Semut Semut Semut

Posted by | On | | 0 Comments
Gambar contoh. Jangan 'ternak' semut ini di rumah ya. Bahaya!

بسم الله الرحمن الرحيم

Semut Semut Semut. Okey. Anda nampak itu, kan? Hari ini Farahin hendak story tentang semut. Ups! Not a fact post. I'm not talented like all of you. Hehe. Alrite. My parents are so noisy recently. This is because rumah kami dihuni makhluk-makhluk kecil yang berangka exoskeleton ini (keluar dah slang bio).

My dad non-stop cakap maybe semut-semut ini bersarang di corong paip lama. For me, this is not a big problem. What's wrong there are ants in our house? I don't think they trouble us? I think. Besides, I think positive about them. First, if there are many ants in our house, there won't be termite in our house. 

Second, kita ini bersedekah setahun sekali sahaja, itupun semasa bulan Ramadhan, bayar zakat, kalau tak, tak ada lerr. Bukan sebab kedekut tapi sebab nowadays banyak sangat agensi yang auta segala. Tapi kalau betul kita ikhlas, it is doesn't matter I think even kita bersedekah kepada yang menipu. Buruknya di dunia sahaja. Baiknya di akhirat kelak. Correct me if I'm wrong ^^ So, balik kepada semut-semut itu. Memandangkan kita ini ragu-ragu hendak bersedekah kepada manusia, apa salahnya kita bersedekah kepada makhluk-makhluk kecil itu yang memang jelas kekurangan. Balasannya, mereka berterima kasih kepada kita, berzikir untuk kita, inshaallah syurga menanti kita di sana. Lagipun, apalah sangat kalau setakat setitik kuah yang tertumpah itu dikerumuni berpuluhan semut?

Third, sebab Farahin memang suka haiwan! Huhu. Eh! Ada yang kata, habeh Farahin nak menternak semut dalam rumah kah? Tidaklah sampai begitu. Selagi selamat, selagi hal ini masih kekal sebagai perkongsian hidup secara mutualisma, then tidak perlulah risau sangat. Kita sama-sama untung, kan? Then what? Okeylah. Ini cuma pendapat sahaja. Till then, assalamualaikum. Happy Blogging!

Disebabkan hal ini terdetik Farahin untuk search about 'Cara Rasulullah Menghalau Semut di Rumah' and I found THIS :)


ps: fikirkan kebaikan sebelum keburukan kerana yang baik itu ada di dunia dan akhirat :)

READ MORE>>

ELFollowers

Do pay a visit to my shop ya ! =D -18/09/2020-