Review 20 Soalan Untuk Farahin 01

Posted by | On | | 1 Comments
Assalamualaikum...
Okay. Starting today, I will review all my contestants questions along with my answers. So, let's start for 20 questions from the first contestant. Which is from,

Tapi sebelum review soalan, meyh nak review sikit pasal blog contestant. Okey. Tengok header sudah terang usah disuluh yang this blog is own by Eyka Zulaikha. She's born on 16th July 1992. Berasal dari Negeri Sembilan. And status is engaged? Hehe. Taken already. Apa yang dapat Farahin komen tentang blog Sis Eyka is it just nice and simple. What do I like about this blog, tak semak dengan ads and the most important(for me) ialah ada official follower gadget. Nak tahu lebih, boleh klik link di atas sana.

20 Soalan daripada Sis Eyka

1.Sejauh mana ,anda tahu tentang diri anda??
Tak jauh mana pun. Sampai sometimes keliru dengan diri sendiri. Farahin lebih nampak yang negatif berbanding yang positif. huhu

2.Adakah anda peramah? peramah dalam alam maya @ dalam realiti?
Farahin lebih peramah dalam alam maya! hehe

3.pernahkah farahin ke klinik semata-mata untuk mendapatkan cuti sakit,padahal kamu sihat ketika itu??
Nope. Pernah tipu parents je konon demam padahal sihat. Itu zaman sekolah rendah dulu.hihi

4.Apa pendapat kamu tentang segala peraturan seperti cara berpakaian, tepati masa, yg ditetapkan oleh sekolah/asrama kamu?
WAJIB dilaksanakan selagi tak melanggar syariat.Err cakap macam ada je peraturan asrama yang langgar syariat. hekhek

5.Pengertian ' nakal ' bgie Farahin??
Acting kyute dan ceria serta suka melawak XD

6.Pernahkah kamu terlibat dengan cinta si dia yg berpunya? apa yg kamu lakukan FARAHIN??
Berpunya...pernah. Dengan ex yang dah hado new gf. What I did? Nothing. Just melayan perasaan sendiri.

7.Adakah Farahin pernah dikritik kerana sebuah kesalahan?apakah reaksi kamu??
Ermm pernahhh kowt. Reaksi; sure panas. Farahin susah nak maafkan orang yang sengaja buat salah then tak kenal nak mintak maaf. Nahaslah kau!

8.Apakah hobi Farahin dalam meluangkan cuti?
Blogging...blogging! Selak-selak komik yang hado and do my homework.

9.Apa pendapat Farahin tentang 'manja'???
Err...macam mana nak jawab  eh? Farahin terbayangkan my dad yang suka manja-manja mintak urut kaki, belakang, kepala dia. Haha..!

10.Beza antara manja dan gedik???(jawab pnjang sikit)
Ahhh macam mana nak bezakan! Err manja mungkin menampakkan diri seseorang itu Nampak kyute? Ha?? And gedik pulak macam nampak cheap je. Ups! Sorry. hee

11.Ceritakan knape kamu sukakn sebuah lgu?
Rentaknya! Farahin suka lagu-lagu rancak dan liriknya yang menikam dalam di dada. Ceywahh. Tapi bukan rock kapak ya. Rasa macam dalam hell je bila dengar lagu rock-rock ni (-..-)

12.Kejayaan ,cita2x @ cinta yg lebih penting...? knpe????
Uiseyhh...mana yang lebih penting? For now I choose cita-cita. Sebab I’m so obsess dengan cita-cita saya. Gonna be a great Veterinar!

13.bagaimana kamu melepaskan kemarahan??
Menyendiri,Menangis, Istighfar, blogging. Hee

14.warna kegemaran Farahin?kenapa???
Biru. Bukan sebab Farahin ELF. Tapi sebab biru ni mewujudkan suasana yang sejuk dan gelap. Just like me. Selalu tenang(sejuk) tapi not the inside.

15.Kamu seorang yg tidak suka tinggal di rumah..tiba2x kakak kamu meminta kamu menjga anak buah kamu...ape perasaan kamu?
Err...okey. I kind of awkward with kids. So jagalah dia sebaik mungkin. Kalau baby, make sure mereka takkan menangis terlalu lama. I hate listening to cry!


16.nilai sebuah persahabatan pada Farahin?
It’s so awesome dan sangat bermakna. Much precious than love.

17.Apakah cita2 kamu?Sejauh manakah kamu berusaha mencapainye?
Veterinar. Sejauh mana...now most focus to biology subject. Cikgu! Bila nak bedah katak?!

18.Apabila kamu sedih ,apa yg kmu lakukan?
Diamkan diri kalau sedang in group dengan bestie. Di rumah, duduk sorang-sorang dalam bilik then cry as much as I can.

19.kawan baik kamu menyakitkan hati kamu,apa perasaan and ape yg 
kmu lakukan??
Dia sakitkan hati kita, mestilah kite sakit hati. Tapi I’ll learn to forgive them if diorang tak sengaja. Kalau sengaja, I need time to forgive. Hehe

20.Seseorang telah memfitnah kamu dengan fitnah yg teruk kepada parent kamu....ape yg kamu lakukan..?
Even Farahin jarang berbincang dengan parents about myself,  nak tak nak terpaksa berterus-terang dan berikan penjelasan 100% lengkap pasal fitnah tersebut. Do I’ve to talk that much?! O_o




Okey. Done. Hope Sis Eyka berpuas hati dengan jawapan Farahin. Kalau tak puas hati, simpan-simpanlah sendiri ya. hehe. Till then, terima kasih sebab sudi join! First contestant pula tu. Tahniah!

Terima kasih juga untuk banner ini! Rajin betul!







READ MORE>>

Longkang 2

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum. Eh! Tak cukup Longkang, sekarang dah ada Longkang 2? Jom ushar apa ceritanya. Hari ini planned nak hadir ke wedding cikgu. Start tunggu bas jam 11:15 pagi. This time dah tak duduk di longkang. Tunggu punya tunggu, 12:20 tengah hari bas baru datang.

Selamat sampai di bust station, naik teksi untuk ke wedding di Tasek Kluang. RM 7 tambang perjalanan. Secara car pool 5 orang semuanya including driver teksi. Masuk ke dalam dewan, fuyhh! Grand gilos! Nampak cikgu ayu bersanding dengan hubby. Tema wedding is blue. My favorite tu!

Makan-makan ala-ala awek cun Melayu terakhir. Hakikatnya rasa macam nak meratah sampai air liur mengalir. Haha. Sudah kenyang, santap pulak desert sambil berdiri. Come on la. Orang lain pun nak duduk jugak. Habis desert, dengan selamba letak di meja pencuci tangan. Hehe. Ada catering whatt.

Tunggu punya tunggu, bila cikgu nak terjun dari pelamin? We wanted to meet you! Yet bejam-jam lamanya penantian menjadi hampa. Cikgu gilos busy dengan mertua dan saudara-mara. Kami blah tinggalkan kiriman salam sahaja. Sedih. Kami tak puas hati dengan wedding cikgu yang terlalu formal.

Keluar dari dewan, tayang muka dan baju kurung yang tak seberapa glamour di tepi jalan raya besaq. Bas oh bas. Cepatlah datang. Kami mahu pulang. Zohor sudah pun menjelang. Tunggu tunggu sambil meratah gula-gula kapas. Yumm. Manis je. Macam kami juga. Ups!

Penat sudah menunggu. Dengan wedges yang dipinjamkan Ana serta perut yang senyap-senyap sudah memboroi dengan nasi minyak, kaki sakit sudahh. Oh! Untungnya ada longkang. Duduk di situ. Kemudian diikuti Zue. Raidah pun join sebulu. Ana start on mood photographer. Keluar handphone, amek gambar Farahin dan Zue. Raidah sengaja duduk jauh. Jual mahal lettew.

Snap punya snap, ada kenderaan kotak panjang lalu di hadapan. Farahin ternganga. Zue terlopong. Raidah dan Ana blurr. Itu bas!! Oh tidak! Terlepas sudah. Hukhuk. Sudah Ana katakan sebelumnya. Jangan duduk di longkang. Nanti ada bala. Puihh! Lu punya mulut masinn tahap karmalah Ana.

Kami gelak-gelak sambil sorok rupa bengang. Macam mana boleh terlepas bas tadi?!! Lastly decided jalan kaki sampai ke bus stop yang betul-betul berada di hadapan Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Kluang. Kereta motor yang lalu-lalang tengok kami macam budak dari kebajikan. Oh tidak! Kami masyarakat yang berkemampuan. Ha?

Ini semua gara-gara duduk di longkang. Gelak-gelak teringat pasal hal terlepas bas di bus stop. Tak lama selepas tu, bas lalu. Sekali lagi. Masing-masing tercengang. Mujur Ana jerit panggil bas dan diikuti oleh Zue. Bas berhenti jauh di hadapan. Ana jerit, "Farahin lari!!" Lari? Watchaaa! Dengan wedges 2 inci Farahin angkat kaki langkah seribu kejar bas. Pak cik! Jangan tinggalkan kami!

Masuk je bas, gelak kuat-kuat. Tak sangka Farahin kejar bas dengan wedges 2 inci. Ini my first time lari guna wedges you know! Actually, keluar rumah tadi pakai sandal. Di rumah Ana, dia offer me try wedges. Okey. Nak juga try buat first time. Then, ini rupa-rupanya makna Farahin ditakdirkan pakai wedges. Oh tidak! I feels like in Korean drama lari kejar bas dengan baju kurung bersama wedges putih 2 inci. Luckily I wore track bottom inside. Melindungi auratlah katakan.

Setibanya di bus station, laksanakan zohor di surau stesen bas. Then jenjalan sekejap di mall sambil hirup aircond sampai berdiri bulu hidung. Me and Ana were separated with Zue and Raidah. Mereka ada hal sendiri. Sudah penat pusing-pusing, of coz kami nak balik. Bas takde. Terpaksa bakar dompet RM 8 naik teksi. Sampai rumah, Alhamdulillah!

Ana. Kenapa selalu je ada insiden lawak di antara kita? Wah! Farahin dapat rasakan betapa Allah sangat menyenangi persahabatan kita. huhu. Zue. Ini your first experience with us right? Simpan elok-elok dalam ingatan. Susah nak rasakan semua ni dengan kawan-kawan yang lain. huhu. Raidah. Kenang-kenangkanlah peristiwa-peristiwa sebegini kalau awak rindukan persahabatan kita. Peace yo!






p/s: Will there be the next Longkang 3? lol
READ MORE>>

Review 20 Soalan Untuk Farahin 02

Posted by | On | | 1 Comments
Assalamualaikum...
Now nak review second contestant pula. iaitu
Wah Wah Wah! Kyutenya header die. Ada unsur-unsur kayu dan bear. Ha? Hehe. Blog ini dimiliki oleh Aisyah. Born on 3rd May. Taken by...dot dot dot lah pulak. hihi. Okey. First time terjah blog ni, oh bestnya! Warna oren. Highlight gitu! Dahlah header kyute. Sidebar pun kemas. Ads tak melarat. Good good good. And the most important thing, ada official follower gadget! Yeah. Itu umpama nyawa bagi Kaki Follow seperti Farahin. lol

20 Soalan daripada Aisyah

1.pernah korek hidung senyap2 selepas itu selet di dinding bilik air??
Eeh tanya ni, pernah buat ke? Hehe. Okey. Never main selet-selet ni. Dah korek buang dalam lubang air ya. lol

2. adakah anda mase kecik2 dulu mempunyai bantal busuk?? atau masih ada sehingga sekarang..
bantal busuk takde. Bantal peluk ada.

3.pernah kentut senyap2 tak??
Shh tak payahlah tanya. Kentut mana boleh tahan-tahan. Sakit perut. Kembung sama angin. Hahaa..!

4. ngumpat kawan baik sendiri?
Tak ngumpat. Kite Cuma meluahkan perasaan risau terhadap dia. I accept my bestie for who they are.

5.  ada boyfriend??
Single..Ada sesiapa nak try? Tanya Yesung oppa dulu. Hehe. Tak nak terlibat dengan cinta for now.

6.kalo ada boyfriend, pernah kutuk dye kaw2 tak??
Kalau dia buat salah kaw2, kite kutuklah die kaw2. Kosong kosong lah kan? huhu

7. kadang-kadang mempunyai sifat iri hati dengan adik beradik??
Farahin anak tunggal. But yeah, Farahin seorang yang kuat cemburu tapi simpan je.

8.ada hadiah tak segmen nie?? Hehe
Amboi...takde lahh. Sorry. 

9. kalau ada, ape hadiah nye?? huhu..*jangan mara, gurau je....
Tak ada hadiah pun. Kite review soalan, blog & blogger je. Kite tak marah. Awak tak marah kann

10. malas ke rajin belajar??
Kadang malas kadang rajin. Tapi rasa nak belajar sentiasa ada. hee

11. kalo rajin suka subjek ape??
Math, Add Math, Bahasa Melayu, Biology(kalau cikgu beri homework yang simply mudah)

12. farahin apa maksud nye??
Kegembiraan! Gembira lah sangatt

13.  pernah sakat2 orang or membe??
Main sakat-sakat ni bila mood stable. Jadinya, pernahlah.

14.kalau pernah, apa yang di sakat...?
I have 3 bestie. Seorang usually kena sakat kerana tingginya. Seorang akan disakat berkaitan tandas dan crushnya. Seorang lagi disakat dengan marriage and boyfriend.

15.suke gigit kuku...??
Alamakk! Kantoi dah. Penyakit dari kecik.

16. twitter, facebook, ke bloging?? paleng kerap duduk depan lappy
Blogging!

17.macamane boleh terfikir nak buad segmen nie??
Sebab Farahin rasa I’ve so much hate inside here. Farahin asyik rasa benda tu sampai Farahin tak nampak benda lain pasal diri Farahin. Anyway, hatenya yang banyak. Orangnya tak seberapa banyak pun.

18.sekarang tengah buad ape??
Sedang marathon lari macam tak lari je hendak mengejar SPM.

19.minat math tak??
Minat sangat! :D

20. ade idea tak nak bagi soalan ap???
Kenapa tak nak tanya Farahin suka jamban duduk ke jamban cangkung? Lol. 

Okey. Siap sudah. Best je layan soalan-soalan dari Aisyah ni. Lawok-lawok. Hahaa. Anyway, terima kasih sebab sudi join ya! Moga follower meningkat cepat! Keuntungan ads pun melambung! Huhu






READ MORE>>

ELFollowers

just because i'm a mental illness patient, doesn't mean i'm less human. -06/11/2019-