Repeat Paper

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum..
Image result for anime girl studying gif

Hello, peeps! Midnight post lagi. Hehe
Sebelum nak lelap mata ni, nak sembang sikit lah dekat Super Junior.ᴱᴺᵀ ni.
Petang tadi first paper Farahin untuk final exam semester ni.
So yeah it is a Repeat Paper. Huu
Seram juga  bila masuk dewan tadi.
Tapi Farahin try juga control cuak.
Sebab kalau cuak sangat, Farahin memang totally blank.
I don't want to ruin this second time paper. Hikshiks
Dua jam dalam dewan, could not say I did very well.
But I am still good. Hopefully no repeat paper anymore.
Cukuplah ini yang last. Serik. Insaf. Hahahaha
Tahun depan ada tiga lagi papers.
Wish me luck! Inshaallah.
Okey. Post kali ni memang santai sangat.
Till then, goodnight. Bubye. =)



Life is a live show with gimmicks and errors.






READ MORE>>

A Silent Voice

Posted by | On | | 3 Comments
Assalamualaikum...
Related image

Hello, peeps! How are you? Good? Nope?
Hopefully everyone is good.
Otherwise, please try a way to make you feel good.
Yourself come first. Hehe

Hmm. Tajuk post kali ni macam familiar tak? Mana yang otaku hantu anime tu mesti familiar gila dengan tajuk tu. A Silent Voice atau dalam bahasa Jepun bunyinya adalah Koe No Katachi. Sebuah anime yang mengisahkan perempuan bisu pekak dan lelaki yang mengalami deepression. Depression. Satu lagi perkataan yang agak familiar juga for these days. Yes. Malam ni Farahin nak sembang about Koe No Katachi dan depression.

Sempena study week ni, roommates semua pakat balik rumah masing2. Tinggal Farahin seorang dengan seorang kawan yang datang menumpang. Actually, dia kawan roommate tapi dah makin rapat dengan Farahin pula. Haha So, tadi sempat layan Koe No Katachi dengan dia. Boleh kata rerun session lah ni. Haha

Tiba2 Farahin rasa sentap dan sebak bila tengok Ishida watak lelaki utama dalam Koe No Katachi tu mengalami depression tapi dia slow2 dapat overcome depression dia apabila ada classmate dia nama Nagatsuka approach dia dan jadi kawan dia. Ishida yang rasa orang selalu mengata dia, mengkeji dia, memncilkan dia, finally dia dapat serahkan rasa percaya kepada Nagatsuka. Mula dengan Nagatsuka, kemudian Nishimiya yang bisu pekak yang pernah dia buli masa sekolah rendah dulu, dan ramai lagi watak2 yang kembali dalam hidup dia memberi dia semangat untuk mengatasi depression dia. He started socializing and forgive himself that he used to blame.

Ishida mengingatkan Farahin kepada seseorang. Siapa dia? Ada dekat sini. Tapi orang ni tak dapat atasi depression dia macam Ishida. Mulalah hati Farahin rasa sakit2. Sakit sebab fikirkan orang tu. Sakit sebab kasihankan dia. sakit sebab Farahin sendiri boleh relate dengan apa yang dia alami dengan apa yang Farahin pernah alami. Apa yang Farahin alami mungkin tak seteruk dan sepayah yang dia alami. Sebab Alhamdulillah hari ni Farahin baik2 je even ada parut halus di tangan Farahin.

Farahin sendiri tak pasti apa yang Farahin pernah alami tu adalah depression atau bukan. Orang kata jangan pandai2 diagnos sendiri. Kalau betul2 berpenyakit, pergi jumpa doktor. Tapi masa tu Farahin masih sekolah. Sangat muda dan tak matang lagi. All I did was pendam semuanya dalam hati dan fikiran ni. Blaming myself again and again. Hate her day by day. Treat her like a worthless being. Sampai satu ketika Farahin hiris tangan sendiri. Orang kata attention seeker. Farahin pun fikir macam tu masa tu. Sebab tu Farahin berhenti pada kali yang ketiga.

Farahin ada tiga parut di pergelangan tangan ni. Yang pertama, bila Farahin cuba hapuskan sakit dalam diri ni. Yang kedua, bila Farahin tahu Farahin menyakitkan diri sendiri. Yang ketiga, bila Farahin sedar apa yang Farahin buat tu salah. Jadi hari ni parut yang pertama adalah yang paling jelas. Yang lagi dua nampak halus sahaja. It wasn't like I tried to kill myself. Farahin cuma nak lampiaskan rasa sakit dalam diri masa tu. Tapi ternyata makin sakit. Padan muka. Haha

Sehingga hari ni, tiga parut ni lah yang selalu ingatkan Farahin yang hidup ni memang sakit tapi berharga. Jangan lupa untuk sayangkan diri sendiri tak kira apa yang jadi. Jadi bila Farahin teringatkan orang tu, macam terasa balik sakit dekat parut ni. It must be really hard for him to be in his last grief. Mungkin sesaat yang terakhir tu, dia masih mahu hidup ni diteruskan. Mungkin sesaat yang terakhir tu, dia tidak mahu pergi dengan cara yang begini. Mungkin sesaat yang terakhir tu, dia mengharapkan bantuan tetapi sudah terlambat. Asap rokok yang bebas tu pun dah cukup buat kita sesak nafas. Inikan dia seorang diri terkepung dengan carbon monoxide.

Dear peeps, depression is no joke. Semua orang mengalaminya. Yang membezakan adalah fasanya sama ada normal atau luar biasa. Ada orang boleh atasinya dalam sehari dua. Ada orang mungkin ambil masa berbulan. Ada orang sangat terdesak sementara mentalnya semakin teganggu. Lebih sedih dan menyakitkan apabila suicide menjadi pilihan. Satu, dua, tiga hiris pisau pun dah cukup pedih. Inikan suicide. Depression is a silent voice. Macam nampak tak nampak. dengar tak dengar je.

Farahin sangat frustrated this days. Please, peeps. Love yourself. Biar tak ada seorang pun tinggal di sisi, biar kita terpaksa bersendiri, jangan pernah tinggalkan diri sendiri. Jangan buat apa yang Farahin buat dulu. Hold yourself. Embrace yourself. Love yourself like no one else could. Please. I beg. Kalau hidup ni susah, apakan lagi mati. Do we born by our demand? No. Then why do we have to left this world without His command? If you need support, ask for it. It's okay to be cheap for a high price life. Please. Life is precious. So do you. And last but not least, you're not alone.

Till then, thank you for reading this.
Hopefully this sharing is helping.
Bubye. Good night.
Love yourself  =)




Empathy works harder than sympathy.




READ MORE>>

I Feel The Lost

Posted by | On | | 4 Comments
Assalamualaikum...
Image result for jonghyun ring ding dong gif

Dear, fellow friends. Today we've lose someone
that is very precious to his family, friends, colleagues, and fans.
As a fellow human that is still living this life,
as a fellow kpop fan who is also cheering on SHINEE,
as a person who really appreciates his voice, song, and talent,
I do feel the lost. It's still very shocking to me.
The news reached to me from my roommate
who was scrolling on her instagram.
I thought it was just a misunderstanding. Yet it wasn't.
I was getting ready to buy my dinner back then.
As I looked at the mirror while wearing my hijab,
suddenly that feeling hit me. That feeling of losing someone.
Ring Ding Dong was my very first moment knowing SHINEE and him.
Just like how I favors Minho's visual,
just like how I favors Taemin's dance,
just like how I favors Key's cuteness,
just like how I favors Onew's smile,
I also favors his voice especially when he reached the high note.
To dear Shawol, please be strong everyone.
To his family, I give them my full condolence.
To him, thank you for everything Jonghyun ssi.
I am listening to your songs right now.
Because I suddenly feeling that I miss you.





You think that person is too far, yet actually he is very close.




READ MORE>>

Satu Rasa

Posted by | On | | 1 Comments
Related image

Ada satu rasa. Rasa ingin tahu.
Rasa yang membuatkan aku tertanya-tanya dalam diam.

Ada satu rasa. Rasa ingin tahu.
Rasa yang mendebarkan. Rasa yang mengganggu fikiran.

Ada satu rasa. Rasa ingin tahu.
Rasa yang tiap kali aku belakangkan, aku tinggalkan seribu persoalan.

Ada satu rasa. Rasa yang aku sendiri tidak tahu.
Rasa yang aku sendiri tidak mengaku. Rasa yang aku sendiri seakan tertipu.

Ada satu rasa. Rasa yang mungkin cuma mainan minda.
Rasa yang kekalnya tidak lama. Rasa yang aku biarkan soal menjadi tanda.

Ada satu rasa. Rasa ingin tahu.













READ MORE>>

Bipolar Me

Posted by | On | | 4 Comments
Assalamualaikum...
Image result for heechul gif change mood
Hi, peeps! A midnight post again. Hehe
Gaya macam esok tak ada apa2 event je kan.
Padahal ada latihan sispa. Huhu

Bipolar. Dua kutub? Itu ke maksudnya? Entah. Haha
Tapi bipolar selalu rujuk kepada orang berperwatakan berubah-ubah kan.
Ke tak? Jadi ni yang sembang malam-malam ni. Bipolar Me.

Recently, selalu dengar orang cakap macam ni
"Farahin, awak ni macam kawan saya lah."
Actually, baru dua orang cakap macam ni.
Kecoh kan? Hahahaha

Orang yang pertama kata
Farahin sama dengan seorang kawan lelaki dia.
I was like, what? Dia kata bentuk muka, bila senyum, tingkah laku pun lebih kurang.
Bila Farahin tanya kawan lelaki dia ni kawan yang mana,
dia kata orangnya pun satu fakulti dengan Farahin. Again, what?!
Sejak tu, setiap kali jumpa dia dalam kelas mesti dia nganjing2 Farahin pasal ni.
Farahin sanggup usha ig kawan lelaki dia ni demi mencari bukti dan saksi.
Dayyumn! I have no de-de-denial. Hahahahaha.
Tak ada lah 100% sama kan. Tapi macam sama. Haduii

And then, few days ago kawan satu platun sispa pula cakap benda yang sama.
Sekali loghat kelate dia, "Farahin. Mu ni mace saing aku lah."
Sempat juga Farahin brain perkataan 'saing' tu. Haha
Farahin tanya, saing yang mana? Budak mana? Fakulti apa?
Mana tahu sama je cerita dengan yang kat atas tu kan.
Rupa-rupanya tidak. Hahahaha
Dia kata kawan sekolah dia dulu. Lelaki juga.
Yang ni dia tak cakap pasal muka.
Dia cakap cara Farahin bercakap, gaya Farahin macam saing dia tu.
Dia cakap lagi Farahin ni kadang2 nampak macam lelaki. Pulak dahh

Well, Farahin have no de-de-denial dengan dua perumpaan tersebut.
Farahin bipolar. Farahin suka benda2 comel, act comel2, tapi paling kerap
berperwatakan kasar termasuklah tone suara Farahin bila bercakap. Hahahaha
First of all, Farahin mungkin terpengaruh dengan kawan2 tomboy dulu.
Masa tu Farahin tak sekolah lagi. Tapi kawan2 Farahin dah sekolah rendah.
Tomboy lagi. Hahahaha
Yang keduanya, mungkin sebab trauma dan fobia
yang pernah Farahin alami dari budak sampai sekarang
membuatkan perwatakan Farahin jadi kasar dan nampak tegas sikit.
Yang ketiganya, kasar2 Farahin hati tetap baik ma. Kuikuikui  d(^w^)b

Till then, I end the post here.
Terima kasih sebab sudi singgah dan baca!
Good night. Sweet dream.
Apapun, always be yourself.
Lantaklah kalau orang kata macam apa dan siapa pun kan.
Bubye  =)





Life change, People change, but The Past remain.



READ MORE>>

Expectation vs Reality

Posted by | On | | 4 Comments
Assalamualaikum...
Image result for super junior push shoulder gif
Hi, peeps! Redup je petang dekat UMP Gambang ni.
Tempat you guys macam mana? Hihi.
Apapun, teruskan baca post ni okey.

Hmm. Expectation vs Reality. Rasanya ramai yang dah biasa dengan terms ni kan? Kalau Farahin, pertama kali terdedah dengan terms ni masa tengah berkeliaran dekat YouTube tu. Expectation vs Reality apa yang Farahin cari? Sudah tentunya Expectation vs Reality : Super Junior. Hehe So, Expectation vs Reality ni juga fokusnya kebiasaannya untuk benda2 lawak kan. Tapi apa yang Farahin nak sembang petang ni nak gelak atau nangis pun tak tahu. Hahahaha

This morning Farahin ada presentation Mini Projek. Kalau budak komputer, of course Mini Projek ni banyaknya karang code kan. Jangan buat2 tak tahu pula. Tak tahu, ni Farahin dah beritahu. Presentation went well. Website yang team Farahin buat was running well. No Error. Itu mustahak! Cuma ada lah juga kurang2 tu kan. Maklum, budak tengah belajar. Hewhewhew

Tapi paling cuak masa presentation bila kantoi pembahagian tugas untuk reka Website ni tak seimbang. Actually, for this shit Farahin yang paling banyak banting tulang. Kami berdua je. Jadi partner Farahin tu macam tiang seri je. Masalah di sini bukan partner Farahin tak buat kerja. Tapi masalah di sini adalah Farahin sendiri. Sebenarnya, Farahin pun feel bad sebab ada masalah ni. Masalahnya I don't believe my partner. Masalah kan? Masalah besar!

Farahin faham bila in a team, kita patut percaya dengan team kita. Baru confident dan seronok nak berkerja. But the reason Farahin tak percaya dengan partner Farahin ni sebab dia adalah seorang kawan. Kami tak rapat sangat pun. Tapi cukup rapat untuk jadi kawan lepak, makan, shopping, gelak semua. Jadi bila disebut tentang kawan, sudah tentu the Expectation is serasi kan. Tapi dalam kes Farahin ni, the Reality is NO. Kami memang serasi jadi kawan. Tapi Farahin memang tak rasa serasi jadi partner dengan dia.

Farahin kenal dengan dia since 3 semester lepas. Kami sama2 repeat paper. And since then, I learned yang dia ni macam ada attitude negatif yang susah nak ubah. Farahin tak pasti nak describe macam mana attitude dia ni. Because it is so natural like dia bukan buat2 atau mengada. Just imagine, bila lecturer tanya about class diagram which is benda paling basic kalau nak plan projek dia boleh replied sengih2 "err...I don't remember." Lepas tu, bile Farahin tanya dia ingat tak about Flowchart which is benda basic juga dalam planning dia replied benda yang sama. And once dia mentioned, "kau bagi je aku apa2. Aku buat." Those words were not comforting bagi Farahin. It seemed like I have to put everything on my shoulder. And yes, no doubt!

Sebab dia kawan lah, Farahin tak percaya dengang dia. Farahin tahu attitude dia. Farahin tahu level skill dia. Kita orang mungkin repeat paper sama2. Tapi actually attitude kita orang memang beza. Senang cakap dia buat kawan memang sedap. Tapi kalau nak jadikan partner for assignment or project, it's actually a NO kalau ikutkan attitude Farahin. Tapi kenapa Farahin tetap partnered dengan dia? Sebab Farahin dah terikat yang namanya kawan.

Dia student Year 4. Next semester should be her last semester. But I am every sure, dia akan extend. Extend janji dapat graduate dengan jayanya, that's cool. Dah nak buat macam mana kalau dah memang kena extend year. Tapi her attitude still have no changes. Farahin tanya dia, "kau bila nak ambil PSM(Projek Sarjana Muda)?" Dia jawab, "entahlah." Farahin tanya dia, "LI(Latihan Industri/Praktikal)?" Pun dia jawab benda yang sama. Farahin pula yang risau dengan dia. Macam mak2. All because dia seorang kawan. Farahin risaukan dia sebab dia seorang kawan. Tapi at the same time, Farahin susah nak appreciate dia sebagai team partner. I am very bad ha? VERY VERY BAD. hikhik

Jadi masa kantoi dengan lecturer tadi, lecturer sempat perli dia "Awak buat form je? Graduate nanti saya bagi awak form je nak?" Masa tu Farahin senyum je. Maniskan muka. But actually Farahin felt very bad. Salah Farahin ke sebab tak percayakan dia untuk buat kerja2 yang complex? But you know she once mentioned this too, "Weh! Aku tak reti buat database connection tu. Kau buatlah." While before that Farahin ada je minta dia cuba2 buat database connection. I meant belajar baliklah dari basic kan kalau tak faham. Sebab Farahin pun buat macam tu. Mula dari basic yang tak complex then persued beyond that. Farahin memang barai since last week lagi. Berjaga malam nak fahamkan code semua. While banyak lagi mini projek lain menimbun. Huhu

Apapun, gladly semua selesai. Esok Farahin kena submit mini projek yang lain pula. Of course, it is a team work also. Tapi Farahin juga jadi kambing korban. Partner yang ni pula jenis manja2. Sikit2 nak tanya Farahin macam tak ada effort nak buat cara sendiri. Pun harapkan Farahin. And he's a man. A man with girlfriend. Jadi Farahin tak faham macam mana dia boleh ada girlfriend dengan attitude macam tu. Macam mana dengan girfriend dia agaknya? Hahahaha.

Hmm. Memang kena jadi burung hantu juga malam ni.
Wish me good luck okey!
Maaf post panjang. Hehe
Bubye =)




READ MORE>>

Faith

Posted by | On | | 2 Comments
Assalamualaikum...
Related image
Hello, peeps! It's already midnight. Tapi Farahin dapat ilham pula nak buat post lepas baca this one post from a blog. Tuan blog share how she felt confused wether to accept the offer of cluster boarding school or not. Lepas baca tu terimbau balik masa2 lepas SPM dulu. Struggle nak mohon IPT atau Matrikulasi. Form 6 memang Farahin tolak awal2. Hehe. Dan akhirnya Farahin pilih matrikulasi.

Kenapa matrikulasi? Sebab yuran murah. Haha. Farahin fikir pasal kewangan ayah sebenarnya Kalau ambil diploma, 3 tahun nak habis. Banyak belanja. Kalau matrikulasi setahun je. Ya. Farahin ambil PST (Program Satu Tahun). Plus, it's a fast track. Belajar setahun. Boleh proceed degree. Kalau rezeki melambung, lepas graduate terus boleh kerja. So tempoh belajar tu tak ada lah panjang sangat.

Masuk matrikulasi, Farahin dikelaskan pula dalam bahagian Physical Science NO BIOLOGY yang Farahin agung2 kan. Hahahaha. Mohon ditukarkan kepada bahagian Pure Science tapi tak dapat juga. Masa tu memang dah gelabah. Takut tak boleh bawa Fizik, Kimia and this one very new subject bagi Farahin iaitu Sains Komputer. Obviously, Farahin memang kurang minat dengan Fizik dan Kimia. Tapi Farahin memang ada terikat sikit dengan komputer even tak tahu apa2 sebab Farahin dah biasa main edit2 blog ni since Form 3. Hahahaha.

Apapun, Farahin muhasabah diri. Fikir balik mungkin ada hikmahnya Farahin tak dapat kelas Pure Science tu even sekolah dulu botak layankan 3 subjek sains tu. Farahin memang minat Biologi. Tapi Farahin tak suka menghafal. Kefahaman Farahin tak terletak kepada apa yang Farahin hafal tapi apa yang Farahin memang faham. Jadi dekat situ Farahin terfikir, apa yang kita suka kadang2 bukan kita punya. Mungkin Biologi cuma minat. Mungkin komputer adalah peluang. Ingat! Allah lebih Maha Mengetahui.

Alhamdulillah. Farahin berjaya habiskan PST dengan kelulusan yang dirahsiakan. Hahahaha. Dan hari ni I am a Computer Science student major in Graphic and Multimedia chasing after Bachelor Degree. Guess what? Cinta Farahin kepada dunia komputer dan grafik kekal setia sehingga ke hari ini. Hihi.

Most of computer subjects memang banyak mempraktikkan kefahaman. Hafal boleh. Tapi tak digalakkan. Sebabnya kita orang belajar dengan dan tentang komputer. Berkomunikasi dengan komputer. Belajar bahasa komputer. Cuba kalau kita hafal sebutan bahasa asing tapi tak tahu apa makna? Memang tak jalan lah komunikasi tu kan. Serupa dengan komputer.

Jadi, itulah cerita yang nak dikongsikan hari ni. Bila mana Farahin takut2 nak melangkah ke dunia lebih luas. Bila mana Farahin masih ragu2 untuk menjadi dewasa. Bila mana Farahin memberontak dan tak yakin dengan apa yang jadi. Satu pesan dari Farahin. Orang yang paling kita patut percaya adalah diri kita sendiri. Tapi macam mana bila kita tak percaya lagi dengan diri sendiri? Takut dan was2 itu biasa. Jadi percaya kepadaNya yang Satu. Dia Yang Maha Mengetahu dan Menentukan Segalanya. Have Faith! Inshaallah.

Till then, I end my post tonight.
Thank you for your time.
Goodnight. =)


Somethimes you don't have to look for chance because
chance will comes to you by fate and faith.




READ MORE>>

Menyendiri

Posted by | On | | 8 Comments
Image result for free girl images
Aku mengeluh senafas lalu
meringkuk di hujung sudut
merawang mata di tiap penjuru
ruang petak yang terisi dengan kekosongan
cuma udara dan aku yang menghelahkan nafas

Terkurung terpuruk
ini bukan penjara
inilah dunia yang simetri
yang nutral tanpa diskriminasi
di sini cuma aku dan aku
tiada virus yang menjangkiti

Jendela menjadi bingkai
pintu menjadi tirai
memisahkan aku dan yang di luar sana
aku toleh aku pandang
kelihatan dedahan pokok melambai
dedaunnya bertepuk rimbun
gambaran yang indah
membangkitkan inkuiri dan konklusi
siapa tahu mungkin ianya berduri
mungkin aku tetap di sini menyendiri








READ MORE>>

December

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Related image
Hi, peeps! It's December. I mean 2nd December. Tapi still December kan. December. Akhir tahun. Akhir semester. Tapi bukan ini pengakhirannya. Kan? Hahahaha. For sure bulan December ni lah bulan paling rasa nak putus urat putus nyawa segala. Bulan ni lah banyak assignments dan mini project kena submit. Sekali presentation bla bla bla. Ditambah pula bila di hujung2 December nanti mulalah Exam Week. Huhu.

Farahin ada 4 paper untuk exam this semester. But actually I take 6 subjects with total credits 17. Tu pun dah hawau. Next semester will be the first semester of my final year. Ughh! More pressure. More stress. Plan nak ambil PSM(Projek Sarjana Muda) next semester. Tapi still in supervisor hunting mode. Berangan nak buat game. Tengoklah macam mana. Hihi

By the way I still have many subjects to take. Tergendala because of the lazy me for the past two years. Ditimpa musibah repeat paper for thrice. Sumpah! Insaf! Farahin sampai dah boleh hafal subject tu. Dah boleh ingat setiap chapter yang akan diajarkan. Hahaha. But I take the good. Sebab repeat paper tu lah Farahin lebih mudah nak faham subject2 lain yang related dengan basic subject yang Farahin repeat tu. Tak payah mention kot subject apa yang Farahin repeat tu. Hehe

Apapun, this month will be very hard to me. Tambah beban jadi kambing korban lagi. Penatlah. Penat jadi kambing korban. Jadi kambing korban untuk kambing2 yang tak reti appreciate pengorbanan orang lain. You know what I mean? If don't, don't mind. Tak payah tambah serabut kepala you guys okey. Haha

Ikutkan jadual exam, my last paper will be on 07/01/2018. And for your knowing, Farahin ni anggota Pasukan Siswa Pertahanan Awam. Jadi dengar ceritanya akan ada kursus lepas musim exam. Dan nak dijadikan cerita macam tak panjang je cuti semester nanti. Haha. Terpaksalah hadap. Farahin okey je. Tapi mak ayah tu. Rindu sangat dah rasanya. Well anaknya seorang je. Tapi Farahin jiwa kental. No hal. Hahahaha.

Hopefully, next semester Farahin dah tak ada selisih maut dengan kambing2 macam semester ni. Penat dengan perangai hipokrit dia orang. Farahin pun terpaksa hipokrit sekali disebabkan nak jaga sabar. Farahin ni kalau dah marah memang macam abah2. Sekalipun Farahin ni perempuan. Tapi marah tu memang kalau boleh Farahin tak nak amalkan. Kita chill2 je. Be positive. Kan?

Okay. Till then,
here is my first post of this December!
Thank You for your time to read.
Bubye. =)




December -- This is the last, this is where it starts.



READ MORE>>

ELFollowers

just because i'm a mental illness patient, doesn't mean i'm less human. -06/11/2019-