Khutbah Terakhir Rasulullah

Posted by | On | | 1 Comments
Sedih, Ramadhan hendak pergi. Bermulalah peperangan manusia dan syaitan nanti.

Assalamualaikum..
Last Saturday, Farahin pergi shopping dengan mak. Ada pergi sebuah supermarket and nampak sebuah frame yang bergambarkan khutbah terakhir Rasulullah.  Farahin baca. Then hari ini teringat nak share kepada korang. Untuk iktibar bersama. Farahin masih ingat kandungannya sikit-sikit. So try lah search. Alhamdulillah. Jumpa pun. Jom baca!

"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci.Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.

Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Susana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.

Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu , Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.

Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU."


Di kesempatan ini, suka Farahin nak luahkan kesedihan Farahin terhadap saudara Islam kita yang kini saling bermusuhan. Dalam bulan Ramadhan pun, mereka saling mencederakan, saling membenci. Tambahan, mereka kaum yang berdarah arab sama seperti Rasulullah. Sedih melihat keadaan mereka. Mereka solat, mereka mengaji dan mengerti Al-Quran tapi semuanya macam sia-sia. Bukankah Al-Quran panduan kepada kehidupan? Politik, ekonomi, agama, bangsa, segalanya terkandung dalam kitab suci Al-Quran. Bukankah antara cara Ahli Sunnah Wa Jamaah menyelesaikan masalah menerusi rujukan terhadap Al-Quran? Ya Allah. Bagaimanakah saudara Islam kita ini boleh berkelakuan seolah-olah mereka tiada mengerti bahasa Rasulullah, bahasa Al-Quran?? Apapun, correct me if I'm wrong.


Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin :)


READ MORE>>

ELFollowers

we're all stars that brightens each other starlight a little bit better for the better -07/05/2020-