque Haha ,, gwaenchana . Saengi pun geli bila tengok kutu tu merayap-rayap di kepala awek tu. Huhu

ELFarahin said...

@Balqis Sarah kan kan kan ,, in that case mesti jaga kebersihan rambut even kita pakai tudung. Baru cun! huhu