Gveaway Photo Polaroid Azhafizah.com

Posted by | On | | 5 Comments
Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.


Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/


READ MORE>>

Encourage That Courage

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Related image
p/s: so minnie chose to keep wiggling his hips HAHAHAHA


Morning, pals! Baru bangun tidur ke tu?
I have no class for this morning.
And supposed to do my assignment.
Yet here I am. Hehe

So pepagi ni nak story sikit
pasal apa yang jadi last July.
Yeah. Cerita lama. Hahahaha
Tak apa. Teruskan baca.

Last July ayah Farahin patah tiga jari kaki.
Seminggu duduk wad. Seminggu tak merokok.
Bosan sungguh lah gayanya. Hahaha
Anyway, sekarang dah hampir sembuh sepenuhnya.

One lazy morning, ayah tetiba call Farahin which Farahin rasa pelik.
Rasanya ayah tak kerja pagi tu? Bila Farahin angkat call
ayah cakap "beritahu mak elok2 taw."
Aik! Lain macam je ayat tu?
Masa tu ayah dah dekat hospital pun
tunggu turn treatment.

Setengah jam lepas tu, ayah call lagi.
Ayah minta Farahin datang hospital.
Katanya kalau doktor bagi lepas balik,
nanti Farahin bonceng ayah. Masa tu dah cuak.
Sebab Farahin tak berani nak press skuter
redah jalan besar. Huhu

Honestly, Farahin felt dissapointed dengan diri sendiri masa tu.
Ayah sakit, masuk hospital, takkan Farahin tak mampu nak buat apa?
Farahin ni anak sorang. Siapa lagi mak ayah boleh harapkan?
Sampai bila nak takut2 ni? Tolonglah jangan perempuan sangat!

Ten minutes later, I got the courage.
Cucuk kunci. Press handle. Farahin nekad redah jalan besar pergi hospital.
Tangan tu memang genggam kuat sungguh lah handle tu. Haha
Sampai hospital, tengok ayah tengah duduk dekat kerusi roda
dengan kaki berdarah tapi ditutup dengan tuala Good Morning yang dah buruk.
Maklum, hospital kerajaan. For sure slow kan. Huhu

Since that, I learned that COURAGE ni memang tak pernah ada.
Courage ada bila kita ENCOURAGE diri kita.
Takut tu. Takut ni. Tak nak tu. Tak nak ni.
Bukan sebab kita tak ada courage.
Kita yang tak nak encourage diri kita untuk bina courage tu.

Well, since then Farahin dah berani press skuter sampai ke bandar. Hahahaha
Selalunya parking setempat je sebab tak berani pusing2 jalan besar dekat bandar.
Tapi sekarang dah berani hadap traffic light pun. Kahkahkah
Bawa mak pergi bank. Pergi pejabat pos sendiri.
Ambil KS1M Bank Rakyat sendiri.
Dengar cerita dah nak tukar balik ke baucar? Hawau lah.
Gigih orang panaskan buntut tunggu giliran dekat bank tu
demi sekeping kad. Hahahahaha

Biasanya kalau apa2 mesti minta member teman.
Farahin sponsor skuter. Dia press je. Hehehehe
Tapi sebelum naik new semester, sempat member tu bonceng dengan Farahin.
Senyap je dia dekat belakag tu. Seronok duduk belakang. Hahahaha

Till then, tu lah story yang Farahin nak share.
Kita masing2 ada anxiety masing2.
Tapi nak atau tak, one day kita kena hadap anxiety tu.
We called it DESPERATION.
Sebab desperate, Farahin finally built the courage.
Hope you guys pun dapat build that courage one day.
So here I wish you Good Morning!
And Good Luck! =)







What you have may not what you build.
But what you build is absolutely yours.






READ MORE>>

Permudahkan Yang Mudah

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Image result for anime yato proud smile gif
Hello, peeps! Dah malam ni.
Dah nak tidur ke? Awalnya tidur.
Buat yang masih berjaga tu, apa kata
teruskan baca post Farahin ni. Hehe

Farahin dah lama nampak. Dah lama perasan.
Dah lama terfikir nak tulis pasal ni.
Tapi dah lama juga asyik bertangguh.
Eh! Banyak pula 'dah' dia. Hahahaha

Okey. Siapa yang tak tahu yang setiap hari things happened? Siapa yang tak tahu yang setiap hari there will be a little changes? Setiap hari juga ada susah dan senang yang kita terpaksa dan mesti tempuhi. Farahin pasti you guys tahu. Tapi tahu tak yang semua tu tak complicated yang kita sangkakan? Tahu tak yang semua tu adalah berpunca daripada perkara2 mudah yang kita endahkan? Jadi malam ni Farahin nak share sikit tips untuk mudahkan hari2 you guys dan orang sekeliling dengan permudahkan yang mudah. Hehe

1. Two Ways in a Path

Dua jalan dalam satu laluan. Kalau jalan raya ada dua jalan(arah/hala), begitu juga dengan laluan yang kita guna untuk berjalan. Kalau berjalan tu, minta2 tolong consider orang dari arah depan dan belakang. Kalau rasa nak berlenggang macam cik siti wan kembang, berjalan biarlah di tepi. Beri laluan kepada orang yang nak cepat dan mengejar masa. Dah lah berlenggang, berkawad pula tu beramai-ramai dalam satu laluan tu, orang yang dari arah depan atau belakang tu pula terpaksa tarik brek emergency atau buat lencongan maut sebab nak elakkan road block ni. Jadi INGAT! Two Ways in a Path. Ada masanya kita ni berkongsi titik temu sebelum berpisah takdir. Hihi

2. Door to Politeness

Pintu. Ada apa dengan pintu? Pintu tu sempadan di antara ruang dan pertemuan. Kalau rasa2 dekat belakang you guys ada orang yang nak guna pintu yang sama you guys guna, why not let the door open for that person. Mana tahu jumpa jodoh? Eh! Hahahaha. Kita tak tahu yang mungkin orang tu nak cepat atau ada hal2 penting yang dikejarkan. Jadi tak salah kan kalau kita buka dan lapangkan laluan dia? Farahin did this at the bank once. Pak Cik misai putih senyum je dekat Farahin. Guard yang diri tepi pintu pun senyum. Believes me! Benda ni kecil. Tapi besar maknanya. Lagipun mudah je nak buat.

3. Fill The Bin, Not Spill It!

Tong sampah. Gunanya untuk diisikan dengan sampah. Tapi apa yang Farahin biasa buat, Farahin isikan dengan rasa menyampah. Kenapa? Farahin yang patut soalkan kenapa. Kenapa sampah2 dalam tong sampah tu dibiarkan bertimbun macam mangkuk ABC? Masalahnya bukan bertimbun sebab tong sampah tu betul2 dah penuh. Tapi sebab ruang dalam tong sampah tu tak digunakan sepenuhnya. TOLONG! Tolong bila buang sampah tu pastikan saiz sampah tu tak terlalu memakan ruang. Kalau buang bekas minuman, boleh je kemekkan bekas minuman tu sebelum dibuang. Kalau buang bekas2 polistrin, boleh je dipatahkan dulu sebelum dibuang daripada dicampak buang sebiji2. Kalau tak, apa guna bahan2 mudah lupus atau musnah ni? Minta majulah sikit. Penggunaan beg plastik tong sampah pun boleh dikurangkan. Stress tengok sampah bertimbun pun kurang.

4. Laugh No Rough

Ketawa. Ketawa tu pengubat. Tapi ada je ketawa yang bawa penyakit. Contohnya, bila bergurau dengan kawan2 atau sesiapa pun tak perlu nak buat ad-libs yang keterlaluan macam tendang pintu bilik air sebab nak kenakan kawan yang tengah mandi. Benda tu benda awam. Bukannya pintu buluh kampung orang asli. Ada juga yang guna alat2 keras untuk diacah pukul pada kawan. Gurau memang gurau. Tapi kita semua tahu istilah TAK SENGAJA kan? Tak sengaja yang tak mendatang mudarat tak apa. Tapi macam mana kalau sebaliknya? Tak sengaja pun, salah tetap salah kan? Things happened. Expected. Unexpected.

5. Silent is Free Respect

Bab ni personal sikit. I kept experienced this and it got me pissed off. Kawan memang kawan. Tapi jangan sampai hilang respect. Kalau kawan atau kawan kepada kawan tengah solat atau baca Al-Quran, tolonglah elakkan bunyi2 yang mengganggu. Tak salah pun kalau kita duduk diam, dengar je bacaan dia. Kalau ada kawan tengah tidur, bukan nak ajak tidur sekali. Tapi tolonglah jaga suara tu. Sembang pun bukan dalam kilang mesin. Tak perlu nak tinggi2 kan suara tu. Yang hidup berjiran terutama asrama sebab bilik rapat2 kan, gelak tu tak payah nak test pitching sangat khususnya perempuan. Kalau malam2 tu mengganggu orang nak study dan tidur. Kalau siang2 pula macam tak sopanlah sampai orang aras bawah dekat lobi tu dengar. Masing2 ada waktu santai dan rehat. Jadi tolonglah hormat. IT'S FREE!


Kesimpulannya, things happened, things changed. Tapi worst or better? Kita sibuk menatap gambar besar. Tapi kita lupa gambar besar tu adalah hasil dari gambar2 kecil yang dicantumkan. Tak rumit. Simple. Manusia ni je yang lalai. Tamak dan menyusahkan diri sendiri.



Till then, Farahin tamatkan post malam ni.
Terima kasih sebab baca. Harap bermanfaat.
Farahin pun manusia.
I did, I experienced, I share. Hihi
Goodnight. Bubye









We talk about how to make it better
but we forget to stop the bad or make it less.




READ MORE>>

Burden Face

Posted by | On | | 2 Comments
Assalamualaikum...
Image result for kaneki ken gif

Hey ya! Alamak macam makin kerap pula main conteng2 dekat blog ni. Hehehe
Nak share sikit apa jadi masa kelas pagi tadi. Kelas Web Scripting.
Kelas yang buat Farahin rindu zaman2 aktif jadi blogger. Hahahaha

So masa kelas tadi Farahin and my partner
patutnya present a bit about our mini project to the lecturer.
But then once kita orang dah sampai kat meja dia,
tiba-tiba dia komen macam ni.
"Farahin always have this hardworking...burden...face...something."

Maka bermulalah sembang2 kami berdua.
Sehinggalah Farahin mentioned this,
"Unfortunately, I am an introvert. I don't talk much
but I love to write. I am a blogger."
That's it! I slipped. Hahahahaha

After that, he asked me more
"Oh! You love to write. Then you should try
writing poetry. Do you write poem?"
"Yes, I did!" Again. I slipped! Hahahahaha
Lecturer minta Farahin tunjuk blog Farahin.
It was embarrassing. But actually I love to let he see it. Hehe

Dijadikan cerita Farahin tunjuklah puisi2 tua Farahin.
And he said, "That's many! You should write a book!" Haha
Well, Farahin memang pernah berangan nak jadi penulis dulu.
Lepas tu, he asked me to read one of my poem. Alamak!
Bukan baca bisik tahu. Tapi in front of the class.
I did it! With the whole heart and soul.
Sampai nak menangis sebab feeling sangat dengan puisi tu.

Since someone mentioned about my 'Burden Face',
Farahin mula fikir bila dan kenapa?

WHEN? WHY?
When ada orang bergantung kepada Farahin. Sebab Farahin rasa this high of responsibility feel. I take it seriously. I don't play with it. Yes! At negative point, it is a burden. But at positive point, Farahin rasa I am a trustworthy person. So it's actually good!

When I cannot handle the crowd. It's a gifted nature  for some introvert memang tak boleh handle suasana bising. We feel pressure macam belon yang dihimpit dan tunggu masa nak meletup tapi tak tahu bila sebab we try to hold it in as well as we can. Tapi since Farahin sentiasa ajar diri untuk tak terlalu taksub dengan my introvert side dan cuba suaikan diri dengan keadaan, Farahin sometimes good sometimes not bila dalam crowded. Huhu



Setakat ni tu je la yang dapat Farahin fikirkan punca lahirnya 'Burden Face' ni. Hehe
Till then, thank you for your time!
So glad Super Junior.ᴱᴺᵀ masih ada pembaca.
Bubye. See you soon. =)





What you see may not what you actually know.




READ MORE>>

Least Things To Do as a Group Member

Posted by | On | | 2 Comments
Assalamualaikum...
Image result for super junior team hug gif
Hello, peeps!
Tajuk post malam ni macam formal kan?
A bit casual but strict ha? Haha
To be truth, rasa bengang di dada ni dah menebal for a few days.
So nak ceramah lah sikit malam ni. Hahahaha

Least Things To Do as a Group Member.
Perkara yang sekurang-kurangnya dilakukan
sebagai seorang ahli kumpulan.
Actually, Farahin nak add SHOULD.
Tapi tajuk post tu jadi panjang sangat lah pula.
Tak apa. Farahin modify kat sini.
Least Things Should Be Done as a Group Member.

1. TIME MANAGEMENT (Pengurusan Masa)
Kalau dah berjanji, dah confirmed, tolonglah datang group meeting tu on time. Kalau perut tu menjerit sebab tak makan lagi, bungkus harung sekali dalam meeting. Jangan biar members lain menunggu. Kalau rasa memang akan lambat, inform awal2. Lebih baik kalau sertakan sebab bukan alasan tak bersalah. Yalah. Like "aku kat kafe. tak makan lagi. baru nak makan." Haa makanlah sambil telan maki hamun members yang bergumpal-gumpal dalam hati tu.

2. RESPOND (Tindak Balas)
Semua cukup deria kan? Farahin yang rabun jauh makin teruk pun belum buta lagi. Alhamdulillah. Kalau dalam group Whatsapp/Facebook/Messenger tu, kalau rasa diri tu tak berapa aktif nak bangkitkan isu2 penting untuk dibincangkan, tolonglah aktif bila leader group mengharapkan respond daripada group members. Paling2 YA atau TAK pun takpe. Leader tu pun bukannya perfect. Dia cuma nak nampaklah yang group dia ni actually function. Tak payah nak silent reader sangat. Ingat malaikat?

3. COOPERATION (Kerjasama)
Asalnya, kita semua ni memang bahlul hundred percent. Memang tak tahu apa2. Tapi tak bermakna kita tak boleh. Bila tugas dibahagi-bahagikan, tak payahlah gedik sangat tak nak yang tu tak nak yang ni. Dah lah tak nak. Lepas tu tak reti nak decide tugas sendiri. Presentation sembang2 pun nak tarik muncung itik. Presentation je. Sembang je apa yang mampu. Yang penting mulut tu function. Jangan nak merengek je macam belum baligh.

4. BE A LEADER WHEN YOU ARE NOT!
Hawau lah kalau semua benda nak campak kat leader! Leader pun ada masa turun naik dia. In case leader absent, tak salah kalau a group member take incharge. Kalau semua take incharge lebih memakmurkan. Jangan jadi macam kambing tak ada pengembala. Berkerumun sambil mengembik je reti. Pandai2 lah bawa diri. Everyone is a leader. Trust me!

5. COMFORTING (Meringankan Beban)
As a group member, janganlah biarkan leader tu terkontang-kanting seorang diri uruskan final touch. Even kalau rasa diri tu tak tahu nak buat apa, macam mana, at least temanlah leader tu. Contohnya, bila leader Whatsapp something tengah2 malam tu bermaksud ada lah yang tak kena. Sama ada final touch tu ada kurang dan salahnya. Atau leader tu yang on critical pressure. Jadi tolong, TOLONG jangan buat don't mind, don't care, don't know dengan leader atau group member yang sedang struggle ni. Temanlah dia. Even setakat tekan2 on keyboard "Do you need help?" atau send emoji untuk cheer dia. It's helping! Believe me.

Okey. Rasanya lima tu pun dah okey untuk dipraktikkan. Obviously, Farahin tak rujuk mana2 buku atau tips. It's my doing. I did. I felt. I share. Farahin pun bukannya hundred percent the best group member. Tapi Farahin memang amalkan benda ni. Ingat! Dia tu manusia. Dia tu kawan. Dia tu orang yang akan share graduation stage dengan kita nanti. Tak salah malah lebih baik kalau kita saling membantu. Kecil, sedikit pun tak apa.

Till then, thank you for your time!
Goodnight. Bubye. =)








If you cannot spread LOVE, don't spread HATE.




READ MORE>>

Birthday Giveaway November

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Hello, peeps! Jom JOIN giveaway ni.
Farahin pun dah lama tak layan giveaway ni.
Jom jom! Due date lambat lagi.
Syarat mudah2 belaka.
Hadiah pun menarik. muehehehehe

Anyway, tuan blog tanya...
macam mana Farahin jumpa giveaway ni?

Hmm. Jodoh kot? Petang2 ni jalan2 tengok blog orang.
Eh! Jumpa pula giveaway ni kat blog tuan blog sendiri. Hehe

Ini bukti Farahin dah memenuhi terma & syarat untuk JOIN giveaway ni.







Tak lupa juga, nak calling2 kawan2 blogger ni juga
untuk JOIN giveaway Blogger Nabila Syifa ni.

Okey, done!
Farahin dah JOIN!
Korang bila lagi? hehe





READ MORE>>

Introvert Switch On

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Image result for anime girl lonely gif
Hello, peeps! Wah wah wah tajuk hari ni. Haha
Introvert? Yes, me! Switch On?? Hihi
Ni yang nak cerita ni.

Lunch tadi like usual,
Farahin The Lone Ranger lunch sorang2 kat kafe.
Pilih meja paling belakang paling hujung sekali.
Sebab kat situ ada kipas. Hahahaha
Tertutup dan senyap tu tak payah mention kot.
Nampak meja kat sebelah tu ada beg.
Ada orang lah tu kan.

Lepas Farahin ambil makanan semua,
back to my seat...ops!
Lelaki rupanya yang duduk kat meja sebelah tu.
Tak apa. Biarkan dia makan dengan sudu dan garpunya.
Kite makan cara kite. Bismillah. Tangan kanan. Haha

Well like mentioned,
Farahin ni introvert. Semua pasti tahu apa itu introvert.
Kalau tak, boleh rujuk Google Ahjussi.
Pak cik tu makin tua makin berguna. Hahaha
So in that situation, 2 meja dalam satu ruang,
2 orang duduk di tempat masing-masing, senyap dan tertutup...
Aipp! Korang bayang apa tu? Haha

So in that kind situation,
terdetik di fikiran.
Jodoh siapalah yang makan sorang2 ni?
Dia ni Lone Ranger juga ke?
Sotset2 dari tadi, selsema mamat ni. Ke resdung?
Swicth On! That's how I'm speaking to my surrounding.

Some typical thought mungkin beranggapan Farahin ni masuk air.
But a big NO. It was just a moment yang Farahin rasa kinda rare.
The silent. The weak awkwardness yang mungkin Farahin je rasa.
When Farahin tak toleh lagsung ke kiri where he sat
dan cuma pandang ke kanan ke luar tingkap and had a taste of the moment.

Look, this is life.
Kadang2 kita ditempatkan dalam satu ruang
dengan orang yang kita tak pernah jumpa dan kenal.
Tapi masing2 ada cara dan pilihan sendiri.
A sip of life yang Allah beri
untuk kita dan dia rasa pada ketika itu.
Very little but actually amazing
kalau kita berhenti menghitung detik yang seterusnya.
Forget about yesterday. No worry about later.
But feel the moment.

So, yeah. Farahin ada cara sendiri untuk melihat dunia.
I feel great about it. Sometimes.
Otherwise, sometimes it did make me worrying myself.
Apapun, love hate is real.
Sometimes I hate myself very much.
Sometimes where at most, I LOVE ME THE MOST.
Till then, bubye =)







We share the moment with different fates.
See you again.




READ MORE>>

Dah Tak Sunyi Lagi

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum..
Image result for super junior play photoshoot gif
Hello, peeps! Dah nak tidur ke? Hehe
Eh eh! Dengar tak? Dengar kan?
Akhirnya, setelah sekian lama Super Junior.ᴱᴺᵀ sunyi tanpa lagu.
Sekarang dah ada lagu. Haha

Anyway, tu album latest Super Junior.
Album yang kelapan. We(ELF) called it 8Jib.
Tajuk album kali ni ialah PLAY.
Baru je seminggu released.
Bagi yang tak pernah taste lagu2 Super Junior,
boleh search One More Chance dan Black Suit for the latest.

Dah masuk tahun 3 sebagai mahasiswa
jurusan sains komputer major in graphics,
dah makin pandai baca bahasa2 komputer ni.
Tu yang passed letak lagu dalam Super Junior.ᴱᴺᵀ ni.
Tu pun refered sikit dekat SINI. Hihi

Tapi pandai pun tak lah pandai sangat. Masih belajar.
Tapi sampai bila nak main copy paste je kan.
Nak juga faham apa makna code tu semua.
Jadi kenalah belajar.

Till then, hope you enjoy the song!
Kalau mood tak ada nak layan lagu2 tu,
boleh cuit gambar kat sidebar ELFarahin tu.
Feel free to pause =)









Happy Belated 12 Years SUPER JUNIOR!
Happy 6 Years ELF to me too! d(6v6)b





READ MORE>>

ELFollowers

at night, i was all sleepless. at day, i was almost soulless. -23/03/2019-