Kenapa dan Apa

Posted by | On | | 6 Comments
Asslamualaikum...
Related image
Kenapa buat aku macam ni? Kenapa buat aku macam ni padahal aku dah buat macam-macam untuk kau? Kenapa buat aku sedih dan sakit macam ni bila aku selalu berikan yang terbaik untuk kau? Jadi kenapa kau tak pernah nak hargai dan buat aku sakit hati?

Mesti ramai dan ada di antara kita pernah tanyakan soalan klise ni dekat diri sendiri. Farahin pun pernah buat benda yang sama. Nama pun benda klise. Siapa je tak pernah buat. Sekali dua, sesaat dua, mesti ada.

Ingat balik perasaan kita bila tanyakan soalan tu pada diri sendiri. Rasa sedih, rasa menyesal, rasa sakit hati, rasa diri ni dah tak berguna, kan? Faham. Masa tu memang mind block sangat. Heartbreak. Mental koyak rabak gila.

Tapi ada soalan-soalan yang lain yang kita lupa nak tanyakan pada diri kita. Mungkin ada yang dah tahu apa soalan-soalan tu. Mungkin ada juga yang masih terperangkap dengan soalan-soalan yang awal tadi.

It took me months to years to change that questions from why to what. Dari kenapa kepada apa. Kenapa orang tu buat kita macam ni? Tanya balik pada diri, apa je yang kita dah buat untuk diri sendiri? Kenapa kita tak dihargai padahal kita dah buat macam-macam yang pada kita semuanya adalah yang terbaik? Tapi ape je yang kita dah buat untuk diri kita supaya diri kita ni dapat dan rasa yang terbaik?

Kenapa mempersoalkan sesuatu kalau hakikatnya bukan jawapan yang kita harapkan, tapi sekadar bentuk pemberontakan yang menolak kenyataan? Tidak ke semua soalan tu jadi sia-sia? Tidak ke itu cuma perbuatan kurang matang dan sekadar menambah pedih perasaan?

To me, yang namanya ikhlas itu tak mengharapkan balasan. Yang namanya ikhlas itu tak kisah sebanyak mana pengorbanan yang dah dilakukan. Yang namanya ikhlas itu takkan bertanya kenapa. Yang namanya ikhlas itu, Farahin kenal agak lewat tapi masih tak terlambat.

It doesn't matter what will I get when I do or give something to someone. Ada ke tak, dapat ke tak, I don't have to think a lot. Yang penting, yang pertama sekali, bila Farahin buat sesuatu untuk seseorang, it wasn't actually for that person, tapi untuk kepuasan diri sendiri. I did it because I like to do it. I did it because it make me happy to know that I make someone happy and felt appreciated. It was far from a thing that we called manner. Indeed, it was an affection.

Hati manusia bermacam-macam. Hati manusia berubah-ubah. Jadi memang mustahil nak puaskan hati semua orang. Tapi tak mustahil nak puaskan diri sendiri, kan? Bila lapar, kita makan. Bila haus, kita minum. Bila ngantuk, kita tidur. Mungkin sebab kita dan 'diri sendiri' work so well together, kita lupa to do and give more to her/him. Don't keep that habit.

Tak payah kisah apa orang buat dekat kita. Tak payah peduli apa orang kata pasal kita. Mereka tak tahu apa-apa. Sama juga kita yang tak tahu apa-apa pasal mereka. Jadi, just chin up and walk straight. Kalau orang cari musuh dengan kita, we can just choose to not get into the battle. To me, itu tak dikira mengalah dan kalah since we don't even make a move. It's just an act of rejection to an inivitation. Simple.

I know. This post kind of membebel dan merepek. Sebab actually Farahin tak ada theme pun nak buat post apa. It's just me want to pour out all the mess in my mind today. So, yeah. Inilah hasilnya. I wish everyone do feel good about yourself even though your day and the people around you don't make you feel so. Do things for yourself. Bukan nak mengarah. But, yes. I'm actually begging. Please.

It make me sad, angry, frustrated, and sometimes could be very irritated bila I see someone lost diri sendiri. If I have to ask why, I would ask, kenapa mereka perlu rasa sedemikian? When even I as a stranger, I could see there's nothing wrong with them. Their good, their bad, their less and more, nothing to complain about. Sebab Farahin pun ada those sides. And instead of looking for those, I just see them as themselves. As a human who worth this whole world. Nothing more. Nothing less. 

Till then, I end it here.
Be happy, people.
Goodluck!
xoxo =)




We live once not to satisfy everyone.
We live once to satisfy ourselves every each of time.



READ MORE>>

ELFollowers

Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin!-06/06/2019-