Vocaloid

Assalamualaikum...
Hello, peeps!
Dah lama Farahin tak update blog kan.
Well, busy study. Ye ke? haha

So, post kali ni about Vocaloid.
Farahin tak rasa Malaysia tahu about ni.
Mungkin sebahagiannya.
Farahin pun baru tahu about vocaloid hari ni.
Cara mudah nak kenal vocaloid? Tengok bawah ni.





Vocaloid ni software yang digunakan untuk edit suara. kind like that.
Then ditampilkan dalam bentuk animation. Ya. Jangan salah faham.
Percayalah. Yang menyanyi, menari dalam video tu bukan manusia.
Bukan cosplay. Tapi kartun semata-mata.
Namun, pemilik suara asalnya dah tentulah manusia. Haha

First time tengok, culture shock juga jadinya.
Tak pernah tahu ada benda macam ni.
Orang barat pun tak tahu vocaloid ni wujud.
Tengok ni.



Awal2 tu memang Farahin tertarik dengan vocaloid ni.
Cara benda ni ditampilkan macam magic kan.
Actually, semuanya sains and teknologi. Huhu

So, this is how technology already have conquer us.
But then, macam yang pak cik mak cik tu kata "something lost".
Sebab vocaloid ni maya semata. Khayalan kita.
Cuba take a look deep into the video back.
You went to the concert. But cheer for who?
Shion Kaito? Hatsune Miku? Len? Ren?
Siapa tu? Siapa mereka?
Kalau kita padamkan khayalan kita.
Siapa je yang ada kat atas pentas tu?

Bila Farahin dah nampak semua tu,
yeah...I feels that "something lost".
Bila Farahin dengar ulang2 lagu mereka.
yeah...I feels that "something lost" get deeper.
Anyway, bukan nak kutuk vocaloid ni shit.
Menarik sebenarnya. Boleh kata menakjubkan!
Tapi itu dari segi fizikalnya sahaja.
spiritually(?)

Macam pak cik baju purple tu kata,
"this is too much."
Rasa macam, kita terpukau dengan sihir sendiri.
Atau, jilat ludah sendiri(?)
Finally, we'll feel that "something lost".
Anyway, this is only my thought.
But still i'm looking forward to vocaloid era =)
Because I'm an Otaku! (^_^)v



More about Vocaloid : CLICK!




Memang manusia memandang kebendaan. Namun
selagi manusia ada hati dan nurani, kebendaan itu bukan segala-galanya.





6 comments :

Diya Hanun said...

Haaa...hahah..dulu pernah download benda ni dkt ipad

Noratiqah Adib said...

same lha kite, otaku gak. tapi tapenah nak minat vocaloid. ntah, org kte lgu dorg best, but tahlah, tak tau celah mne yg best tu. :D well, ni opinion je.

Melissa Muklis said...

betul lah.. kalau tengok tanpa tahu benda tu cuma 'khayalan' .. memang eksaited.. tapi kalau dah tahu.. sangat-sangat ada yang missing. hee

ELFarahin said...

@Diya Hanun hahaha. ade lagi tak? ^^

ELFarahin said...

@Noratiqah Adibsetakat ni sukalah dengar lagu diorang. lirik best2. character2 tu memang sah comel2. tapi still, "something lost". rasa sama je macam tengok anime. huhu

ELFarahin said...

@Melissa Mukliskann. jauh mana kita berkhayal skali pun tetap akan sampai masanya "something lost". ^^