Repeat Paper

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum..
Image result for anime girl studying gif

Hello, peeps! Midnight post lagi. Hehe
Sebelum nak lelap mata ni, nak sembang sikit lah dekat Super Junior.ᴱᴺᵀ ni.
Petang tadi first paper Farahin untuk final exam semester ni.
So yeah it is a Repeat Paper. Huu
Seram juga  bila masuk dewan tadi.
Tapi Farahin try juga control cuak.
Sebab kalau cuak sangat, Farahin memang totally blank.
I don't want to ruin this second time paper. Hikshiks
Dua jam dalam dewan, could not say I did very well.
But I am still good. Hopefully no repeat paper anymore.
Cukuplah ini yang last. Serik. Insaf. Hahahaha
Tahun depan ada tiga lagi papers.
Wish me luck! Inshaallah.
Okey. Post kali ni memang santai sangat.
Till then, goodnight. Bubye. =)



Life is a live show with gimmicks and errors.






READ MORE>>

A Silent Voice

Posted by | On | | 3 Comments
Assalamualaikum...
Related image

Hello, peeps! How are you? Good? Nope?
Hopefully everyone is good.
Otherwise, please try a way to make you feel good.
Yourself come first. Hehe

Hmm. Tajuk post kali ni macam familiar tak? Mana yang otaku hantu anime tu mesti familiar gila dengan tajuk tu. A Silent Voice atau dalam bahasa Jepun bunyinya adalah Koe No Katachi. Sebuah anime yang mengisahkan perempuan bisu pekak dan lelaki yang mengalami deepression. Depression. Satu lagi perkataan yang agak familiar juga for these days. Yes. Malam ni Farahin nak sembang about Koe No Katachi dan depression.

Sempena study week ni, roommates semua pakat balik rumah masing2. Tinggal Farahin seorang dengan seorang kawan yang datang menumpang. Actually, dia kawan roommate tapi dah makin rapat dengan Farahin pula. Haha So, tadi sempat layan Koe No Katachi dengan dia. Boleh kata rerun session lah ni. Haha

Tiba2 Farahin rasa sentap dan sebak bila tengok Ishida watak lelaki utama dalam Koe No Katachi tu mengalami depression tapi dia slow2 dapat overcome depression dia apabila ada classmate dia nama Nagatsuka approach dia dan jadi kawan dia. Ishida yang rasa orang selalu mengata dia, mengkeji dia, memncilkan dia, finally dia dapat serahkan rasa percaya kepada Nagatsuka. Mula dengan Nagatsuka, kemudian Nishimiya yang bisu pekak yang pernah dia buli masa sekolah rendah dulu, dan ramai lagi watak2 yang kembali dalam hidup dia memberi dia semangat untuk mengatasi depression dia. He started socializing and forgive himself that he used to blame.

Ishida mengingatkan Farahin kepada seseorang. Siapa dia? Ada dekat sini. Tapi orang ni tak dapat atasi depression dia macam Ishida. Mulalah hati Farahin rasa sakit2. Sakit sebab fikirkan orang tu. Sakit sebab kasihankan dia. sakit sebab Farahin sendiri boleh relate dengan apa yang dia alami dengan apa yang Farahin pernah alami. Apa yang Farahin alami mungkin tak seteruk dan sepayah yang dia alami. Sebab Alhamdulillah hari ni Farahin baik2 je even ada parut halus di tangan Farahin.

Farahin sendiri tak pasti apa yang Farahin pernah alami tu adalah depression atau bukan. Orang kata jangan pandai2 diagnos sendiri. Kalau betul2 berpenyakit, pergi jumpa doktor. Tapi masa tu Farahin masih sekolah. Sangat muda dan tak matang lagi. All I did was pendam semuanya dalam hati dan fikiran ni. Blaming myself again and again. Hate her day by day. Treat her like a worthless being. Sampai satu ketika Farahin hiris tangan sendiri. Orang kata attention seeker. Farahin pun fikir macam tu masa tu. Sebab tu Farahin berhenti pada kali yang ketiga.

Farahin ada tiga parut di pergelangan tangan ni. Yang pertama, bila Farahin cuba hapuskan sakit dalam diri ni. Yang kedua, bila Farahin tahu Farahin menyakitkan diri sendiri. Yang ketiga, bila Farahin sedar apa yang Farahin buat tu salah. Jadi hari ni parut yang pertama adalah yang paling jelas. Yang lagi dua nampak halus sahaja. It wasn't like I tried to kill myself. Farahin cuma nak lampiaskan rasa sakit dalam diri masa tu. Tapi ternyata makin sakit. Padan muka. Haha

Sehingga hari ni, tiga parut ni lah yang selalu ingatkan Farahin yang hidup ni memang sakit tapi berharga. Jangan lupa untuk sayangkan diri sendiri tak kira apa yang jadi. Jadi bila Farahin teringatkan orang tu, macam terasa balik sakit dekat parut ni. It must be really hard for him to be in his last grief. Mungkin sesaat yang terakhir tu, dia masih mahu hidup ni diteruskan. Mungkin sesaat yang terakhir tu, dia tidak mahu pergi dengan cara yang begini. Mungkin sesaat yang terakhir tu, dia mengharapkan bantuan tetapi sudah terlambat. Asap rokok yang bebas tu pun dah cukup buat kita sesak nafas. Inikan dia seorang diri terkepung dengan carbon monoxide.

Dear peeps, depression is no joke. Semua orang mengalaminya. Yang membezakan adalah fasanya sama ada normal atau luar biasa. Ada orang boleh atasinya dalam sehari dua. Ada orang mungkin ambil masa berbulan. Ada orang sangat terdesak sementara mentalnya semakin teganggu. Lebih sedih dan menyakitkan apabila suicide menjadi pilihan. Satu, dua, tiga hiris pisau pun dah cukup pedih. Inikan suicide. Depression is a silent voice. Macam nampak tak nampak. dengar tak dengar je.

Farahin sangat frustrated this days. Please, peeps. Love yourself. Biar tak ada seorang pun tinggal di sisi, biar kita terpaksa bersendiri, jangan pernah tinggalkan diri sendiri. Jangan buat apa yang Farahin buat dulu. Hold yourself. Embrace yourself. Love yourself like no one else could. Please. I beg. Kalau hidup ni susah, apakan lagi mati. Do we born by our demand? No. Then why do we have to left this world without His command? If you need support, ask for it. It's okay to be cheap for a high price life. Please. Life is precious. So do you. And last but not least, you're not alone.

Till then, thank you for reading this.
Hopefully this sharing is helping.
Bubye. Good night.
Love yourself  =)




Empathy works harder than sympathy.




READ MORE>>

I Feel The Lost

Posted by | On | | 4 Comments
Assalamualaikum...
Image result for jonghyun ring ding dong gif

Dear, fellow friends. Today we've lose someone
that is very precious to his family, friends, colleagues, and fans.
As a fellow human that is still living this life,
as a fellow kpop fan who is also cheering on SHINEE,
as a person who really appreciates his voice, song, and talent,
I do feel the lost. It's still very shocking to me.
The news reached to me from my roommate
who was scrolling on her instagram.
I thought it was just a misunderstanding. Yet it wasn't.
I was getting ready to buy my dinner back then.
As I looked at the mirror while wearing my hijab,
suddenly that feeling hit me. That feeling of losing someone.
Ring Ding Dong was my very first moment knowing SHINEE and him.
Just like how I favors Minho's visual,
just like how I favors Taemin's dance,
just like how I favors Key's cuteness,
just like how I favors Onew's smile,
I also favors his voice especially when he reached the high note.
To dear Shawol, please be strong everyone.
To his family, I give them my full condolence.
To him, thank you for everything Jonghyun ssi.
I am listening to your songs right now.
Because I suddenly feeling that I miss you.





You think that person is too far, yet actually he is very close.




READ MORE>>

Satu Rasa

Posted by | On | | 1 Comments
Related image

Ada satu rasa. Rasa ingin tahu.
Rasa yang membuatkan aku tertanya-tanya dalam diam.

Ada satu rasa. Rasa ingin tahu.
Rasa yang mendebarkan. Rasa yang mengganggu fikiran.

Ada satu rasa. Rasa ingin tahu.
Rasa yang tiap kali aku belakangkan, aku tinggalkan seribu persoalan.

Ada satu rasa. Rasa yang aku sendiri tidak tahu.
Rasa yang aku sendiri tidak mengaku. Rasa yang aku sendiri seakan tertipu.

Ada satu rasa. Rasa yang mungkin cuma mainan minda.
Rasa yang kekalnya tidak lama. Rasa yang aku biarkan soal menjadi tanda.

Ada satu rasa. Rasa ingin tahu.













READ MORE>>

Bipolar Me

Posted by | On | | 4 Comments
Assalamualaikum...
Image result for heechul gif change mood
Hi, peeps! A midnight post again. Hehe
Gaya macam esok tak ada apa2 event je kan.
Padahal ada latihan sispa. Huhu

Bipolar. Dua kutub? Itu ke maksudnya? Entah. Haha
Tapi bipolar selalu rujuk kepada orang berperwatakan berubah-ubah kan.
Ke tak? Jadi ni yang sembang malam-malam ni. Bipolar Me.

Recently, selalu dengar orang cakap macam ni
"Farahin, awak ni macam kawan saya lah."
Actually, baru dua orang cakap macam ni.
Kecoh kan? Hahahaha

Orang yang pertama kata
Farahin sama dengan seorang kawan lelaki dia.
I was like, what? Dia kata bentuk muka, bila senyum, tingkah laku pun lebih kurang.
Bila Farahin tanya kawan lelaki dia ni kawan yang mana,
dia kata orangnya pun satu fakulti dengan Farahin. Again, what?!
Sejak tu, setiap kali jumpa dia dalam kelas mesti dia nganjing2 Farahin pasal ni.
Farahin sanggup usha ig kawan lelaki dia ni demi mencari bukti dan saksi.
Dayyumn! I have no de-de-denial. Hahahahaha.
Tak ada lah 100% sama kan. Tapi macam sama. Haduii

And then, few days ago kawan satu platun sispa pula cakap benda yang sama.
Sekali loghat kelate dia, "Farahin. Mu ni mace saing aku lah."
Sempat juga Farahin brain perkataan 'saing' tu. Haha
Farahin tanya, saing yang mana? Budak mana? Fakulti apa?
Mana tahu sama je cerita dengan yang kat atas tu kan.
Rupa-rupanya tidak. Hahahaha
Dia kata kawan sekolah dia dulu. Lelaki juga.
Yang ni dia tak cakap pasal muka.
Dia cakap cara Farahin bercakap, gaya Farahin macam saing dia tu.
Dia cakap lagi Farahin ni kadang2 nampak macam lelaki. Pulak dahh

Well, Farahin have no de-de-denial dengan dua perumpaan tersebut.
Farahin bipolar. Farahin suka benda2 comel, act comel2, tapi paling kerap
berperwatakan kasar termasuklah tone suara Farahin bila bercakap. Hahahaha
First of all, Farahin mungkin terpengaruh dengan kawan2 tomboy dulu.
Masa tu Farahin tak sekolah lagi. Tapi kawan2 Farahin dah sekolah rendah.
Tomboy lagi. Hahahaha
Yang keduanya, mungkin sebab trauma dan fobia
yang pernah Farahin alami dari budak sampai sekarang
membuatkan perwatakan Farahin jadi kasar dan nampak tegas sikit.
Yang ketiganya, kasar2 Farahin hati tetap baik ma. Kuikuikui  d(^w^)b

Till then, I end the post here.
Terima kasih sebab sudi singgah dan baca!
Good night. Sweet dream.
Apapun, always be yourself.
Lantaklah kalau orang kata macam apa dan siapa pun kan.
Bubye  =)





Life change, People change, but The Past remain.



READ MORE>>

Expectation vs Reality

Posted by | On | | 4 Comments
Assalamualaikum...
Image result for super junior push shoulder gif
Hi, peeps! Redup je petang dekat UMP Gambang ni.
Tempat you guys macam mana? Hihi.
Apapun, teruskan baca post ni okey.

Hmm. Expectation vs Reality. Rasanya ramai yang dah biasa dengan terms ni kan? Kalau Farahin, pertama kali terdedah dengan terms ni masa tengah berkeliaran dekat YouTube tu. Expectation vs Reality apa yang Farahin cari? Sudah tentunya Expectation vs Reality : Super Junior. Hehe So, Expectation vs Reality ni juga fokusnya kebiasaannya untuk benda2 lawak kan. Tapi apa yang Farahin nak sembang petang ni nak gelak atau nangis pun tak tahu. Hahahaha

This morning Farahin ada presentation Mini Projek. Kalau budak komputer, of course Mini Projek ni banyaknya karang code kan. Jangan buat2 tak tahu pula. Tak tahu, ni Farahin dah beritahu. Presentation went well. Website yang team Farahin buat was running well. No Error. Itu mustahak! Cuma ada lah juga kurang2 tu kan. Maklum, budak tengah belajar. Hewhewhew

Tapi paling cuak masa presentation bila kantoi pembahagian tugas untuk reka Website ni tak seimbang. Actually, for this shit Farahin yang paling banyak banting tulang. Kami berdua je. Jadi partner Farahin tu macam tiang seri je. Masalah di sini bukan partner Farahin tak buat kerja. Tapi masalah di sini adalah Farahin sendiri. Sebenarnya, Farahin pun feel bad sebab ada masalah ni. Masalahnya I don't believe my partner. Masalah kan? Masalah besar!

Farahin faham bila in a team, kita patut percaya dengan team kita. Baru confident dan seronok nak berkerja. But the reason Farahin tak percaya dengan partner Farahin ni sebab dia adalah seorang kawan. Kami tak rapat sangat pun. Tapi cukup rapat untuk jadi kawan lepak, makan, shopping, gelak semua. Jadi bila disebut tentang kawan, sudah tentu the Expectation is serasi kan. Tapi dalam kes Farahin ni, the Reality is NO. Kami memang serasi jadi kawan. Tapi Farahin memang tak rasa serasi jadi partner dengan dia.

Farahin kenal dengan dia since 3 semester lepas. Kami sama2 repeat paper. And since then, I learned yang dia ni macam ada attitude negatif yang susah nak ubah. Farahin tak pasti nak describe macam mana attitude dia ni. Because it is so natural like dia bukan buat2 atau mengada. Just imagine, bila lecturer tanya about class diagram which is benda paling basic kalau nak plan projek dia boleh replied sengih2 "err...I don't remember." Lepas tu, bile Farahin tanya dia ingat tak about Flowchart which is benda basic juga dalam planning dia replied benda yang sama. And once dia mentioned, "kau bagi je aku apa2. Aku buat." Those words were not comforting bagi Farahin. It seemed like I have to put everything on my shoulder. And yes, no doubt!

Sebab dia kawan lah, Farahin tak percaya dengang dia. Farahin tahu attitude dia. Farahin tahu level skill dia. Kita orang mungkin repeat paper sama2. Tapi actually attitude kita orang memang beza. Senang cakap dia buat kawan memang sedap. Tapi kalau nak jadikan partner for assignment or project, it's actually a NO kalau ikutkan attitude Farahin. Tapi kenapa Farahin tetap partnered dengan dia? Sebab Farahin dah terikat yang namanya kawan.

Dia student Year 4. Next semester should be her last semester. But I am every sure, dia akan extend. Extend janji dapat graduate dengan jayanya, that's cool. Dah nak buat macam mana kalau dah memang kena extend year. Tapi her attitude still have no changes. Farahin tanya dia, "kau bila nak ambil PSM(Projek Sarjana Muda)?" Dia jawab, "entahlah." Farahin tanya dia, "LI(Latihan Industri/Praktikal)?" Pun dia jawab benda yang sama. Farahin pula yang risau dengan dia. Macam mak2. All because dia seorang kawan. Farahin risaukan dia sebab dia seorang kawan. Tapi at the same time, Farahin susah nak appreciate dia sebagai team partner. I am very bad ha? VERY VERY BAD. hikhik

Jadi masa kantoi dengan lecturer tadi, lecturer sempat perli dia "Awak buat form je? Graduate nanti saya bagi awak form je nak?" Masa tu Farahin senyum je. Maniskan muka. But actually Farahin felt very bad. Salah Farahin ke sebab tak percayakan dia untuk buat kerja2 yang complex? But you know she once mentioned this too, "Weh! Aku tak reti buat database connection tu. Kau buatlah." While before that Farahin ada je minta dia cuba2 buat database connection. I meant belajar baliklah dari basic kan kalau tak faham. Sebab Farahin pun buat macam tu. Mula dari basic yang tak complex then persued beyond that. Farahin memang barai since last week lagi. Berjaga malam nak fahamkan code semua. While banyak lagi mini projek lain menimbun. Huhu

Apapun, gladly semua selesai. Esok Farahin kena submit mini projek yang lain pula. Of course, it is a team work also. Tapi Farahin juga jadi kambing korban. Partner yang ni pula jenis manja2. Sikit2 nak tanya Farahin macam tak ada effort nak buat cara sendiri. Pun harapkan Farahin. And he's a man. A man with girlfriend. Jadi Farahin tak faham macam mana dia boleh ada girlfriend dengan attitude macam tu. Macam mana dengan girfriend dia agaknya? Hahahaha.

Hmm. Memang kena jadi burung hantu juga malam ni.
Wish me good luck okey!
Maaf post panjang. Hehe
Bubye =)




READ MORE>>

Faith

Posted by | On | | 2 Comments
Assalamualaikum...
Related image
Hello, peeps! It's already midnight. Tapi Farahin dapat ilham pula nak buat post lepas baca this one post from a blog. Tuan blog share how she felt confused wether to accept the offer of cluster boarding school or not. Lepas baca tu terimbau balik masa2 lepas SPM dulu. Struggle nak mohon IPT atau Matrikulasi. Form 6 memang Farahin tolak awal2. Hehe. Dan akhirnya Farahin pilih matrikulasi.

Kenapa matrikulasi? Sebab yuran murah. Haha. Farahin fikir pasal kewangan ayah sebenarnya Kalau ambil diploma, 3 tahun nak habis. Banyak belanja. Kalau matrikulasi setahun je. Ya. Farahin ambil PST (Program Satu Tahun). Plus, it's a fast track. Belajar setahun. Boleh proceed degree. Kalau rezeki melambung, lepas graduate terus boleh kerja. So tempoh belajar tu tak ada lah panjang sangat.

Masuk matrikulasi, Farahin dikelaskan pula dalam bahagian Physical Science NO BIOLOGY yang Farahin agung2 kan. Hahahaha. Mohon ditukarkan kepada bahagian Pure Science tapi tak dapat juga. Masa tu memang dah gelabah. Takut tak boleh bawa Fizik, Kimia and this one very new subject bagi Farahin iaitu Sains Komputer. Obviously, Farahin memang kurang minat dengan Fizik dan Kimia. Tapi Farahin memang ada terikat sikit dengan komputer even tak tahu apa2 sebab Farahin dah biasa main edit2 blog ni since Form 3. Hahahaha.

Apapun, Farahin muhasabah diri. Fikir balik mungkin ada hikmahnya Farahin tak dapat kelas Pure Science tu even sekolah dulu botak layankan 3 subjek sains tu. Farahin memang minat Biologi. Tapi Farahin tak suka menghafal. Kefahaman Farahin tak terletak kepada apa yang Farahin hafal tapi apa yang Farahin memang faham. Jadi dekat situ Farahin terfikir, apa yang kita suka kadang2 bukan kita punya. Mungkin Biologi cuma minat. Mungkin komputer adalah peluang. Ingat! Allah lebih Maha Mengetahui.

Alhamdulillah. Farahin berjaya habiskan PST dengan kelulusan yang dirahsiakan. Hahahaha. Dan hari ni I am a Computer Science student major in Graphic and Multimedia chasing after Bachelor Degree. Guess what? Cinta Farahin kepada dunia komputer dan grafik kekal setia sehingga ke hari ini. Hihi.

Most of computer subjects memang banyak mempraktikkan kefahaman. Hafal boleh. Tapi tak digalakkan. Sebabnya kita orang belajar dengan dan tentang komputer. Berkomunikasi dengan komputer. Belajar bahasa komputer. Cuba kalau kita hafal sebutan bahasa asing tapi tak tahu apa makna? Memang tak jalan lah komunikasi tu kan. Serupa dengan komputer.

Jadi, itulah cerita yang nak dikongsikan hari ni. Bila mana Farahin takut2 nak melangkah ke dunia lebih luas. Bila mana Farahin masih ragu2 untuk menjadi dewasa. Bila mana Farahin memberontak dan tak yakin dengan apa yang jadi. Satu pesan dari Farahin. Orang yang paling kita patut percaya adalah diri kita sendiri. Tapi macam mana bila kita tak percaya lagi dengan diri sendiri? Takut dan was2 itu biasa. Jadi percaya kepadaNya yang Satu. Dia Yang Maha Mengetahu dan Menentukan Segalanya. Have Faith! Inshaallah.

Till then, I end my post tonight.
Thank you for your time.
Goodnight. =)


Somethimes you don't have to look for chance because
chance will comes to you by fate and faith.




READ MORE>>

Menyendiri

Posted by | On | | 8 Comments
Image result for free girl images
Aku mengeluh senafas lalu
meringkuk di hujung sudut
merawang mata di tiap penjuru
ruang petak yang terisi dengan kekosongan
cuma udara dan aku yang menghelahkan nafas

Terkurung terpuruk
ini bukan penjara
inilah dunia yang simetri
yang nutral tanpa diskriminasi
di sini cuma aku dan aku
tiada virus yang menjangkiti

Jendela menjadi bingkai
pintu menjadi tirai
memisahkan aku dan yang di luar sana
aku toleh aku pandang
kelihatan dedahan pokok melambai
dedaunnya bertepuk rimbun
gambaran yang indah
membangkitkan inkuiri dan konklusi
siapa tahu mungkin ianya berduri
mungkin aku tetap di sini menyendiri








READ MORE>>

December

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Related image
Hi, peeps! It's December. I mean 2nd December. Tapi still December kan. December. Akhir tahun. Akhir semester. Tapi bukan ini pengakhirannya. Kan? Hahahaha. For sure bulan December ni lah bulan paling rasa nak putus urat putus nyawa segala. Bulan ni lah banyak assignments dan mini project kena submit. Sekali presentation bla bla bla. Ditambah pula bila di hujung2 December nanti mulalah Exam Week. Huhu.

Farahin ada 4 paper untuk exam this semester. But actually I take 6 subjects with total credits 17. Tu pun dah hawau. Next semester will be the first semester of my final year. Ughh! More pressure. More stress. Plan nak ambil PSM(Projek Sarjana Muda) next semester. Tapi still in supervisor hunting mode. Berangan nak buat game. Tengoklah macam mana. Hihi

By the way I still have many subjects to take. Tergendala because of the lazy me for the past two years. Ditimpa musibah repeat paper for thrice. Sumpah! Insaf! Farahin sampai dah boleh hafal subject tu. Dah boleh ingat setiap chapter yang akan diajarkan. Hahaha. But I take the good. Sebab repeat paper tu lah Farahin lebih mudah nak faham subject2 lain yang related dengan basic subject yang Farahin repeat tu. Tak payah mention kot subject apa yang Farahin repeat tu. Hehe

Apapun, this month will be very hard to me. Tambah beban jadi kambing korban lagi. Penatlah. Penat jadi kambing korban. Jadi kambing korban untuk kambing2 yang tak reti appreciate pengorbanan orang lain. You know what I mean? If don't, don't mind. Tak payah tambah serabut kepala you guys okey. Haha

Ikutkan jadual exam, my last paper will be on 07/01/2018. And for your knowing, Farahin ni anggota Pasukan Siswa Pertahanan Awam. Jadi dengar ceritanya akan ada kursus lepas musim exam. Dan nak dijadikan cerita macam tak panjang je cuti semester nanti. Haha. Terpaksalah hadap. Farahin okey je. Tapi mak ayah tu. Rindu sangat dah rasanya. Well anaknya seorang je. Tapi Farahin jiwa kental. No hal. Hahahaha.

Hopefully, next semester Farahin dah tak ada selisih maut dengan kambing2 macam semester ni. Penat dengan perangai hipokrit dia orang. Farahin pun terpaksa hipokrit sekali disebabkan nak jaga sabar. Farahin ni kalau dah marah memang macam abah2. Sekalipun Farahin ni perempuan. Tapi marah tu memang kalau boleh Farahin tak nak amalkan. Kita chill2 je. Be positive. Kan?

Okay. Till then,
here is my first post of this December!
Thank You for your time to read.
Bubye. =)




December -- This is the last, this is where it starts.



READ MORE>>

Gveaway Photo Polaroid Azhafizah.com

Posted by | On | | 5 Comments
Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.


Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/


READ MORE>>

Encourage That Courage

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Related image
p/s: so minnie chose to keep wiggling his hips HAHAHAHA


Morning, pals! Baru bangun tidur ke tu?
I have no class for this morning.
And supposed to do my assignment.
Yet here I am. Hehe

So pepagi ni nak story sikit
pasal apa yang jadi last July.
Yeah. Cerita lama. Hahahaha
Tak apa. Teruskan baca.

Last July ayah Farahin patah tiga jari kaki.
Seminggu duduk wad. Seminggu tak merokok.
Bosan sungguh lah gayanya. Hahaha
Anyway, sekarang dah hampir sembuh sepenuhnya.

One lazy morning, ayah tetiba call Farahin which Farahin rasa pelik.
Rasanya ayah tak kerja pagi tu? Bila Farahin angkat call
ayah cakap "beritahu mak elok2 taw."
Aik! Lain macam je ayat tu?
Masa tu ayah dah dekat hospital pun
tunggu turn treatment.

Setengah jam lepas tu, ayah call lagi.
Ayah minta Farahin datang hospital.
Katanya kalau doktor bagi lepas balik,
nanti Farahin bonceng ayah. Masa tu dah cuak.
Sebab Farahin tak berani nak press skuter
redah jalan besar. Huhu

Honestly, Farahin felt dissapointed dengan diri sendiri masa tu.
Ayah sakit, masuk hospital, takkan Farahin tak mampu nak buat apa?
Farahin ni anak sorang. Siapa lagi mak ayah boleh harapkan?
Sampai bila nak takut2 ni? Tolonglah jangan perempuan sangat!

Ten minutes later, I got the courage.
Cucuk kunci. Press handle. Farahin nekad redah jalan besar pergi hospital.
Tangan tu memang genggam kuat sungguh lah handle tu. Haha
Sampai hospital, tengok ayah tengah duduk dekat kerusi roda
dengan kaki berdarah tapi ditutup dengan tuala Good Morning yang dah buruk.
Maklum, hospital kerajaan. For sure slow kan. Huhu

Since that, I learned that COURAGE ni memang tak pernah ada.
Courage ada bila kita ENCOURAGE diri kita.
Takut tu. Takut ni. Tak nak tu. Tak nak ni.
Bukan sebab kita tak ada courage.
Kita yang tak nak encourage diri kita untuk bina courage tu.

Well, since then Farahin dah berani press skuter sampai ke bandar. Hahahaha
Selalunya parking setempat je sebab tak berani pusing2 jalan besar dekat bandar.
Tapi sekarang dah berani hadap traffic light pun. Kahkahkah
Bawa mak pergi bank. Pergi pejabat pos sendiri.
Ambil KS1M Bank Rakyat sendiri.
Dengar cerita dah nak tukar balik ke baucar? Hawau lah.
Gigih orang panaskan buntut tunggu giliran dekat bank tu
demi sekeping kad. Hahahahaha

Biasanya kalau apa2 mesti minta member teman.
Farahin sponsor skuter. Dia press je. Hehehehe
Tapi sebelum naik new semester, sempat member tu bonceng dengan Farahin.
Senyap je dia dekat belakag tu. Seronok duduk belakang. Hahahaha

Till then, tu lah story yang Farahin nak share.
Kita masing2 ada anxiety masing2.
Tapi nak atau tak, one day kita kena hadap anxiety tu.
We called it DESPERATION.
Sebab desperate, Farahin finally built the courage.
Hope you guys pun dapat build that courage one day.
So here I wish you Good Morning!
And Good Luck! =)







What you have may not what you build.
But what you build is absolutely yours.






READ MORE>>

Permudahkan Yang Mudah

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Image result for anime yato proud smile gif
Hello, peeps! Dah malam ni.
Dah nak tidur ke? Awalnya tidur.
Buat yang masih berjaga tu, apa kata
teruskan baca post Farahin ni. Hehe

Farahin dah lama nampak. Dah lama perasan.
Dah lama terfikir nak tulis pasal ni.
Tapi dah lama juga asyik bertangguh.
Eh! Banyak pula 'dah' dia. Hahahaha

Okey. Siapa yang tak tahu yang setiap hari things happened? Siapa yang tak tahu yang setiap hari there will be a little changes? Setiap hari juga ada susah dan senang yang kita terpaksa dan mesti tempuhi. Farahin pasti you guys tahu. Tapi tahu tak yang semua tu tak complicated yang kita sangkakan? Tahu tak yang semua tu adalah berpunca daripada perkara2 mudah yang kita endahkan? Jadi malam ni Farahin nak share sikit tips untuk mudahkan hari2 you guys dan orang sekeliling dengan permudahkan yang mudah. Hehe

1. Two Ways in a Path

Dua jalan dalam satu laluan. Kalau jalan raya ada dua jalan(arah/hala), begitu juga dengan laluan yang kita guna untuk berjalan. Kalau berjalan tu, minta2 tolong consider orang dari arah depan dan belakang. Kalau rasa nak berlenggang macam cik siti wan kembang, berjalan biarlah di tepi. Beri laluan kepada orang yang nak cepat dan mengejar masa. Dah lah berlenggang, berkawad pula tu beramai-ramai dalam satu laluan tu, orang yang dari arah depan atau belakang tu pula terpaksa tarik brek emergency atau buat lencongan maut sebab nak elakkan road block ni. Jadi INGAT! Two Ways in a Path. Ada masanya kita ni berkongsi titik temu sebelum berpisah takdir. Hihi

2. Door to Politeness

Pintu. Ada apa dengan pintu? Pintu tu sempadan di antara ruang dan pertemuan. Kalau rasa2 dekat belakang you guys ada orang yang nak guna pintu yang sama you guys guna, why not let the door open for that person. Mana tahu jumpa jodoh? Eh! Hahahaha. Kita tak tahu yang mungkin orang tu nak cepat atau ada hal2 penting yang dikejarkan. Jadi tak salah kan kalau kita buka dan lapangkan laluan dia? Farahin did this at the bank once. Pak Cik misai putih senyum je dekat Farahin. Guard yang diri tepi pintu pun senyum. Believes me! Benda ni kecil. Tapi besar maknanya. Lagipun mudah je nak buat.

3. Fill The Bin, Not Spill It!

Tong sampah. Gunanya untuk diisikan dengan sampah. Tapi apa yang Farahin biasa buat, Farahin isikan dengan rasa menyampah. Kenapa? Farahin yang patut soalkan kenapa. Kenapa sampah2 dalam tong sampah tu dibiarkan bertimbun macam mangkuk ABC? Masalahnya bukan bertimbun sebab tong sampah tu betul2 dah penuh. Tapi sebab ruang dalam tong sampah tu tak digunakan sepenuhnya. TOLONG! Tolong bila buang sampah tu pastikan saiz sampah tu tak terlalu memakan ruang. Kalau buang bekas minuman, boleh je kemekkan bekas minuman tu sebelum dibuang. Kalau buang bekas2 polistrin, boleh je dipatahkan dulu sebelum dibuang daripada dicampak buang sebiji2. Kalau tak, apa guna bahan2 mudah lupus atau musnah ni? Minta majulah sikit. Penggunaan beg plastik tong sampah pun boleh dikurangkan. Stress tengok sampah bertimbun pun kurang.

4. Laugh No Rough

Ketawa. Ketawa tu pengubat. Tapi ada je ketawa yang bawa penyakit. Contohnya, bila bergurau dengan kawan2 atau sesiapa pun tak perlu nak buat ad-libs yang keterlaluan macam tendang pintu bilik air sebab nak kenakan kawan yang tengah mandi. Benda tu benda awam. Bukannya pintu buluh kampung orang asli. Ada juga yang guna alat2 keras untuk diacah pukul pada kawan. Gurau memang gurau. Tapi kita semua tahu istilah TAK SENGAJA kan? Tak sengaja yang tak mendatang mudarat tak apa. Tapi macam mana kalau sebaliknya? Tak sengaja pun, salah tetap salah kan? Things happened. Expected. Unexpected.

5. Silent is Free Respect

Bab ni personal sikit. I kept experienced this and it got me pissed off. Kawan memang kawan. Tapi jangan sampai hilang respect. Kalau kawan atau kawan kepada kawan tengah solat atau baca Al-Quran, tolonglah elakkan bunyi2 yang mengganggu. Tak salah pun kalau kita duduk diam, dengar je bacaan dia. Kalau ada kawan tengah tidur, bukan nak ajak tidur sekali. Tapi tolonglah jaga suara tu. Sembang pun bukan dalam kilang mesin. Tak perlu nak tinggi2 kan suara tu. Yang hidup berjiran terutama asrama sebab bilik rapat2 kan, gelak tu tak payah nak test pitching sangat khususnya perempuan. Kalau malam2 tu mengganggu orang nak study dan tidur. Kalau siang2 pula macam tak sopanlah sampai orang aras bawah dekat lobi tu dengar. Masing2 ada waktu santai dan rehat. Jadi tolonglah hormat. IT'S FREE!


Kesimpulannya, things happened, things changed. Tapi worst or better? Kita sibuk menatap gambar besar. Tapi kita lupa gambar besar tu adalah hasil dari gambar2 kecil yang dicantumkan. Tak rumit. Simple. Manusia ni je yang lalai. Tamak dan menyusahkan diri sendiri.



Till then, Farahin tamatkan post malam ni.
Terima kasih sebab baca. Harap bermanfaat.
Farahin pun manusia.
I did, I experienced, I share. Hihi
Goodnight. Bubye









We talk about how to make it better
but we forget to stop the bad or make it less.




READ MORE>>

Burden Face

Posted by | On | | 2 Comments
Assalamualaikum...
Image result for kaneki ken gif

Hey ya! Alamak macam makin kerap pula main conteng2 dekat blog ni. Hehehe
Nak share sikit apa jadi masa kelas pagi tadi. Kelas Web Scripting.
Kelas yang buat Farahin rindu zaman2 aktif jadi blogger. Hahahaha

So masa kelas tadi Farahin and my partner
patutnya present a bit about our mini project to the lecturer.
But then once kita orang dah sampai kat meja dia,
tiba-tiba dia komen macam ni.
"Farahin always have this hardworking...burden...face...something."

Maka bermulalah sembang2 kami berdua.
Sehinggalah Farahin mentioned this,
"Unfortunately, I am an introvert. I don't talk much
but I love to write. I am a blogger."
That's it! I slipped. Hahahahaha

After that, he asked me more
"Oh! You love to write. Then you should try
writing poetry. Do you write poem?"
"Yes, I did!" Again. I slipped! Hahahahaha
Lecturer minta Farahin tunjuk blog Farahin.
It was embarrassing. But actually I love to let he see it. Hehe

Dijadikan cerita Farahin tunjuklah puisi2 tua Farahin.
And he said, "That's many! You should write a book!" Haha
Well, Farahin memang pernah berangan nak jadi penulis dulu.
Lepas tu, he asked me to read one of my poem. Alamak!
Bukan baca bisik tahu. Tapi in front of the class.
I did it! With the whole heart and soul.
Sampai nak menangis sebab feeling sangat dengan puisi tu.

Since someone mentioned about my 'Burden Face',
Farahin mula fikir bila dan kenapa?

WHEN? WHY?
When ada orang bergantung kepada Farahin. Sebab Farahin rasa this high of responsibility feel. I take it seriously. I don't play with it. Yes! At negative point, it is a burden. But at positive point, Farahin rasa I am a trustworthy person. So it's actually good!

When I cannot handle the crowd. It's a gifted nature  for some introvert memang tak boleh handle suasana bising. We feel pressure macam belon yang dihimpit dan tunggu masa nak meletup tapi tak tahu bila sebab we try to hold it in as well as we can. Tapi since Farahin sentiasa ajar diri untuk tak terlalu taksub dengan my introvert side dan cuba suaikan diri dengan keadaan, Farahin sometimes good sometimes not bila dalam crowded. Huhu



Setakat ni tu je la yang dapat Farahin fikirkan punca lahirnya 'Burden Face' ni. Hehe
Till then, thank you for your time!
So glad Super Junior.ᴱᴺᵀ masih ada pembaca.
Bubye. See you soon. =)





What you see may not what you actually know.




READ MORE>>

Least Things To Do as a Group Member

Posted by | On | | 2 Comments
Assalamualaikum...
Image result for super junior team hug gif
Hello, peeps!
Tajuk post malam ni macam formal kan?
A bit casual but strict ha? Haha
To be truth, rasa bengang di dada ni dah menebal for a few days.
So nak ceramah lah sikit malam ni. Hahahaha

Least Things To Do as a Group Member.
Perkara yang sekurang-kurangnya dilakukan
sebagai seorang ahli kumpulan.
Actually, Farahin nak add SHOULD.
Tapi tajuk post tu jadi panjang sangat lah pula.
Tak apa. Farahin modify kat sini.
Least Things Should Be Done as a Group Member.

1. TIME MANAGEMENT (Pengurusan Masa)
Kalau dah berjanji, dah confirmed, tolonglah datang group meeting tu on time. Kalau perut tu menjerit sebab tak makan lagi, bungkus harung sekali dalam meeting. Jangan biar members lain menunggu. Kalau rasa memang akan lambat, inform awal2. Lebih baik kalau sertakan sebab bukan alasan tak bersalah. Yalah. Like "aku kat kafe. tak makan lagi. baru nak makan." Haa makanlah sambil telan maki hamun members yang bergumpal-gumpal dalam hati tu.

2. RESPOND (Tindak Balas)
Semua cukup deria kan? Farahin yang rabun jauh makin teruk pun belum buta lagi. Alhamdulillah. Kalau dalam group Whatsapp/Facebook/Messenger tu, kalau rasa diri tu tak berapa aktif nak bangkitkan isu2 penting untuk dibincangkan, tolonglah aktif bila leader group mengharapkan respond daripada group members. Paling2 YA atau TAK pun takpe. Leader tu pun bukannya perfect. Dia cuma nak nampaklah yang group dia ni actually function. Tak payah nak silent reader sangat. Ingat malaikat?

3. COOPERATION (Kerjasama)
Asalnya, kita semua ni memang bahlul hundred percent. Memang tak tahu apa2. Tapi tak bermakna kita tak boleh. Bila tugas dibahagi-bahagikan, tak payahlah gedik sangat tak nak yang tu tak nak yang ni. Dah lah tak nak. Lepas tu tak reti nak decide tugas sendiri. Presentation sembang2 pun nak tarik muncung itik. Presentation je. Sembang je apa yang mampu. Yang penting mulut tu function. Jangan nak merengek je macam belum baligh.

4. BE A LEADER WHEN YOU ARE NOT!
Hawau lah kalau semua benda nak campak kat leader! Leader pun ada masa turun naik dia. In case leader absent, tak salah kalau a group member take incharge. Kalau semua take incharge lebih memakmurkan. Jangan jadi macam kambing tak ada pengembala. Berkerumun sambil mengembik je reti. Pandai2 lah bawa diri. Everyone is a leader. Trust me!

5. COMFORTING (Meringankan Beban)
As a group member, janganlah biarkan leader tu terkontang-kanting seorang diri uruskan final touch. Even kalau rasa diri tu tak tahu nak buat apa, macam mana, at least temanlah leader tu. Contohnya, bila leader Whatsapp something tengah2 malam tu bermaksud ada lah yang tak kena. Sama ada final touch tu ada kurang dan salahnya. Atau leader tu yang on critical pressure. Jadi tolong, TOLONG jangan buat don't mind, don't care, don't know dengan leader atau group member yang sedang struggle ni. Temanlah dia. Even setakat tekan2 on keyboard "Do you need help?" atau send emoji untuk cheer dia. It's helping! Believe me.

Okey. Rasanya lima tu pun dah okey untuk dipraktikkan. Obviously, Farahin tak rujuk mana2 buku atau tips. It's my doing. I did. I felt. I share. Farahin pun bukannya hundred percent the best group member. Tapi Farahin memang amalkan benda ni. Ingat! Dia tu manusia. Dia tu kawan. Dia tu orang yang akan share graduation stage dengan kita nanti. Tak salah malah lebih baik kalau kita saling membantu. Kecil, sedikit pun tak apa.

Till then, thank you for your time!
Goodnight. Bubye. =)








If you cannot spread LOVE, don't spread HATE.




READ MORE>>

Birthday Giveaway November

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Hello, peeps! Jom JOIN giveaway ni.
Farahin pun dah lama tak layan giveaway ni.
Jom jom! Due date lambat lagi.
Syarat mudah2 belaka.
Hadiah pun menarik. muehehehehe

Anyway, tuan blog tanya...
macam mana Farahin jumpa giveaway ni?

Hmm. Jodoh kot? Petang2 ni jalan2 tengok blog orang.
Eh! Jumpa pula giveaway ni kat blog tuan blog sendiri. Hehe

Ini bukti Farahin dah memenuhi terma & syarat untuk JOIN giveaway ni.







Tak lupa juga, nak calling2 kawan2 blogger ni juga
untuk JOIN giveaway Blogger Nabila Syifa ni.

Okey, done!
Farahin dah JOIN!
Korang bila lagi? hehe





READ MORE>>

Introvert Switch On

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Image result for anime girl lonely gif
Hello, peeps! Wah wah wah tajuk hari ni. Haha
Introvert? Yes, me! Switch On?? Hihi
Ni yang nak cerita ni.

Lunch tadi like usual,
Farahin The Lone Ranger lunch sorang2 kat kafe.
Pilih meja paling belakang paling hujung sekali.
Sebab kat situ ada kipas. Hahahaha
Tertutup dan senyap tu tak payah mention kot.
Nampak meja kat sebelah tu ada beg.
Ada orang lah tu kan.

Lepas Farahin ambil makanan semua,
back to my seat...ops!
Lelaki rupanya yang duduk kat meja sebelah tu.
Tak apa. Biarkan dia makan dengan sudu dan garpunya.
Kite makan cara kite. Bismillah. Tangan kanan. Haha

Well like mentioned,
Farahin ni introvert. Semua pasti tahu apa itu introvert.
Kalau tak, boleh rujuk Google Ahjussi.
Pak cik tu makin tua makin berguna. Hahaha
So in that situation, 2 meja dalam satu ruang,
2 orang duduk di tempat masing-masing, senyap dan tertutup...
Aipp! Korang bayang apa tu? Haha

So in that kind situation,
terdetik di fikiran.
Jodoh siapalah yang makan sorang2 ni?
Dia ni Lone Ranger juga ke?
Sotset2 dari tadi, selsema mamat ni. Ke resdung?
Swicth On! That's how I'm speaking to my surrounding.

Some typical thought mungkin beranggapan Farahin ni masuk air.
But a big NO. It was just a moment yang Farahin rasa kinda rare.
The silent. The weak awkwardness yang mungkin Farahin je rasa.
When Farahin tak toleh lagsung ke kiri where he sat
dan cuma pandang ke kanan ke luar tingkap and had a taste of the moment.

Look, this is life.
Kadang2 kita ditempatkan dalam satu ruang
dengan orang yang kita tak pernah jumpa dan kenal.
Tapi masing2 ada cara dan pilihan sendiri.
A sip of life yang Allah beri
untuk kita dan dia rasa pada ketika itu.
Very little but actually amazing
kalau kita berhenti menghitung detik yang seterusnya.
Forget about yesterday. No worry about later.
But feel the moment.

So, yeah. Farahin ada cara sendiri untuk melihat dunia.
I feel great about it. Sometimes.
Otherwise, sometimes it did make me worrying myself.
Apapun, love hate is real.
Sometimes I hate myself very much.
Sometimes where at most, I LOVE ME THE MOST.
Till then, bubye =)







We share the moment with different fates.
See you again.




READ MORE>>

Dah Tak Sunyi Lagi

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum..
Image result for super junior play photoshoot gif
Hello, peeps! Dah nak tidur ke? Hehe
Eh eh! Dengar tak? Dengar kan?
Akhirnya, setelah sekian lama Super Junior.ᴱᴺᵀ sunyi tanpa lagu.
Sekarang dah ada lagu. Haha

Anyway, tu album latest Super Junior.
Album yang kelapan. We(ELF) called it 8Jib.
Tajuk album kali ni ialah PLAY.
Baru je seminggu released.
Bagi yang tak pernah taste lagu2 Super Junior,
boleh search One More Chance dan Black Suit for the latest.

Dah masuk tahun 3 sebagai mahasiswa
jurusan sains komputer major in graphics,
dah makin pandai baca bahasa2 komputer ni.
Tu yang passed letak lagu dalam Super Junior.ᴱᴺᵀ ni.
Tu pun refered sikit dekat SINI. Hihi

Tapi pandai pun tak lah pandai sangat. Masih belajar.
Tapi sampai bila nak main copy paste je kan.
Nak juga faham apa makna code tu semua.
Jadi kenalah belajar.

Till then, hope you enjoy the song!
Kalau mood tak ada nak layan lagu2 tu,
boleh cuit gambar kat sidebar ELFarahin tu.
Feel free to pause =)









Happy Belated 12 Years SUPER JUNIOR!
Happy 6 Years ELF to me too! d(6v6)b





READ MORE>>

So Poetic Today

Posted by | On | | 2 Comments
Assalamualaikum...
Image result for sunrise image scene

Hello, peeps! I back again. Haha
Nak share sikit apa yang jadi hari ni.
So yeah, I am so poetic today.

Tengah hari tadi ada presentation.
And I didn't prepared anything for my speech.
Farahin sebut je la apa yang Farahin tahu and
apa yang Farahin conteng dekat slides yang Farahin buat. Haha

It was a presentation for a poem.
An assessment. For sure, have mark.
Farahin pilih poem with title
Still I Rise by Maya Angelou.

Firstly, of course Farahin tak tahu apa2 about this poet.
Even Farahin ni pun suka berpuisi at times,
but for sure I am not a bookworm. Hehe
So as I went through about her,
I at least knew some little things about her.
Either fact or fake, still an information.
Kind a new knowledge to me.

Jadi for this presentation we had to recite the poem.
So yeah. I did. Clearly. With cold feet.
And didn't expected,
my voice cracked as I reached at the second last stanza.
Almost cry but I didn't.
But still, it was quite epic to me. Haha
Never felt that way before just because reciting a poem.

Farahin rasa I really put my mind and soul masa baca poem tu.
I might not know all about Maya that she tried to convey in this poem.
But I knew how this poem really mean to me.
As I recited it line by line, stanza by stanza,
rasa macam semua pahit hidup Farahin was unfolded.
It was painful and wonderful at the same time.

Well, semua orang ada life experience masing2.
Mahu kecil atau besar.
And there were bitter things that happened to me
mungkin tak besar mana bagi orang lain
tapi besar bagi Farahin,

Those bitter things that happened,
sebenarnya betul2 ubah Farahin sepanjang 21 tahun ni.
It changed, how I look at the world.
It changed, how I look at people around me.
It changed, how I approach the others.
It changed, how I look at myself.
How should I educate 'her'.
It almost changed everything.

So I think I really take a like to this poem.
To end this 'so poetic' post,
here is the second last stanza
that pleaded for my tears today.
Thank you for your times, peeps =)

Out of the huts of history’s shame
I rise
Up from a past that’s rooted in pain
I rise
I'm a black ocean, leaping and wide,
Welling and swelling I bear in the tide.






READ MORE>>

Triggered

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum...
Image result for lonely images

Hi, peeps! Long time not posting ha.
Well direct je dengan tajuk post hari ni.
Triggered. Yes. I was triggered.

Now Farahin dah masuk tahun 3.
Yup. Senior Year.
Lecturer banyak sentuh pasal alam pekerjaan.
Dah tak ada manja-manja or main suap-suap.
Again. I was triggered.

Farahin dah nampak jalan nak menuju ke alam pekerjaan tu.
Tapi Farahin still tak nampak apa yang ada kat depan sana.
Gelap dan buat seriau je.
Yes. My comfort zone was triggered.

Angan-angan yang previously macam hangat-hangat taik ayam
now macam ada bau hangit-hangit gitu.
Buat Farahin tak senang duduk.
Someone would say,
eloklah comfort zone tu triggered.
Kiranya masih ada harapan.
But i am not feeling really good here.

Talking about being professional
gave me emotional impact.
Farahin ragu-ragu dengan diri sendiri.
Somehow I feel like I have nothing to show off.
Yet I know I have something.

Bila Introvert asyik disebut-sebut
macam virus liar berjangkit oleh lecturer,
Farahin rasa a bit down.
Yes. I am an introvert.
Half of my life till today,
I was struggling to not
let my introvert side being show.
Yet tahulah ada masanya kita pun rasa penat.
Kadang-kadang kita rasa macam hipokrit.

But you know,
Farahin tak buat semua ni sebab desperate.
It just I want to teach myself something. Slowly.
But never expect that it would be very long.
Somehow, I am lost here.


how many lies, how many acts
that i have to keep, just to be in contact


READ MORE>>

Kelip-kelip

Posted by | On | | 0 Comments
Image result for fireflies blue

kelip-kelip malam munculnya diam-diam
bercahaya samar-samar namun terang
terpukau mata yang memandang
tersihir jiwa yang sumbang
sungguhpun malam tetap malam
langitnya hitam lagikan kelam
angin yang berbahasa dingin
luka tetap luka yang pedih
apalah sangat kelip-kelip malam
akhirnya hilang kala siang
sementara nafas masih berani
jantung masih berlari
yang semalam hanyalah diari
hari ini bukan kelip-kelip yang dinanti lagi
esok pasti akan datang mengganti
yang tetap ada di sini adalah diri ini


















READ MORE>>

Lelaki Enigma

Posted by | On | | 0 Comments
Assalamualaikum..
Image result for enigma images

Hello, peeps!
Haihh makin jarang Farahin buat post kan.
Tapi jangan risau I'll never quit blogging.
It's just life gets busier nowadyas.
Fuh Fuh! Tiup sikit habuk2 kat blog ni. Haha

So sekarang ni Farahin tengah sem break.
But still have event to attend.
Lepas seminggu beraya, balik semula ke ump ni.
Ada kursus sispa, apm. you know...baju biru tu. Haha

Dijadikan cerita kelas malam ni
melibatkan pengucapan awam atau omputihnye public speaking.
Kita orang diminta tulis sebuah tajuk di atas kertas
dan kertas tu digulung masuk dalam kotak cabutan.
Seorang pelajar akan cabut satu tajuk dan buat ucapan.

The thing is Farahin tak terfikir cabutan bertuah akan dilakukan.
Jadi Farahin sengaja tulis tajuk yang agak unik dan cheesy.
Ya. Tajuknya seperti tertera di atas. Lelaki Enigma.
Kesian kawan Farahin yang terpaksa ulas tajuk Farahin tu.
But she did great. Applause!

Lelaki Enigma. Apa yang kau orang fikir?
Ya. Seorang lelaki. Lagi?
Lelaki Enigma. Nama lain yang Farahin berikan
kepada seorang lelaki yang tercatit dalam sejarah.
Seorang lelaki British. Genius dan berpendidikan tinggi.
Sejarah meraikan sumbangan besarnya
ketika era Perang Dunia Kedua
di atas kejayaannya memecah kod tentera German
yang dicipta menggunakan satu mesin yang dipanggil Enigma.
Ya. Lelaki ini seorang saintis dan jurutera.
I mean, jurutera komputer.

His life was great ha?
But it got twisted selepas kejayaanya sempena Perang Dunia Kedua itu.
Selesai tugasnya, dia kembali kepada kehidupan biasa.
Seorang jurutera, pemikir dan pengkaji.
Lelaki ini tidak pernah alami kepayahan dunia sebenar.
Betapa gelap dan kejamnya dunia ini. Dia tidak tahu.
Sehinggalah dia bertemu dengan seorang lelaki muda di kelab malam.
Mereka jadi makin rapat. Dikatakan hubungan mereka agak initm.
Ya. Bahasa kasarnya gay.

Tetapi lelaki muda itu mengambil kesempatan
dengan mencuri jam tangan pemberian ayahnya yang paling dia sayang.
Lelaki Engima ini melaporkannya kepada polis.
Tapi tahu tak apa yang polis buat?
Instead of menyiasat lelaki muda itu,
Lelaki Enigma ini ditangkap di atas tuduhan
berkaitan dengan seksualitinya.

Pada ketika itu kerajaan British menyatakan
kalau gay atau seumpamanya tidak layak bekerja
dengan/untuk negara mereka.
Ingat kan dia telah membuat sumbangan besar kepada negaranya?
Atas sebab seksualitinya seorang gay dia diragui dan dicerugai.
Polis memberikannya dua hukuman. Pilih salah satu.
Sama ada dia mahu dipenjarakan sepanjang hayat?
Atau dia diberikan rawatan ubatan
yang akan mengubah fizikal dan perlakuannya?

Lelaki Enigma ini memilih pilihan yang kedua.
Kajian menyatakan ubat yang diambil akan memandulkannya.
Dadanya mungkin mula membesar. Fizikalnya. Perilakunya. Mentalnya
Bakal berubah sepenuhnya. Lebih feminin.
Pada ketika itu ubat ini tidak semoden sekarang.
Ubat itu masih dalam kajian dan Lelaki Enigma ini seakan subjeknya.

Psikiatri yang merawat Lelaki Enigma ini dan juga seorang kawan
merekodkan bahawa ada perubahan pada Lelaki Enigma.
Seorang yang genius, pemikir, pengkaji,
Lelaki Engima seakan hilang semua kebolehannya.
Dia jadi pengeluh, putus asa dan dia mula bercerita tentang mati.
Psikiatri yang merawatnya berpendapat
mungkin ia disebabkan ubat yang diambilnya.

Dan Lelaki Enigma ditemukan mati dirumahnya
dan didapati menggantung dirinya sendiri.
Sejarah merekodkan pada ketika itu
umurnya baru sahaja 41 tahun.

Farahin dapat tahu pasal Lelaki Engima ni
dari sebuah dokumentati yang berjudul 'The Codebreaker'.
Asalnya, Farahin menontonnya sebab ia berkaitan dengan tokoh komputer.
Tapi akhirnya Farahin rasa tercucuk dengan kisah Lelaki Enigma ini.
Ya. Farahin menangis. 

Pedulikan sama ada kisah ini sekadar rekaan barat
ataupun memang benar.
Yang pasti pelajari pengajarannya.
Bagi Farahin meletakkan isu seksualiti dan kerjaya
di dalam satu mangkuk memang tak relevan.
Serupa macam meletakkan kalau Melayu itu pastinya Islam.
Sedangkan ada sahaja yang bukan Melayu itu juga Islam.

Jadi itu sahaja post kali ini.
Kalau ada silap tu tegur dengan baik.
Farahin bukannya berilmu sangat.
I just wrote with my heart.
How and What I felt.
Kalau tahu, siapa Lelaki Engima ini? cer teka. Haha
Till then, bubye jumpa lagi =)











Bagimu lakhnat, baginya khianat.
Bagimu nikmat, baginya musibat.









READ MORE>>

Dewasa

Posted by | On | | 0 Comments
Image result for sunrise

serasanya baru semalam
pagiku disapa satu rasa
sedang malamku dibuai rindu

seakannya baru sekejap
bahagia yang belum pernah ada
senyum yang menyimpan seribu kata
sedang hati bermadah lara

masanya tidak terhitung
namun angka usia kian dewasa
kisah dulu kisah lama
kisah kita di saat muda

kini dari jauh aku perhati
rentak hidupmu yang berinspirasi
langkahmu yang penuh berani
aku jadi iri

inilah lelaki
pernah dulu dia yang paling aku sayang
dan hari ini aku masih menjadi bayang
namun dengan hati yang matang













Salam Radaman ! Puasa taw jangan tak puasa =P













READ MORE>>

ELFollowers

Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin!-06/06/2019-