Mungkin

Posted by | On | | 1 Comments
Related image
Mungkin aku yang terlalu cinta,
Mungkin aku yang terlalu sayang,
Mungkin aku yang terlalu percaya,
Mungkin aku yang terlalu mengagumi.

Mungkin aku yang silap,
Mungkin aku yang salah,
Mungkin akulah sebabnya,
Mungkin akulah puncanya.

Mungkin aku memang sudah nekad untuk menghentikannya,
Mungkin benar aku ingin melupakannya,
Mungkin aku kuat,
Mungkin juga tidak.

Mungkin memang segalanya sudah tamat,
Mungkin memang aku tidak akan mencintai lagi,
Mungkin hatiku sudah mati,
Mungkin memang tiada harapan lagi.

Mungkin hari ini aku masih di sini,
Mungkin aku masih bisa bertahan lagi,
Mungkin esok takkan menanti,
Mungkin esok aku akan rebah ke bumi.

Mungkin aku memang sudah tidak menangis lagi,
Mungkin aku memang tidak akan merintih lagi,
Mungkin aku sudah tidak punya hati,
Mungkin aku sudah tidak bisa merasai.

Mungkin memang luka ini sudah sembuh,
Mungkin parut ini juga sudah melusuh,
Mungkin juga aku tidak betah berdiri utuh,
Mungkin hanya menanti untuk meruntuh.

Mungkin hari ini aku mampu berlaku adil,
Mungkin hari ini aku masih bisa mengawal,
Mungkin esok aku bakal menampakan batil,
Mungkin esok kau akan lihat yang telah tertatal.



READ MORE>>

Jangan 'Engkau' Marah

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...

Jangan marah-marah nanti cepat tua. Cikgu saya kata, orang yang mengeluarkan aura negatif akan mudah berasa penat kerana untuk mengeluarkan aura negatif tersebut, ia memerlukan banyak tenaga berbanding orang yang mengeluarkan aura yang positif. Jadi, senyum-senyum selalu! *peringatan untuk diri sendiri sebenarnya*

Lagi sekali saya terbaca entry yang berhikmah ketika blogwalking....huhu...



RASULULLAH dalam satu hadis diriwayatkan Abu Hurairah: “Bahawa seorang lelaki datang kepada Nabi Muhammad lalu berkata: ‘Berwasiatlah kepadaku ya Rasulullah’. Lalu baginda bersabda: ‘Jangan engkau marah’. Baginda mengulanginya tiga kali.”

Setiap manusia mempunyai sifat marah dan sabar sebenarnya adalah penghalang sifat itu. Bagaimanapun, kesabaran ada had dan batasnya, apabila hilang sabar maka timbullah kemarahan.
Sebenarnya sifat marah itu tidak menjadi kesalahan jika kena pada tempatnya dan dengan tujuan yang baik iaitu untuk menyedarkan orang yang melanggar perintah Allah SWT dan Rasul-Nya.

 Ada lima kategori marah :

  • cepat marah atau marah tidak bertempat
  • marah pertengahan (mampu mengawal marahnya atau marah bertempat)
  • marah sederhana
  • tidak tahu marah
  • marah keterlaluan.
Imam al-Ghazali mengatakan, ada 10 punca menjadi penyebab sifat marah iaitu ;
rasa bangga diri, takjub kepada peribadi sendiri, berlebihan dalam gurau senda dan melampaui batas, bercakap perkara sia-sia selain gemar membuat fitnah,gemar berbantah dalam sesuatu perkara, khianat, tamak kepada harta juga pangkat, gagal mengendalikan nafsu dan emosi serta hasad dengki selain iri hati.

 Oleh itu agama Islam telah mengajar kita bahawa jika kita marah, maka lekas-lekaslah kita mengambil wuduk supaya kita merasa tenang dan tenteram. Di samping itu, kita hendaklah bersifat sabar dan mudah memberi maaf kepada orang yang melakukan kesalahan.

Marah yang dipuji adalah marah pertengahan iaitu marah bertempat. Contoh, seorang bapa marah kepada anaknya yang tidak mahu bersolat atau menutup aurat.Marah kepada mereka yang memusuhi Islam sehingga kita boleh mengisytiharkan berperang. begitu juga dalam mencegah kemungkaran. Kita perlu ada marah dalam hal itu.


Sama-sama kita renungkan di mana kategori marah kita selama ini untuk kebaikan masa akan datang.

Credit : IslamItuIndah.my





READ MORE>>

Jarome, My Hero

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum....

OMO! OMO! Eotteokhae?? Jarome? My Hero? Aigoooo~~ Apa yang sudah saya lakukan pada karangan Bahasa Inggeris saya tadi.....Huaaaaaa !! Saya buat karangan about Yesung oppa lah~~ hikhik... First, rasa macam hendak tulis full the truth about my feelings towards him tapi teringat pula yang cikgu Bahasa Inggeris saya tidak berminat dengan Kpop segala ini. So, saya pesongkan sedikit ceritanya. Saya gantikan nama oppa dengan Jarome*nama Inggeris Yesung oppa*. Huhuhu... Overall, cerita saya sangat membosankan! Hendak buat semula tapi masa macam semakin suntuk. So, batalkan saja lah. Hasilnya, esei yang itu juga yang diserahkan kepada cikgu....Nanti lepas kena bebel and dah dapat balik kertas itu, saya post eseinya ya. Hihihi...Tatut lah~~ Tatut hilang markah banyak.....pfft ! Huhu....

*Heebum. Awak jelir lidah, perli sayakah?Sampai hati~~*
Heebum ialah kucing kesayangan Heechul oppa. Huhu....


READ MORE>>

English Proverbs

Posted by | On | | 2 Comments
Assalamualaikum...
Just want to share....huhu...

1.Absence makes the heart grow fonder.
   When you are away from someone you love, you love them even more.

2.All days are short to Industry and long to Idleness.
    Time goes by slowly when you have nothing to do.

3.All that glitters is not gold.
   What look good on the outside may not be so in reality.

4.Anger is the one thing made better by delay.
   When you are angry, it is best not to speak or act immediately.

5.A bad tree does not yield good apples.
   A bad parent does not raise good children.

6.A friend's eye is a good mirror.
   A real friend will tell you the truth.

7.Be swift to hear, slow to speak.
   Listen carefully before speaking.

8.Beware of Greeks bearing gifts.
   Don't trust your enemies.

9.Diligence is the mother of good fortune.
   Hard work brings rewards.

10.Every man has his price.
     Everyone's loyalty can be bought for a price.

11.Every why has a wherefore.
     There is an explanation for everything.

12.Gardens are not made by sitting in the shade.
      Nothing is achieved without effort.

13. Half a loaf is better than none.
       You should be grateful for something, even if it's not as much as you wanted.

14.Honesty is the best policy.
     It's always better to be honest.

15.However long the night, the dawn will  break
     Bad things don't last forever.

16.Justice delayed is justice denied.
       If the law is applied too late, there is no justice.

17. Kindness begets kindness.
       If you are kind to people, they will be kind to you.

18.Let bygones be bygones.
     Let's forgive and forget past quarrels.

19.Man proposes, God disposes.
     Our destiny depends on God's will.

20.Never put off till tomorrow what can be done today
      Don't postpone something you can do now. 

21.a)No smoke without fire.
     b)No wind, no waves.
     There could be some truth in the rumour...

22.Patience is a virtue
      It is good to be patient.

23.Snug as a bug in a rug.
      Feeling very comfortable.

24. There is safety in numbers
      Being in a crowd makes you feel more confident.

25. Variety is the spice of life.
       Doing a lot of different things makes life more interesting.

26.You never know what you can do until you try.
     Try first before deciding not to do something.

27. You scratch my back and I'll scratch yours.
       You help me and I'll help you.

Want to search more? click THIS.
Needs some idioms? Can get from HERE too!




READ MORE>>

Faedah Blogwalking

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...

'Faedah Blogwalking'? Acececeyhh....tajuk macam nak kasi ceramah je. Huhu... Tak ada la just nak share pendapat saja. No esei format ok. Don't worry. Hee~~ Ok. Lately, saya memang suka blogwalking. Selain menarik pelawat, mencari follower, just suka-suki cuci mata dekat blog blogger lain. Hahaha...Tapi bukan itu saja. Bila kita sedang berjalan-jalan di blog, ada masa kita akan mendapat info or ilmu yang bermanfaat. Like just now. Saya sedang blogwalking. But then, terjumpa entry yang best-superb-meletup gitu! So, apa lagi? Copy+paste lelaju lah! Hehehe... Itulah baiknya blogwalking. Alah~~ tak patah pun kaki tu ha. Nak lagi-lagi bila sedang blogwalking dengan Boyfriend kesayangan. Siapa lagi kalau bukan dengan Yesung oppa! Hehee... *angau sudah*




P/S : Cakap tentang Blogwalking and sambil-sambil itu teringat pula dekat Yesung oppa, teringat juga saya pada lagu Super-Junior-Walkin'. Lagu itu best and nice. Well~ our oppa always daebakkk !!


I'm walking through the day as a teengager...
I'm walking through the day as an ELF...
We're walking through the day with Super Junior...
We're walking through the day with the PR0M15E T0 BEL13VE.







READ MORE>>

ELFollowers

midsem break is coming! yehett. -11/03/2019-